Diplycosia puradyatmikai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Diplycosia puradyatmikai
Stare de conservare

date insuficiente[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinEricales
FamilieEricaceae
GenDiplycosia
Nume binomial
Diplycosia puradyatmikai[2]
Mustaqim, Utteridge, Heatubun, 2020

Diplycosia puradyatmikai este o specie de plante din familia Ericaceae. Această specie este originară din Noua Guinee. A fost descoperită în anul 2018, dar a fost descrisă pentru prima dată în anul 2020.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Denumirea acestei specii îl onorează pe Pratita Puradyatmika, angajat PT Freeport Indonesia Mining Company responsabil de supravegherea recuperării și monitorizării ținuturilor înalte, care a arătat un mare interes pentru biodiversitatea Muntelui Jaya și care a lucrat cu biologi mulți ani pentru a întreprinde inventare ale biodiversității în această regiune.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Diplycosia puradyatmikai este un arbust foarte ramificat, cu o înălțime de până la 1,5 m.[3] Ramurile sunt maronii, cilindrice și foarte robuste, iar scoarța este fisurată longitudinal și acoperită cu fire de păr brun.

Frunzele sunt simple, alternative, foarte des ovale și măsoară 0,8-2,8 cm în lungime și 0,7-2,5 cm în lățime. Au culoare verde închis, ușor strălucitoare pe partea superioară, albicioase pe partea inferioară, iar ambele părți sunt acoperite cu fire de păr maro auriu mătăsos.[4] Pețiolul este roșiatic și măsoară între 3 și 8 mm.

Florile sunt campanulate, de culoare roz până la roșu.

Fructele sunt bace, având la maturitate culoare roșie până la negru.

Înflorirea și rodirea au loc pe tot parcursul anului.

Răspândire și habitat[modificare | modificare sursă]

Diplycosia puradyatmikai a fost descoperită pe insula Noua Guinee, mai exact în Papua de Vest, pe versanții Muntelui Jaya,[5] cel mai mare vârf din Asia de Sud-Est.

Această specie este clasificată fiind critic amenințară cu dispariția de IUCN, din cauza arealului de răspândire mic al acestui arbust și activităților umane.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ A new species of Diplycosia (Ericaceae) from Mount Jaya, western New Guinea[*][[A new species of Diplycosia (Ericaceae) from Mount Jaya, western New Guinea (articol științific)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ „Showy orchids to scaly desert dwellers – Royal Botanic Gardens, Kew, presents 'new' species” (în engleză). The Guardian. Accesat în . 
  4. ^ „A new species of Diplycosia (Ericaceae) from Mount Jaya, western New Guinea” (în engleză). Phytotaxa. Accesat în . 
  5. ^ „NOUVELLES ESPÈCES NOMMÉES PAR LES JARDINS DE KEW EN 2020” (în franceză). JARDINIER PARESSEUX. Accesat în .