Dionisie Gulkin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dionisie Gulkin
Date personale
Născut1861 Modificați la Wikidata
Telenești, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani) Modificați la Wikidata
Inești, raionul Telenești, RSS Moldovenească, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Regatul României
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
ReligieRascolnici Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Deputat în Duma de Stat a Imperiului Rus Modificați la Wikidata

Partid politicСРН

Dionisie Gulkin (în rusă Дионисий Петрович Гулькин, transliterat: Dionisii Gul'kin; n. 1861, Telenești, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Inești, raionul Telenești, RSS Moldovenească, URSS) a fost un țăran și politician țarist, deputat în Duma de Stat al celei de-a III-a convocări din partea Basarabiei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în anul 1861 în satul Telenești din ținutul Orhei, într-o familie de lipoveni. A primit educația primară acasă. Ca fermier a deținut 4 zeciuieli și o vie, pe lângă asta a fost ocupat și în comerț, cu un venit anual de până la 3000 de ruble. A fost președintele departamentului din Telenești al Uniunii Poporului Rus și membru al Uniunii Naționale Ruse.

În 1907 a fost ales membru al Dumei de Stat din gubernia Basarabia de către un congres de delegați din volostul Telenești. A fost membru al fracțiunii de dreapta-moderată, din a 3-a sesiune, în grupul nepartizanilor. A fost membru al comisiilor de: teren, pescuit, pe treburile lipovenilor, pe treburile relocării, precum și pe executarea listei de stat de venituri și cheltuieli.[1] În discuția despre proiectul de lege „Cu privire la școlile primare”, a susținut acordarea dreptului moldovenilor din gubernia Basarabia la o școală primară în limba maternă.[2]

La sfârșitul mandatului în Dumă, s-a întors la Telenești, unde a revenit la agricultură. În satul vecin, Inești, a deținut o gradină mare. După Unirea Basarabiei cu România, a primit o pensie personală. Dupa moartea soției, Gulkin a locuit cu Maria Druță din satul Inești, de la care a avut patru fii. A murit la 27 februarie 1947, fiind înmormântat în satul natal.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 3-й созыв Государственной думы: портреты, биографии, автографы. — СПб.: издание Н. Н. Ольшанского, 1910.
  2. ^ „Гулькин Д. П. — народный трибун, защитник прав молдаван в Государственной Думе Российской Империи”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Адрес-календарь Бессарабской губернии на 1916 год. — Кишинев, 1916.
  • Государственная дума Российской империи: 1906—1917. Москва: РОССПЭН, 2008.