Discuție:Evreu cu gâscă (pictură de Nicolae Grigorescu)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
WPVisualArts.svgArticolul Evreu cu gâscă (pictură de Nicolae Grigorescu) este un subiect de care se ocupă Proiectul Pictură, un spațiu pentru organizarea și coordonarea contribuțiilor la Wikipedia în domeniul artelor vizuale Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
Symbol support vote.svgABAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa AB pe scala de calitate.
MareAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Mare pe scala de importanță.

Articole bune Evreu cu gâscă (pictură de Nicolae Grigorescu) a fost introdus în lista articolelor bune la categoria Arte plastice și arhitectură, având în vedere criteriile aferente articolelor bune. Dacă puteți, sunteți invitat să participați la îmbunătățirea acestuia, iar dacă considerați că nu mai îndeplinește criteriile, puteți propune articolul spre reevaluare.

Evaluat: 12 decembrie 2017. (Versiunea evaluată).

Neclaritate[modificare sursă]

Pasajul referitor la scandalul antisemit este neclar. Am specificat în interiorul pasajului care sunt clarificările necesare de făcut. Îl rog pe autor să clarifice acele afirmații. --Haptokar (discuție) 2 iulie 2017 11:00 (EEST)

Eu nu pot pune numele petentului ptr ca nu am sursa care sa-l identifice clar. Din moment ce textul sursa nu spune eu as zice sa pastram decenta. Asybaris aport 2 iulie 2017 11:49 (EEST)
Vă mulțumesc pentru clarificări, sper că nu v-a deranjat solicitarea mea. În ceea ce-l privește pe petent ați scris undeva ceva de un oarecare V.T. Dacă nu poate fi identificat precis, se poate face prin inițialele numelui. --Haptokar (discuție) 2 iulie 2017 12:08 (EEST)
Am văzut că ați completat între timp. Mulțumesc încă o dată. --Haptokar (discuție) 2 iulie 2017 12:10 (EEST)

Aspect suplimentar[modificare sursă]

Am găsit pe okazii.ro o gravură inspirată de pictura lui Grigorescu. https://www.okazii. ro/iosif-rosenbluth-evreu-cu-gasca-a161493112 Ar putea fi scrise câteva cuvinte despre imitarea picturii de către alți artiști. --Haptokar (discuție) 2 iulie 2017 11:14 (EEST)

Asta ar fi cercetare originala. Eu nu am comentarii critice care sa mentioneze asa ceva. Faptul ca se fac copii este ceva obisnuit in arta plastica, nu este ceva care merita sa fie pomenit intr-o enciclopedie. Daca aveti bibliografie in sensul cerut de dv va invit sa completati articolul. Asybaris aport 2 iulie 2017 11:31 (EEST)
Aveți dreptate. Am făcut sugestia în speranța că poate vor fi găsite undeva cândva și surse pentru a se putea completa articolul cu o secțiune de tipul ăsta. --Haptokar (discuție) 2 iulie 2017 12:12 (EEST)

Cercetare originală?[modificare sursă]

De ce se poate contrazice o informație referențiată fără a furniza o sursă superioară? --Turbojet 2 iulie 2017 11:23 (EEST)

Punt ochit, punct lovit !!! mainstreamul nu are nevoie de referinte... Asybaris aport 2 iulie 2017 11:32 (EEST)
Dar de când ce spune un utilizator este mainstream? --Turbojet 2 iulie 2017 11:40 (EEST)
Pai este inadmisibil sa stearga un text referentiat, mai ales ca poate fi verificat foarte usor online. Probabil ca Oisteanu a batut campii cand a scris textul ala si mainstremul zice cu totul altceva, nu? Conform cerintelor wiki, monsieur trebuia sa vina cu surse care sa-l contrazica pe Oisteanu. Asybaris aport 2 iulie 2017 11:44 (EEST)

Evaluare AB[modificare sursă]

Această evaluare este transclusă de la Discuție:Evreu cu gâscă (pictură de Nicolae Grigorescu)/AB1. Legătura de modificare pentru această secțiune poate fi folosită pentru a adăuga comentarii.

Mie mi se pare că citatul ăla mamut din introducere stă cam aiurea acolo, în această formă. Poate fi redus la ce este cu adevărat relevant.--Accipiter Q. Gentilis(D) 26 august 2017 00:31 (EEST)

Rezolvat. Vezi de-i bine.Asybaris aport 26 august 2017 10:24 (EEST)

Evaluare articol[modificare sursă]

Evaluare AB (vedeți criteriile)
 1. Este bine scris.
  a (în proză): Symbol support vote.svg b (Manual de stil): Symbol support vote.svg
 2. Să prezinte informații corecte ce pot fi verificate.
  a (referințe): Symbol support vote.svg b (citează surse de încredere): Symbol support vote.svg c (fără cercetare originală): Symbol support vote.svg
 3. Acoperă bine subiectul.
  a (aspecte majore): Symbol support vote.svg b (se concentrează asupra subiectului): Symbol support vote.svg
 4. Nu încalcă PDVN.
  Prezintă diferitele puncte de vedere în mod cinstit: Symbol support vote.svg
 5. Este stabil.
  Nu există dispute etc.: Symbol support vote.svg
 6. Este ilustrat în mod adecvat, dacă este posibil, cu imagini și alte mijloace media.
  a (au o licență adecvată): Symbol support vote.svg b (sunt relevante subiectului și sunt însoțide de descrieri adecvate): Symbol support vote.svg
 7. Per total:
  Aprobat/Respins: Symbol support vote.svg
  @Asybaris01: pentru nominalizare la AC, de văzut ce se mai poate adăuga/ peria la:
 • Context (fundalul istoric aflat în relație cu subiectul picturii și cel personal al pictorului, încadrare în tematica pictorului, în contextul epocii + diverse considreații asupra subiectului - cum ar fi relația cu personajele reale, etc...)
Fundalul istoric - exista, incadrarea in tematica epocii este un intreg capitol. Relatia cu personajele apare in descrierea lui Vlahuta - capitol separat. Fundalul istoric in relatie cu subiectul - personal al pictorului apare in Tematica evreiasca - vezi Pe același model de evreu, Nicolae Grigorescu l-a folosit și pentru realizarea lucrării intitulate Capul de evreu...
 • Crearea picturii
 • Descriere
O descriere mai buna ca a lui Vlahuta nu am gasit.
 • Analiză artistică a elementelor de compoziție
Este din plin la Analiza critica
 • Influențe (asupra picturii)
Privindu-l, gândul consumatorului de artă merge spre mari exemple din arta universală, de la olandezii și italienii reprezentanți ai barocului, la francezii și germanii din secolul al XIX-lea, adică de la Courbet și chiar de la Manet, la Wilhelm Leibl
 • Semnificații
 • Acuratețe istorică (dacă e cazul ...)
 • Versiuni
Daca Oprescu stia de vreo versiune... spunea. Probabil nu stia. Alte surse nu am
 • Recepție critică
Mai critic ca Oprescu in domeniu se zice in lumea criticilor de arta ca nu este vreunul mai competent. Desigur ca Oprescu a murit si au aparut altii noi. Din cate stiu eu, singurul competent in Grigorescu este Doina Pauleanu de la Muzeul de Arta din Constanta si desigur, Silvan Ionescu, dar el e pe istoria artei in principal si nu axat pe vreun artist singular.
 • Influențe culturale (ulterioare ale picturii în sine, inclusiv opere derivate și opere cu care se află în relație)
Nu cred ca este vorba de vreo influenta culturala ulterioara. Tematica evreilor era mult uzata prin Galitia si vestul Europei - asta tine de fundamentul tematicii evreiesti. Se poate scrie o biblioteca de carti pe tema asta. Am scris si eu din ce a comentat Oprescu pe tema asta.
 • Traseu istoric (deținători, participarea la expoziții, incidente și restaurări, poziția pe piața de artă)
Pozitie pe piata de arta - nu e cazul. Incidente si restaurari nu cunosc si nu am surse bibliografice.

--Accipiter Q. Gentilis(D) 12 decembrie 2017 20:45 (EET)

Daca Silvan Ionescu se va angaja sa ma consilieze la Nasturel Herescu, eu intreband-ul daca pot sa-l mai agasez si cu alte articole, voi incerca sa umplu golul informational care se doreste a fi căpăcit. Asta... daca exista date publicate in sensul asta. Vedem. mie mi se pare un articol forta forta forta. Nu-l putem compara cu Atacul de la Smardan pe niciunul. Niciunul nu are valoare de simbol national si sa se fi scris atat de mult despre el. Trebuie sa fim constienti ca daca Grigorescu este pictorul national, el nu este in niciun caz de remarcat ca fiind special in pictura universala. Este DOAR al nostru si si al lor in masura in care ii intereseaza de influentele pe care Scoala de la Barbizon a avut-o pe aiurea - in speta Romania.Asybaris aport 13 decembrie 2017 13:11 (EET)

@Asybaris01: clasifică articolul și pe scala de importanță, please. --Accipiter Q. Gentilis(D) 13 decembrie 2017 22:12 (EET)

Austro-Ungaria in 1790?[modificare sursă]

"Evreii din Austro-Ungaria s-au emancipat în același timp cu cei din Franța (1790)..."

Prostie neta. Austro-Ungaria s-a infiintat abia in 1867, deci evreii de acolo cu greu s-au poutut emancipa in 1790. --92.249.224.34 (discuție) 15 august 2019 19:25 (EEST)

Treaba asta o spune tot un evreu... Oisteanu. Daca evreii nu se inteleg intre ei, nu i-ar impaca românii....... zic și yo. Asybarisaport 15 august 2019 19:27 (EEST)
Modificat cu acribie. Asybarisaport 15 august 2019 22:18 (EEST)

Treaba asta nu este chestie de opinie sau de intelegere, este chestie de fapt istoric, independent de religie sau credinta: Austro-Ungaria s-a infiintat in 1867. Punct.--178.164.136.240 (discuție) 21 august 2019 11:58 (EEST)

Șefule... uite cum sta treaba, am corectat textul, cum bine ai observat, dupa spusele distinsului Oișteanu. El a alambicat exprimarea, nu eu........ si daca citesti bine si neuronul se misca, vei constata ca el a vrut, ca evreu ce este, sa-si ridice puțintel etnia si s-o incadreze international de la Ana la Caiafa, cu toate ca pictorasul nostru a realizat opera cand era la Caiafa, ca la Ana nu era inca nascut. Faci trolling degeaba. Daca ai vreo sursa credibila modifica textul. Punct. Si treaba cu Austro-Ungaria o stie toata lumea. Din nou Punct. Daca la prima interpelare am raspuns imediat si am corectat asa cum bine ai sesizat greseala, acum te las pe tine sa actionezi. Numai de bine. Punct FINAL. Asybarisaport 21 august 2019 18:38 (EEST)