Dimitrie Voinov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române
Dimitrie Voinov
Dimitrie Voinov.jpg
Biologul Dimitrie Voinov
Date personale
Născut 6 februarie 1867
Focșani, România
Decedat 7 iulie 1951, (84 de ani)
București, Republica Populară Română
Naționalitate  România
Cetățenie Flag of Romania (1948-1952).svg România Modificați la Wikidata
Ocupație biolog, zoolog, histolog, citolog
Activitate
Educație Universitatea din Paris
Alma mater Universitatea din Paris  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentru 1. Este fondatorul școlii românești de citologie
2. A fost primul cercetator în lume care a descoperit aneuploidia sau polisomia la animale.

Dimitrie Voinov (n. 6 februarie 1867, Focșani - d. 7 iulie 1951, București).A avut multiple specializari: biolog, zoolog, histolog, citolog, fondatorul școlii românești de citologie. Membru titular (din 1927) al Academiei Române.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit școala primară la la Focșani, după care s-a înscris la Liceul Internat din Iași, unde a fost coleg cu Emil Racoviță și Grigore Antipa. La științe naturale a avut ca profesor pe Grigore Cobălcescu, care i-a stimulat pasiunea pentru biologie. După obținerea bacalaureatului, a plecat la Paris pentru a se specializa domeniul biologiei, alǎturi de Emil Racoviță, Paul Bujor și Ion Cantacuzino. La Universitatea din Paris s-a specializat în zoologie. În 1891, după susținerea examenului de licență și doi ani de specializare, Dimitrie Voinov a revenit în țară, unde a ocupat catedra de zoologie și morfologie animală a Facultății de Știinte din București, pe care a deținut-o până în 1937.

A militat pentru dezvoltarea mișcării științifice în România, în cadrul Societății române de științe, fiind vicepreședinte al secției de știinte naturale și, ulterior, devenind președinte al acestei instituții. Profesorul Dimitrie Voinov a adus contribuții remarcabile la dezvoltarea morfologiei animale și, în special, a morfologiei celulare. A făcut studii de taxonomie și histofiziologie asupra organului ciliofagocitar al nefridiilor unui vierme parazitar pe raci; a demonstrat existența a trei constituenți celulari (protoplasmatici): condriomul, vacuomul si sistemul golgian. A fost primul cercetator în lume care a descoperit aneuploidia sau polisomia la animale.

În 1902, a început seria cercetărilor citologice, pe care le-a continuat timp de trei decenii. Studiile le-a făcut pe diferite grupuri de insecte: coleoptere, lepidoptere și ortoptere.

Dimitrie Voinov a fost ales, în 1927, membru al Academiei Române, în cadrul căreia a desfășurat o amplă și îndelungată activitate științifică.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Principalele lucrări publicate au fost:

  • Principii de microscopie (1906),
  • Mitocondriile (1916),
  • Problema biologică a diferențierii sexelor (1929).
  • Dimitrie Voinov & Crizantema Totoescu, Pagini alese, București, Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1956.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]