Dimitrie Voinov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române
Dimitrie Voinov
Dimitrie Voinov.jpg
Biologul Dimitrie Voinov
Date personale
Născut 6 februarie 1867
Focșani, România
Decedat 7 iulie 1951, (84 de ani)
București, Republica Populară Română
Naționalitate  România
Cetățenie Flag of Romania (1948-1952).svg România Modificați la Wikidata
Ocupație biolog, zoolog, histolog, citolog
Activitate
Educație Universitatea din Paris
Cunoscut pentru 1. Este fondatorul școlii românești de citologie
2. A fost primul cercetator în lume care a descoperit aneuploidia sau polisomia la animale.

Dimitrie Voinov (n. 6 februarie 1867, Focșani - d. 7 iulie 1951, București).A avut multiple specializari: biolog, zoolog, histolog, citolog, fondatorul școlii românești de citologie. Membru titular (din 1927) al Academiei Române.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit școala primară la la Focșani, după care s-a înscris la Liceul Internat din Iași, unde a fost coleg cu Emil Racoviță și Grigore Antipa. La științe naturale a avut ca profesor pe Grigore Cobălcescu, care i-a stimulat pasiunea pentru biologie. După obținerea bacalaureatului, a plecat la Paris pentru a se specializa domeniul biologiei, alǎturi de Emil Racoviță, Paul Bujor și Ion Cantacuzino. La Universitatea din Paris s-a specializat în zoologie. În 1891, după susținerea examenului de licență și doi ani de specializare, Dimitrie Voinov a revenit în țară, unde a ocupat catedra de zoologie și morfologie animală a Facultății de Știinte din București, pe care a deținut-o până în 1937.

A militat pentru dezvoltarea mișcării științifice în România, în cadrul Societății române de științe, fiind vicepreședinte al secției de știinte naturale și, ulterior, devenind președinte al acestei instituții. Profesorul Dimitrie Voinov a adus contribuții remarcabile la dezvoltarea morfologiei animale și, în special, a morfologiei celulare. A făcut studii de taxonomie și histofiziologie asupra organului ciliofagocitar al nefridiilor unui vierme parazitar pe raci; a demonstrat existența a trei constituenți celulari (protoplasmatici): condriomul, vacuomul si sistemul golgian. A fost primul cercetator în lume care a descoperit aneuploidia sau polisomia la animale.

În 1902, a început seria cercetărilor citologice, pe care le-a continuat timp de trei decenii. Studiile le-a făcut pe diferite grupuri de insecte: coleoptere, lepidoptere și ortoptere.

Dimitrie Voinov a fost ales, în 1927, membru al Academiei Române, în cadrul căreia a desfășurat o amplă și îndelungată activitate științifică.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Principalele lucrări publicate au fost:

  • Principii de microscopie (1906),
  • Mitocondriile (1916),
  • Problema biologică a diferențierii sexelor (1929).
  • Dimitrie Voinov & Crizantema Totoescu, Pagini alese, București, Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1956.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]