Discuție:Constantin Brâncuși

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cscr-former.svg Constantin Brâncuși a fost propus ca articol de calitate, dar în urma discuției s-a constatat că nu îndeplinea criteriile la acea vreme. Puteți să vă uitați la legăturile aflate mai jos, în istoricul articolului, pentru a găsi pagina nominalizării, și să aflați de ce a fost respins.
9 septembrie 2011 Propunere articol de calitate Respins

"au apărut în toate părțile lumii peste 50 de cărți și monografii" Citatul de mai sus necesită o sursă. Personal găsesc afirmația dubioasă. În biblioteca din țară posed aproape 100 de cărți despre Brâncuși. În biblioteca de acasă (undeva în afara României) mai am aproape 30 de titluri (diferite de cele din România). În plus știu de alte câteva titluri, pe care încă nu le-am achiziționat.

Brâncuși
 • Valoarea artei lui Brâncuși și influența pe care a exercitat-o asupra dezvoltării sculpturii contemporane meritau ceva mai mult decât relatarea unei întâmplări cu un vameș imbecil.

În versiunea inițială citim: "Brâncuși a fost unul dintre primii sculptori care a experimentat cu arta abstractă". La sfârșit un citat din Brâncuși: "Sunt imbecili cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte". Ce concluzie se poate trage ? Moby Dick, 10 aug 2004 , 22:00

 • În atenția Utilizatorului: 82.208.184.14

Completările tale întregesc aprecierile unanime asupra lui Brâncuși. Ar trebui integrate în textul articolului, poate în final. Te rog, însă cu diacritice! Wikipedia este o enciclopedie liberă deschisă oricărei contribuții constructive, care trebuie însă "wikipediată", așa e regula. Nu este necesar să scrii un paragraf de două ori, nu devine astfel mai convingător. Bănuiesc că este o eroare tehnică. În materie de artă, de creație în general, m-ași feri de superlativul relativ "cel mai...", care, conform definiției, relativizează, nu consacră. Brâncuși, ca artist, dar și ca om (este interesant de cunoscut discoteca lui, muzica pe care îi plăcea s-o asculte), este unic, nu poate fi comparat. Moby Dick 28 Feb 2005, 16:31 (UTC)

E ceva în neregulă[modificare sursă]

În articol scrie a urmat Școala de Arte și Meserii în Craiova (1884 - 1887) numai că în 1884 Brâncuși avea 8 ani. – Laurap\ mesaj 19 aprilie 2007 13:25 (EEST)

Așa este, era o greșeală la cifra zecilor. Am corectat și am indicat sursa. — AdiJapan  19 aprilie 2007 13:46 (EEST)


in opinia mea, nu cred ca-si au locul in articol expresii cum ar fi:[modificare sursă]

 • "cu contribuții covârșitoare" --covarsitor???
 • "existență materială prielnică creației artistice" --prielnic???
 • "cu un cadru și o atmosferă românească" --cadru romanesc???, atmosfera cred ca era pariziana
 • "In România, în epoca realismului socialist" --realism socialist??? nu cumva era comunism?
 • "Totuși, în decembrie 1956,..." --totusi??? adica haideti sa fim concesivi cu guvernarea de atunci?
 • "reprezentările antropomorfe" --e vorba de Brancusi sau de preistorie?
 • "a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii" --???
 • "a refuzat reprezentarea figurativă a realității" --???
 • "a preconizat exprimarea esenței lucrurilor" --???
 • "Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși" --lipseste "oblicitatea"???
 • Parerea mea este ca portiunea de text cu titlul "Locul lui Brâncuși în sculptură" ar trebui stearsa. Suna bine cand a fost scrisa, in izolarea culturala de acum cateva zeci de ani...

Nu ar trebui mentionata sursa citarii (daca este un citat)? va multumesc Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 65.95.104.134 (discuție • contribuții).

Cand?[modificare sursă]

Discuție mutată de la Wikipedia:Cafenea

Pana la urma Brancusi s-a nascut la 18 sau la 19 februarie 1867? Cu parere de rau, la voi apar ambele date. Ms, Olga Sandu, RRA