Discuție:Decebal

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Decebal este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Logo CEE Spring
Logo CEE Spring
Acesta este unul din articolele despre istoria din România înaintate la listele de articole pe țări în cadrul concursului Wikimedia CEE Spring 2016.
Discuție mutată de la Wikipedia:Cafenea

Ave Wiki! La articolul "Decebal", "https://ro.wikipedia.org/wiki/Decebal" citim următorul pasaj: "Este urmărit de cavaleria romană și pentru a nu cădea viu în mâinile dușmanului, Decebal s-a sinucis, ceea ce este atestat de stela funerară de la Grammeni a lui Tiberius Claudius Maximus, exploratorul care a adus împăratului Traian capul și mâna dreaptă a lui Decebal, la Ranisstorum." Tiberius Claudius Maximus era "cercetaș" în această fază a războiului, funcție deosebit de periculoasă. Era soldat cu experiență, deja medaliat de Domițian în primul război cu dacii. Evident că s-a folosit aici direct cuvântul latin pentru "cercetaș", adică "explorator". Astăzi însă, termenul nu se mai folosește în armată, ci doar în geografie sau medicină, total diferit de funcția militară. Ar trebui cred, reformulată fraza. Se poate folosi cuvântul "ofițer" pentru că Tiberius Claudius Maximus urcase deja pe treptele carierei militare, iar după reușita sa a primit a doua medalie și a fost numit "decurion".

O altă confuzie se poate crea prin faptul că aici este menționată localitatea "Grammeni", iar în articolul "Tiberius Claudius Maximus", https://ro.wikipedia.org/wiki/Tiberius_Claudius_Maximus vom citi:"A ridicat un monument în Philippi (monument găzduit în zilele noastre în muzeul din Kavalla).". Nu este o greșeală. Satul Grammeni este lângă Philippi (localitate mult mai cunoscută, datorită bătăliei dintre Octavian și Marcus Antonius contra lui Cassius și Brutus), dar această menționare a două localități pentru locul unde a fost găsită stela funerară, poate genera nedumeriri pentru cei nefamiliarizați cu subiectul.

Tickă NistorAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de Ticka nistor (discuție • contribuții).

Anii de domnie[modificare sursă]

Anii de domnie a lui Decebal sunt 87-106.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 2a02:2f0e:c350:1226:94e0:d328:aae0:ddb4 (discuție • contribuții).

Puteți indica și o sursă de încredere pentru aceasta? --Bătrânul (discuție) 13 ianuarie 2018 18:22 (EET)[răspunde]

Sursa de încredere este imaginația bogată a unora. Bachus 21 (discuție) 6 martie 2022 10:09 (EET)[răspunde]

Buna ziua, Vreau ca dvs. sa adaugati si varianta greceasca a numelui lui: "Dekebalos" (Δεκέβαλος), sa fie pe langa varianta latineasca ("Decebalus"). De ce ? Intrucat, d.p.d.v. istoric, comercial si cultural, geto-dacii au avut mai mult de-a face cu statele elenistice (Macedonia, Pontul, Tracia elenistica, Paflagonia, Regatul Bosforului), pana sa vina Roma la hotarele lor - mai intai, coloniile, bineinteles. Deci, greaca a fost limba de comunicare diplomatica intre geto-daci si elenisti. Multumesc ! Semnat gk, in aprilie 2022.

Corectie a propunerii[modificare sursă]

Pentru gk... Ideea e buna, numai c-ai facut o mica greseala in argumentare. Elenismul s-a incheiat demult ! Da, cultura greceasca a ramas puternica in estul Europei, la acea vreme, insa numai Regatul Bosforului a ramas independent de Roma. 2A02:2F0D:90E:9300:E055:C127:2153:CB02 (discuție) 22 iunie 2022 19:55 (EEST)[răspunde]

Anii de domnie[modificare sursă]

Decebal 81 - 106 Acesti ani de domnie se pot observa si intr-o harta dintr-un tratat istoric de la inceputul secolului al XX-lea a Daciei lui Decebal pe care as putea sa o anexez la cerere daca exista posibilitatea din acest soft. Stoica Vladimir (discuție) 22 martie 2024 13:32 (EET)[răspunde]

Ne interesează WP:SURSE de istorie mainstream, relativ recente (după 1989). tgeorgescu (discuție) 22 martie 2024 19:29 (EET)[răspunde]