Discuție:Biserica de lemn din Pâglișa

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Biserica de lemn din Pâglişa[modificare sursă]

Aveţi cumva informaţii despre biserica de lemn de la Pâglişa, cea care a existat în jurul anului 1700?--Emily | disc. 22 august 2007 17:12 (EEST)

Ceea ce ştiu despre Biserica din lemn sunt cele câteva rânduri scrise în partea de jos a unei fotografii care pare să fi fost făcută de pe un afiş sau ceva asemănător, pentru că în fotografie se vede şi o pioneză într-un colţ. Fotografia apare şi în curtea bisericii pe un monument făcut de sculptorul în piatră Dorel Chiş. Voi încerca să încarc în cel mai scurt timp imaginea la Wikipedia, iar mai multe informaţii voi încerca să obţin în luna decembrie când vin în România. Din cele câteva rânduri care descriau imaginea îmi mai amintesc că scria faptul că a fost mutată la Cluj din iniţiativa Mariei Tereza. La Pâglişa a fost aşezată pe locul în care s-a construit biserica nouă. Nu ştiu dacă s-a mai păstrat ceva din ea, sau unde se află în prezent. S-ar putea ca în arhiva parohiei să mai existe ceva amănunte referitoate la biserica de lemn. Vă voi ţine la curent cu ceea ce voi afla. Salutări, --Emily | disc. 22 august 2007 19:30 (EEST)

Nu am găsit ceva anume despre biserica de lemn. Ar fi interesant dacă bătrânii din sat mai ştiu ceva. dacă poţi să-i întâlneşti poţi pune următoarele întrebări: Unde a fost locul vechii biserici? Din ce lemn era biserica? De unde era lemnul taiat/adus? Era biserica adusă din alt sat/loc? Cine a făcut biserica? Cât de veche era? De ce a dispărut? Dacă a fost vândută, cine a cumpărat-o? Mai există lemne din ea? Sunt lemne, mobilier, icoane cărţi păstrate în actuala biserică? Daca sunt cărţi atunci ar putea fi însemnări preţioase păstrate în acestea. Poate parohia are vre-un inventar scris mai vechi de 1926 care să descrie biserica, sau un desen, o schiţă, o fotografie de epocă. Arhivele din Cluj au şi ele date în fondul Gherla. Dacă obţi ceva te rog să participi la proiectul bisericilor de lemn. Eşti binevenit să participi cu orice fotografie şi informaţie despre oricare biserică de lemn din România.
Revin cu noutăţi. Am găsit o fotografie a bisericii din Pâglişa într-un articol al lui Ioan Toşa de la Cluj din 1973 în Anuarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Vrei să ţi-o trimit? Desigur ea provine dintr-o arhiva şi d-nul Toşa, care lucrează la Muzeu, te poate ajuta să o identifici şi să o obţi într-o caliatate mult mai bună.--Albabos 19 octombrie 2007 23:13 (EEST)[răspunde]

Puteţi trimite poza chiar aici la Wikipedia, pentru că şi eu vreau să fac rost de poza care este acum pe monument şi poza pe care o are preotul. Problema este că doar în luna decembrie vin în Romania şi atunci le pot fotografia. --Emily | disc. 21 octombrie 2007 18:33 (EEST)[răspunde]