Discuție:Castelul Hunedoarei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Flag map of Romania.svgArticolul Castelul Hunedoarei este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Stock post message.svg De făcut pentru articolul Castelul Hunedoarei: modifică  · istoric  · înnoiește


Câteva lucruri pe care le puteți face:

Ioan de Capistrano[modificare sursă]

În articol se spune: ”precum și Turnul Capistrano (după numele lui Ioan de Capistrano, un vestit călugăr de la curtea castelului)”. Sfântul Ioan de Capistrano a fost călugăr franciscan și preot catolic, faimos ca predicator, teolog și inchizitor, numit și ”Soldatul Sfânt” după Bătălia de la Belgrad (1456) dar nu a fost deloc ”de la curtea castelului”. Capistrano a fost ocupat toată viața predicând în toate țările Sfântului Imperiu Roman German, luptând contra ”ereticilor” ca inchizitor, trimis ca legat sau ambasador pentru papi, iar la 70 de ani a pornit în ultima misiunea a vieții: organizarea unei cruciade împotriva otomanilor, lucru care l-a dus cot la cot cu Ioan de Hunedoara la Belgrad. Misiunea o primise direct de la Papă și un asemenea personaj de talie europeană nu avea cum să fie ”de la curtea castelului”. Turnul este numit în memoria rolului important pe care l-a jucat la Belgrad ca partener de luptă și prieten al lui Ioan de Hunedoara. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Asediul_Belgradului)--Ticka nistor (discuție) 11 august 2016 02:39 (EEST)

@Ticka nistor: Mulțumim de mesaj. Puteți face chiar dvs. modificarea aceasta. Nu uitați să citați acele surse de încredere care menționează faptul că Turnul este numit în memoria rolului important pe care l-a jucat la Belgrad ca partener de luptă și prieten al lui Ioan de Hunedoara.. Țineți cont de faptul că Wikipedia nu este o sursă de încredere.--Strainu (دسستي‎)  11 august 2016 10:02 (EEST)

Aveți dreptate cu ”sursele de încredere”, nu am nici una. M-am lăsat dus de val și am alunecat pe o limbă de lemn. Scuze! Am remarcat doar că Ioan de Capistrano era etichetat ”de la curtea castelului”, lucru evident eronat dacă îi citești biografia (http://www.newadvent.org/cathen/08452a.htm, http://www.ewtn.com/library/MARY/JOHNCAPI.HTM, http://www.katolikus.hu/hun-saints/john.htmlm etc.). În avântul mieu necugetat, am tras o concluzie aparent logică (rolul lui Capistrano la Belgrad este de necontestat și luptând împreună trebuie să fi avut relații amiabile) cum putem citi în lucrarea ”Fr. Vincent Fitzgerald, O.F.M. - St. John Capistran - http://www.saintsbooks.net/books/Fr.%20Vincent%20Fitzgerald,%20O.F.M.%20-%20St.%20John%20Capistran.pdf” care descrie asediul și bătălia și parteneriatul dintre cei doi, bazată pe relatările lui Giovanni da Tagliocozzo, participant și el la bătălie (deci martor ocular) și care a stat cu Ioan de Capistrano până la moarte. Găsim pasaje care arată că cei doi erau legați de sentimente de stimă și prietenie. După terminarea asediului Capistrano l-a pregătit pe Ioan (Iancu) de Hunedoara de moarte și l-a împărtășit etc. până la sfârșitul lui din 11 august la Biserica Sf. Maria din Zemun ( moartea lui Huniade este descrisă în ”Istoria Ungariei” de Bonfini). Dar de ce turnul de la castel este numit ”Capistrano” chiar nu știu și nu cunosc nici o sursă documentară. Mulțumesc de urecheală, este singura metodă de obținere a unor articole bune. --Ticka nistor (discuție) 11 august 2016 20:03 (EEST)

Castelul Hunedoarei[modificare sursă]

Din cate stiu primul proprietar al castelului a fost regele Sigismund care a donat acest castel si nicidecum nu a fost construita de Iancu de Hunedoara."Turnul datează din vremea lui Ioan de Hunedoara, potrivit istoricilor. După ce familia sa a primit cetatea de la regele Sigismund al Ungariei, Ioan de Hunedoara se grăbește să o amenajeze pentru locuit și în scopuri militare, înzestrând-o cu un sistem de apărare."http://adevarul.ro/locale/hunedoara/ce-secrete-ascunde-turnul-boisa-locul-necucerit-castelului-corvinilor-1_565102b87d919ed50e72327f/index.html.

Intradevar in alti istorici spun ca de fapt tatal lui Iancu,cneazul Voicu a primit aceasta donatie iar Iancu doar a fortificat acest loc. http://printransilvania.ro/castelul-corvinilor-hunedoara.
Deci descrierea de pe Wikipedia consider ca este gresita "Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști."

Titlu[modificare sursă]

Titlul Castelul Corvinilor este mult mai prezent în sursele online, fiind probabil mai cunoscut pentru publicul larg. Dacă nu există o altă distribuire a numelor în sursele istorice, sugerez redenumirea.--Strainu (دسستي‎)  20 iunie 2018 11:14 (EEST)