Dieceza de Lund

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Dieceza de Lund (în limba suedeză Lund stift) este una dintre cele 13 episcopii ale Bisericii Evanghelice-Luterane din Suedia, cu sediul în orașul Lund. Este considerată a fi una dintre cele mai vechi și mai importante dieceze din întreaga Scandinavie.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Episcopia de Lund a fost fondată în anul 1060, inițial ca o sufragană a Arhiepiscopiei de Hamburg-Bremen. Teritoriul ei aparținea atunci Regatului Danemarcei. Primul episcop de Lund a fost un anume Henric. În anul 1067 teritoriul ei a fost extins odată cu unirea Episcopiei de Dalby.

În anul 1104 dieceza de Lund a devenit independentă și a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, având control absolut asupra zonei scandinave și a tuturor episcopiilor din Danemarca, Norvegia și Suedia. Ulterior fiecare țară a primit propria ei arhiepiscopie, în 1152 Arhiepiscopia de Nidaros pentru Norvegia și în 1164 Arhiepiscopia de Uppsala pentru Suedia, în timp ce Danemarca a rămas cu Arhiepiscopia de Lund.

În urma Reformei Protestante din secolul al XVI-lea, Danemarca a rupt cu legăturile Biserica Romano-Catolică adoptând luteranismul în anul 1536. Drept consecință, arhiepiscopia a fost retrogradată la nivelul unei simple episcopii. În anul 1658 orașul Lund împreună cu teritoriul său episcopal a intrat sub administrația Suediei, unde a rămas până în prezent ca sufragană a Arhiepiscopiei de Uppsala. Actualul episcop de Lund este Johan Tyrberg, ales în această funcție în anul 2014.