Sari la conținut

Detunătura

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
„Detunătura”
AutorRay Bradbury  Modificați la Wikidata
Titlu originalA Sound of Thunder
Țara primei aparițiiStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limbălimba engleză  Modificați la Wikidata
Genpovestire științifico-fantastică[*]
time-travel fiction[*][[time-travel fiction (science fiction genre)|​]]  Modificați la Wikidata
Publicată înThe Time Traveler's Almanac[*][[The Time Traveler's Almanac (2013 short story collection)|​]]
Collier's Weekly  Modificați la Wikidata
Data publicării[1]  Modificați la Wikidata

Detunătura[2] („A Sound of Thunder”) este o povestire științifico-fantastică din 1952 scrisă de Ray Bradbury despre efectul fluturelui: uciderea unei singure insecte cu milioane de ani în trecut schimbă drastic lumea. Povestirea a inspirat filmul din 2004 Zbor de Fluture, în care micile schimbări ale protagonistului în trecut au ca efect schimbări extreme.[3] Filmul Vânătoare fatală (A Sound of Thunder) din 2005 este bazat pe această povestire.[4]

Apărută inițial în numărul din 28 iunie 1952 al publicației Collier's, această povestire a ajuns în anul 1984 să fie cea mai reeditată povestire science fiction.[5] Ea are la bază conceptul care a fost denumit ulterior efectul fluture.

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În anul 2055, într-o vreme când mașina timpului a fost inventată, un grup de turiști călătoresc în perioada dinozaurilor într-un safari care să conducă la uciderea unui Tyrannosaurus rex. Ei sunt avertizați să nu calce în afara potecii stabilite, dar vederea dinozaurului îl sperie pe unul dintre ei și acesta calcă în noroiul de lângă potecă. Saurianul este împușcat cu câteva clipe înainte ca el să fie strivit de copacul care trebuia să îl omoare în cursul firesc al istoriei.

Reveniți în timpul lor, călătorii constată mici schimbări în societate, cum ar fi alterarea limbii engleze sau schimbarea câștigătorului alegerilor prezidențiale. Turistul care călcase lângă potecă, Eckels, observă atunci că în noroiul de pe cizma lui se află și un fluture mort, acea alterare minoră a trecutului având repercusiuni asupra prezentului.

  1. ^ Internet Speculative Fiction Database 
  2. ^ „Detunătura” la isfdb.org
  3. ^ Peter Dizikes (). „The meaning of the butterfly”. Boston Globe. Accesat în . 
  4. ^ "Vânătoare fatală" înapoi în timp, adevărul.ro, 14 iunie 2008
  5. ^ William G. Contento, Indexul antologiilor și culegerilor de povestiri science fiction, ediție mixtă Arhivat în , la Wayback Machine., ianuarie 2008

Lectură suplimentară

[modificare | modificare sursă]
  • Patai, Daphne (). „Ray Bradbury And The Assault On Free Thought”. Society. 50 (1): 41–47. doi:10.1007/s12115-012-9617-x. 
  • Paradowski, Robert J. "Ray Bradbury." Critical Survey Of Long Fiction, Fourth Edition (2010): 1-9. Literary Reference Center.
  • Weller, Sam. The Bradbury Chronicles: The Life of Ray Bradbury. New York: William Morrow, 2005.
  • Holmes, Neil. "Fateful butterfly." New Scientist 182.2443 (2004): 31. Academic OneFile.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]