Discuție:Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Corvinești

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Corvinești este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
MedieAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.

Te rog să treci și o referință în articol cum că biserica ar fi fost cumpărată de parohia unită, nu de ortodocși. Informațiile mele din teren spun cu totul altceva. La fel scrie și în enciclopedia maghiară (în linkul de la localitate). Nu am nici un parti-pris, dar mă deranjează când lucrurile sunt forțate și exagerate atât de greco-catolici, cât și de ortodocși. Acest conflict fratricid este perimat și stupid, cu denaturări de ambele părți și crede-mă că am întâlnit sute de preoți din ambele „tabere”. Pe de altă parte poate nu ar strica, pentru o informare obiectivă, să fie prezentată și actuala structură confesională a populației localității. --Țetcu Mircea Rareș 2 aprilie 2013 19:03 (EEST)

Dragă Mircea, ai fotografiat tu însuți pisania bisericii românești din Corvinești. Acolo scrie că a fost contruită între 1939-40: [1]. Întrucât în localitate nu a existat parohie ortodoxă română până în 1948 este limpede că biserica a fost construită de parohia unită. Ai văzut că în 1930 au fost recenzați 3 ortodocși: [2]. Așadar în anul 1937 parohia unită a cumpărat vechea biserică săsească, iar la sfârșitul anilor 1930 și-a construit o biserică nouă. După 1990, ca să nu le treacă greco-catolicilor prin cap să revendice vechea biserică, istoria a fost falsificată în sensul că parohia ortodoxă (care nici măcar nu exista la acea dată!) ar fi cumpărat în 1937 biserica săsească. De aceea atenția a fost îndreptată spre anul 1958, când episcopul Teofil Herineanu a sfințit noua biserică. Aceeași metodă este aplicată și în cazul Bisericii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Bistrița, cumpărată de greco-catolici în 1890, de la ordinul franciscan. --Mihai Andrei (discuție) 3 aprilie 2013 13:54 (EEST)[răspunde]