Directiva 51 (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Directiva 51 (roman)
Prima ediție
Informații generale
AutorJohn Barnes
Genștiințifico-fantastic
Ediția originală
Titlu original
Directive 51
Limbalimba engleză Modificați la Wikidata
EditurăAce Books Modificați la Wikidata
Țara primei apariții Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Data primei apariții
Cronologie
Daybreak Zero (2011)
Daybreak Zero (2011) {{{text}}}

Directiva 51 (Directive 51) este un roman științifico-fantastic scris de John Barnes. A apărut prima dată în 2010 la Ace Books. Este prima dintre cele trei cărți intitulate colectiv seria Daybreak. Titlul este o referire la Directiva 51, directiva prezidențială care stabilește procedurile guvernamentale în cazul unei „urgențe catastrofale”.[1]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În viitorul apropiat, Heather O'Grainn este un lucrător în Biroul de Evaluare a Amenințărilor Viitoare din statul Washington. O varietate de grupuri cu scopuri diverse, dar unite de dorința de a pune capăt societății tehnologice moderne (pe care ei o numesc Marele Sistem), creează o ciumă nanotehnologică ("Daybreak") care distruge combustibilii pe bază de petrol, cauciucul și materialele plastice și mănâncă toate conductoare metalice care transportă electricitate. O întrebare din carte rămasă fără răspuns este dacă aceste grupuri și motivațiile lor comune sunt coordonate de un actor conștient sau dacă sunt o proprietate emergentă / o mema care a atins o masă critică.

Ciuma Daybreak lovește, iar guvernele lumii sunt neputincioase în a-i face față. Civilizația industrială se prăbușește rapid și zeci de milioane mor doar în SUA (numărul de decese la nivel mondial se măsoară în miliarde). Există o criză de succesiune prezidențială. La fel cum societatea din SUA pare să înceapă să se stabilizeze, armele cu fuziune pură detonează, distrugând Washington, DC și Chicago. Aceasta este urmată de detonări suplimentare ale unor astfel arme, care sunt create pe Lună de replicatori ai nanotehnologiei. Un grup secret neo-feudalist („Mișcarea Castelului”) condus de un miliardar reacționar poate fi salvatorul involuntar al societății... sau poate avea o implicare mai profundă în tot ceea ce se întâmplă.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Directive 51 by John Barnes, www.publishersweekly.com, Invalid date  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]