Discuție:Asasinii - sectă islamică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Partea de la sfârșit referitoare la Templieri nu are legătură cu Asasinii și trebuie mutată la Templieri

Afil 16 decembrie 2006 18:26 (EET)

Mai multe pasaje din articol seamana in mod izbitor cu continutul capitolului despre asasini din cartea "Guvernarea din umbra" a lui Jim Marrs, distribuita impreuna cu "Saptamana Financiara" incepand din noiembrie 2009, lucrare care nu este mentionata in bibliografia articolului. Dar indiferent daca aceasta carte ar fi fost sursa reala a informatiilor sau nu(presupunand ca Jim Marrs ar fi utilizat si el drept sursa una dintre cele doua carti indicate in bibliografia articolului si ca acesta din urma ar fi fost sursa reala, desi ma indoiesc de lucrul asta), continutul articolului atinge cam mult subiectul "teoria conspiratiei" in defavoarea unei prezentari serioase de ordin istoric a subiectului "asasinilor" si contine si unele absurditati. Ca exemplu de absurditate evidenta este prezentarea unui personaj ca fiind concomitent "materialist" si "adept al gnosticismului", atata timp cat unul dintre scopurile fundamentale urmarite de catre adeptii curentelor gnostice era in realitate tocmai eliberarea elementului spiritual al omului din "inchisoarea" trupului,lucru foarte bine cunoscut si des prezentat in domeniul istoriei religiilor. O alta informatie in mod evident eronata este atribuirea originii denumirii de "ismaelit" ca fiind legata de personajul biblic si coranic Ishmael/Ismail, in realitate ea fiind in legatura cu acceptarea ca Imam de catre ismaeliti a lui Ismail ibn Jaffar(721-755 e.n.)spre deosebire de shiitii duodecimani, care utilizeaza o alta succesiune de imami de la Jaffar al-Sadiq(702-765 e.n.) incolo(poate fi verificata respectiva origine a denumirii in carti destul de accesibile si cunoscute, cum ar fi "Istoria credintelor si ideilor religioase" a lui Mircea Eliade sau "Istoria filozofiei islamice" a lui Henry Corbin tradusa si publicata in limba romana la Editura Herald). Un critic (discuție) 10 noiembrie 2010 15:35 (EET)

Am comparat o parte din textul articolului cu conținutul capitolului despre "asasini" din cartea lui Jim Marrs pomenită mai sus. Iau ca exemplu următorul pasaj, așa cum apare el acum in articol:

"Fondatorul sectei Asasinii - Hassan bîn Sabah - a fost coleg de școală cu poetul Curții Regale persane Omar Khayyâm și cu Nizam ui Mulk, care mai târziu a devenit Marele Vizir al Sultanului turc din Persia Acesta avea propriile secrete de păzit. El a profitat de cunoștințele esoterice căpătate de la primul său prieten și de privilegiile regale acordate de cel de al doilea. După ce a fost implicat într-un scandal pentru că a furat bani, a fost obligat să părăsească Persia, stabilîndu-se în Egipt, unde a continuat studiul vechilor doctrine, dobândind o cunoaștere aprofundată a Cabalei evreiești. In timp ce se afla în Egipt, Hassan s-ar putea să fi conceput planurile de înființare a sectei Asasinii, studiind organizarea și practicile din Daru Hikmat (Casa Cunoașterii) sau Marea Lojă din Cairo. Această Lojă reprezenta un depozit de cunoștințe antice și înțelepciune transmise din generatie în generație din vremurile lui Adam, Noe, Avraam și Moise. Potrivit lui Webster, membrii Lojii au perfecționat tehnicile folosite câteva secole mai târziu de Weishaupt, pentru înființarea organizației Illuminati. De asemenea, izvorât din această Lojă era cultul Roshaniya sau Cei Huminati, care au devenit o adevărată teroare pentru autoritățile afgane, pe când se găseau sub conducerea lui Baiazid Ansari în secolul al XVI-lea. Putându-și identifica arborele genealogic încă de pe vremea Profetului Mohammed, Asasinii erau o ramură a sectelor islamice a lui Hakim, a Fatimizilor, Salinilor și Șuților. In anul 872 d.Ch., un oarecare Abdullah ibn Mayrmin a înființat secta Batini, care a dat tonul pentru dezvoltarea sectei Asasinilor. Materialist convins, Abdullah era adept al gnosticismului și astfel s-a hotărât să distrugă toate formele structurate de religie de pe vremea aceea inclusiv pe cea ismaelită, căreia îi aparținea. Pentru a putea realiza acest scop, Abdullah a fost obligat să se prefacă a fi un credincios plin de pioșenie al religiei ismaelite. Ismaelitii credeau că erau descendenții lui Ismael, fiul patriarhului evreu Avram și ai tiitoarei sale, Agar, demonstrând din nou cât de întrepătrunse sunt istoria israeliților și a vecinilor lor arabi din Orientul Mijlociu."

Pasajul in cauză se regăsește practic cuvânt cu cuvânt in cartea lui Jim Marrs la pagina 308, singurele diferențe fiind câteva modificări minore de ortografie și câteva greșeli evidente de "copy-paste". De exemplu, "Nizam ul Mulk" din carte a devenit "Nizam ui Mulk" în articol, "Cei Iluminați" a devenit "Cei Huminați", "batinilor" a devenit "Salinilor" și "șiiților" a devenit "Șuților". Nu am verificat mai departe și restul textului pentru ca mie mi se pare evident deja faptul ca s-a copiat mult din respectiva sursă fără ca aceasta să fie măcar indicată în bibliografie. Precizez că lucrarea a fost publicată la editura Curtea Veche Publishing în anul 2009 și are ca titlu complet "Guvernarea din umbră. Istoria secretă care leagă Comisia Trilaterală, Francmasoneria și Marile Piramide", ISBN 978-973-669-852-1. Însă mie personal mi se pare chiar mai problematic decât nemenționarea sursei reale faptul că Jim Marrs nu este în nici un caz un cunoscător al istoriei medievale a Orientului Mijlociu ci s-a specializat în articole și cărți despre presupuse conspirații diverse(legate de asasinarea lui JFK, de OZN-uri, masonerie etc.). În consecință, conținutul actual al articolului are o mare problemă în ce privește credibilitatea și acuratețea informațiilor conținute în el. Un critic (discuție) 10 noiembrie 2010 17:07 (EET)