Dezvoltarea plantelor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Reproducerea în lumea vie[modificare | modificare sursă]

Floarea cu fructul și sămînță asigură reproducerea plantelor.

Există o mare varietate de flori, deosebite prin mărime, formă, număr, tip, așezare pe tulpină și ramuri. Totuși, dincolo de această mare diversitate, florile se aseamănă prin structură. Părțile componente ale unei flori sînt: peduncul floral, receptacolul, sepalele, petalele, staminele, pistilul.

Androceul cuprinde totalitatea staminelor dintr-o floare si reprezinta sexul mascul. Fiecare stamina este alcatuita din filament staminal si antera,producatoare de polen.

Ovarul este largit, voluminos si se afla la baza gineceului. El contine ovulele. Stilul este o prelungire a ovarului ce face legatura cu stigmatul, partea terminala responsabila de captarea florii

Toate aceste componente ale florii sunt importante pentru dezvoltarea florii.Există două feluri de flori:flori complete-au toate părțile constitutive ex:(mărul mușețelul) și flori incomplete-florile la care lipsesc unele componente ale structurii. Florile la care lipsește pistilul și au doar stamine se numesc flori masculine,iar cele cu pistil și fără stamine flori feminine. Înflorirea este determinată de anumiți factori:lumină,temperatură,fertilitatea solului.

Polenizarea și reproducerea la plante

Polenizarea este procesul de transfer a polenului din anterele staminei pe stigmatul pistilului.. Pentru realizarea ei cu succes, natura a creat soluții foarte ingenioase. Polenizarea este importantă pentru plante deoarece fără aceasta speciile nu s-ar putea reproduce. Polenizarea se clasifică în mai multe feluri : Autopolenizare –deseori polenizarea se petrece în aceeași floare,cînd polenul depe stamine ajunge pe stigmatul aceleiași flori,sau pe altă floare a aceleiași plante. Polenizarea încrucișată-când polenul ajunge pe stigmatul unei flori diferite (care poate fi și pe aceeași plantă), Polenizarea artificială-cînd polenizarea este efectuată de om,în scopul obținerii unor noi specii de plante sau pentru a completa polenizarea naturală. Însă pentru ca floarea să producă fruct cu semințe,nu este suficientă polenizarea.Procesulde formare a fructelor și semințelor începe cu fuzionarea celulelor spermatice (gameți masculini)din grăunciorul de polen cu oosfera(gamet feminin).Acest proces complex se numește fecundație.

Formarea unei plante cu flori

La cîteva zile după fecundație,florile(de cireș,de lalea,de mac) se ofilesc și se scutură, la fel Ca tot ce traieste pe lume orice planta are un ciclu de viata, care incepe atunci cand samanta germineaza, progreseaza cu cresterea radacinilor, a tulpinei si in final a frunzelor, care o vor ajuta ulterior sa supravietuiasca. Germinația este procesul în care embrionul trece de la viața latentă la cea activă și se transformă în plantă.