Discuție:Gripa tip A(H1N1)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Star of life.svgArticolul Gripa tip A(H1N1) este un subiect de care se ocupă Proiectul Medicină, o inițiativă ambițioasă de a dezvolta articole despre medicină, adăugând informații cât mai cuprinzătoare, detaliate și citate cu surse de încredere Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Pentru baiatul care a facut harta. In limba romana se scrie "neconfirmat" nu "ne-confirmat". Corecteaza!

Compactforever (discuție) 8 mai 2009 13:42 (EEST)Compactforever

Am modificat eu. Puteați și d-voastră forte bine să modificați. Numai bine! --Sebi B. discută 8 mai 2009 14:03 (EEST)


Editare[modificare sursă]

Am scos formatul editare pentru ca mi se parea ca intra in contradictie cu statutul de articolul saptamanii - scopul era sa fie dezvoltat in comun, nu?--Strainu (دسستي‎)  12 mai 2009 18:15 (EEST)

România[modificare sursă]

76.66.202.139 (discuție) 14 mai 2009 09:39 (EEST)

Tabela de cazuri în Europa[modificare sursă]

Un mare număr de utilizatori harnici aduc la zi această tabelă golită de semnificație față cu realitatea. Comparând cele 3 (trei!) cazuri din Albania cu cele 100 000 din Bulgaria și cele 3 000 000 din Ucraina concluzia care se impune este că această tabelă nu folosește - și nici nu poate obține, parametri obiectivi și asemenea de comparație.

  • Datele furnizate de statele cu organizații sanitare supra-solicitate nu pot fi comparate cu cele ce provin din surse bine și modern organizate.
  • Unele state, cele cu un număr redus de cazuri - publică exclusiv, cazurile confirmate serologic, care sunt alese aleatoriu, fie, din motive bugetare, fie, din imposibilitatea de a obține o decizie clinică clear-cut, fie, din ambele motive.
  • Datorită fenomenului de aisberg, marea majoritate a celor infestați cu gripa pandemică exprimă o stare sub-clinică sau cu o simptomatologie ușor schițată și rămâne neînregistrată de organele sanitare. Acete cazuri vor putea fi aproximate de studiile (sondajele) pe eșantioane reprezentative de populație. Posibil că numărul de cazuri comunicat de Ucraina se bizue acest fel de studii epidemiologice efectuate pe întreaga populație.

În concluzie, datorită deficiențelor metodologice exprimate, propun eliminarea acestei tabele din articol. Dacă nu vor fi argumente contra, o voi face eu, peste 7 zile. Alex F. (discuție) 30 decembrie 2009 11:53 (EET)

Titlul[modificare sursă]

Se pare că pandemia va continua și dincolo de anul 2009, am deja un caz confirmat printre pacienții mei în 2010. Pentru că nu știm totuși când se va sfârși, propun modificarea titlului astfel: Pandemia de gripă tip A(H1N1) cu debut în 2009. Ce ziceți? BlueMonday (discuție) 3 ianuarie 2010 14:53 (EET)

Mai există vreo pandemie cu A(H1N1)? Dacă nu, am putea renunța de tot la an.--Strainu (دسستي‎)  3 ianuarie 2010 15:40 (EET)

Cu excepția frWp. (Grippe A (H1N1) de 2009-2010) toate celelalte Wp. folosesc titluri asemenea cu noi. Nici OMS nu a propus, deocamdată, un alt titlu. Propun să mai așteptăm cu schimbarea numelui, care nu duce la confuzii, pana la definitivarea situației. Alex F. (discuție) 4 ianuarie 2010 00:11 (EET)

Am schmibat titlul[modificare sursă]

Ca urmare a discuțiilor de mai sus, după cristalizarea situației și conf. declarațiilor OMS de trecere la 'perioda post-pandemică (la data de 10 august 2010, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a proclamat sfârșitul pandemiei de gripă cu virus A/H1N1 și începutul perioadei post-pandemice) am considerat titlul articolului ca sezonier și depășit, devenind un capitol marcant în cadrul «gripei tip A/H1N1» deci, am schimbat titlul in conformitate. Cred că această actualizare ar necesita eliminarea din articol a unor date devenite obsolate. --Alex F. (discuție) 20 decembrie 2010 11:43 (EET)

Pesta porcină[modificare sursă]

Pesta porcină ar trebui să trimită la acest articol? Sau e altceva? acest articol spune: „Romania s-a confruntat, in 2007, cu trei focare de pesta porcina, toate in judetul Timis”. Iar acesta zice: „În 2004, când s-a oprit vaccinarea, în câteva luni au apărut 360 de focare de pestă porcină, cauza fiind neasigurarea condițiilor de biosecuritate”. —  Ark25  (discuție) 7 septembrie 2010 04:47 (EEST)

Numele de Pesta porcină poate provoca confuzii deorece, spre deosebire de pesta umană provocată de microbul yersinia pestis, la porc este dată de un virus, mai corect, o grupă de viruși, hog cholera virus, total diferiți de virusul gripei porcine care a atacat oamenii, nu porcii și care este subiectul acestui articol. Deși eu nu-s veterinar, se știe că pesta porcină este o boală extrem de contagioasă printre porci, cu o morbiditate și o mortalitate foarte crescute, o zoonoză (boală specifcă animalelor) care - după cate știu - n-am auzit să treacă și la oameni (s-a descris un caz al unui crescător de porci care e posibil să fi murit de african hog cholera virus). --Alex F. (discuție) 7 septembrie 2010 13:03 (EEST)
Mersi, așa mă gândeam și eu, că e ceva diferit. Încă o întrebare: care este articolul, la wikipedia engleză, pentru pestă porcină? —  Ark25  (discuție) 7 septembrie 2010 23:30 (EEST)
Vedeți Classical swine fever. --Alex F. (discuție) 8 septembrie 2010 00:31 (EEST)