Dedeman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dedeman
Fondată1992
Fondator(i)Dragoș și Adrian Pavăl
ȚaraRomânia
SediuBacău
Număr de stabilimente58
Zona deservităRomânia
Industrieretailul materialelor de construcții și produselor pentru amenajări interioare de tip Do-It-Yourself (DIY)
Cifra de afaceri2,04 miliarde euro în anul 2021
Angajațipeste 12.000 în anul 2022
SloganDedicat planurilor tale (2007–prezent)


30 de ani buni alături de oameni buni (2022)
25 de ani construiți împreună (2017, temporar)


Totul pentru interior. Totul pentru exterior. (pre-2007)
Prezență online
www.dedeman.ro

Dedeman este o companie din orașul Bacău, România care se ocupă cu vânzarea de materiale de construcții și produse de amenajare pentru casă și grădină.

Principalii concurenți ai Dedeman în România sunt ramurile locale ale rețelelor de retail multinaționale Leroy Merlin, Brico Dépôt (Kingfisher) și Hornbach, precum și rețeaua românească Mathaus (Arabesque).[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Compania, înființată în anul 1992 la Bacău, creată și controlată integral de oamenii de afaceri Dragoș și Adrian Pavăl,[2] este liderul național în retailul materialelor de construcții și al amenajărilor interioare.[3] Dedeman a devenit liderul pieței de bricolaj încă din 2010, când i-a depășit pe germanii de la Praktiker în ceea ce privește vânzările, iar în 2012 a ajuns să dețină o rețea de 30 de magazine în România, în condițiile în care Praktiker rămăsese cu doar 27 de unități.[4]

În anul 1994, Dedeman avea doar 11 angajați. În 2002, echipa era deja formată din 245 de oameni, iar în prezent, peste 12.000 de angajați stau la dispoziția clienților care trec pragul magazinelor.

La Dedeman, clienții pot găsi articole destinate instalațiilor termice, sanitare, electrice, de canalizare și gaz, materiale de bază în construcții, materiale pentru amenajări interioare, scule și accesorii, unelte și utilaje, echipamente de protecție, articole pentru grădină și activități în aer liber, mobilier, electronice și electrocasnice.

Gama produselor comercializate este extrem de generoasă, depășind 60.000 de produse în magazinele fizice Dedeman și 85.000 de produse disponibile în magazinul online, acestea provenind de la furnizori naționali în proporție de aproximativ 85% sau din importuri (din țări precum Franța, Italia, Spania, Polonia, Slovacia, Germania și China).

În 2022, Dedeman are 57 de magazine deschise în România, cel mai recent fiind inaugurat la finalul anului 2021 la Câmpulung Moldovenesc.

Grupul Dedeman[modificare | modificare sursă]

Compania Dedeman este deținută de Pavăl Holding.

Pavăl Holding este vehiculul de investiții fondat de oamenii de afaceri Dragoș și Adrian Pavăl, fiind totodată cel mai mare grup antreprenorial local. Pe lângă Dedeman, Pavăl Holding deține și multiple alte investiții de mare profil în România în sectoare precum imobiliare, private equity, agricultură, automobile, energie, industrie și domeniul bancar.

Prin intermediul Pavăl Holding, Dragoș și Adrian Pavăl au achiziționat pachete de acțiuni la Cemacon, Electrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, Conpet, Transgaz, Romgaz, Banca Transilvania, BRD, Alro Slatina, Purcari Wineries, Vrancart, Antibiotice Iași, Simtel Team, Transport Trade Services și Grupul Tei (din care fac parte Farmacia Tei și Bebe Tei).

În 2018, compania a început și o serie de achiziții imobiliare, cumpărând mai întâi clădirea The Bridge din București [5], pentru ca în 2019 să achiziționeze proiectul imobiliar The Office din Cluj-Napoca[6].

În luna mai 2019, are loc lansarea oficială a fondului de private equity dedicat întreprinderilor mici și mijlocii - EquiLiant Capital. Fondul este finanțat în întregime de Pavăl Holding.

Din holding face parte și compania Dedeman Automobile (dealer Dacia, Renault, Nissan),[1] cu sucursale în Bacău și Onești.

Responsabilitate socială[modificare | modificare sursă]

Dincolo de dezvoltarea economică, Dedeman și-a asumat angajamentul continuu de a contribui la îmbunătățirea vieții comunității din care face parte și în care își desfășoară activitatea. De-a lungul vremii, compania Dedeman a investit în sport, educație, cultură și în planuri pentru comunitate și mediu, toate acestea fiind însumate sub umbrela proiectului "Planuri de bine".

În octombrie 2011 Dedeman a devenit pentru prima dată sponsor al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR),[7] pentru o perioadă de 2 ani. Ulterior, parteneriatul a fost reluat în 2015 sub brandul Team Romania, când Dedeman a devenit Partener Principal al COSR.[8] Astfel, compania Dedeman a fost alături de sportivii români la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra (2012), Rio (2016) și Tokyo (2021).

În anul 2014, sub sloganul Performanță 100% românească, Dedeman a devenit sponsorul jucătoarei de tenis Simona Halep.[9] În contextul acestui parteneriat, compania Dedeman a construit și câteva terenuri de tenis în orașele Deva, Târgu Jiu, Oradea și București.

Dedeman susține de asemenea, în calitate sponsor, unele federații, fundații și cluburi sportive, precum Federația Română de Atletism, Federația Româna de Tenis, Federația Română de Rugby, Clubul Sportiv Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi”, Fundația Olimpică Română, Fundația Nadia Comăneci, dar și numeroase echipe de volei, fotbal, baschet sau hochei.

Din anul 2014, Dedeman este partener oficial al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dedeman a deschis un magazin la Cluj în urma unor investiții de 16 mil. euro, 11 martie 2011, wall-stret.ro, accesat la 10 martie 2011
  2. ^ Povestea neștiută a fraților Dedeman. Românii care le-au luat fața giganților din Vest, 18 decembrie 2012, Mihai Voinea, Cristian Delcea, Adevărul, accesat la 17 mai 2016
  3. ^ „Topul retailerilor din bricolaj: Dedeman rămâne lider detașat și a depășit în 2016 pragul de 1 miliard de euro după cifra de afaceri”, News.ro, accesat în  
  4. ^ Dedeman devine lider în bricolaj și ca număr de magazine, după ce a investit 12 mil. euro la Râmnicu-Vâlcea, 23 aprilie 2012, Cristian Moga, Ziarul financiar, accesat la 24 iulie 2014
  5. ^ „Dedeman preia o nouă clădire de birouri, în cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești”. Profit.ro. Accesat în . 
  6. ^ „Dedeman cumpără cu 120 milioane euro The Office, și Țiriac s-a interesat”. Profit.ro. Accesat în . 
  7. ^ Roman, Comitetul Olimpic si Sportiv, Dedeman, cel mai nou sponsor al COSR, www.cosr.ro 
  8. ^ Roman, Comitetul Olimpic si Sportiv, Team Romania pentru Baku 2015, www.cosr.ro 
  9. ^ Dedeman, anunt important despre un contract cu Simona Halep, Wall-Street, 1405687261  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dedeman