Decorațiile Casei Regale Române

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Decorațiile Casei Regale Române sunt o recompensă pentru meritele vizibile și speciale ale destinatarilor pentru statul român și casa regală a României. Dupa semnarea Regulamentului Fundamental al Casei Regale a României în anul 2007,[1] fostul Regele Mihai I, care a abdicat în 1947 sub presiune comunistă, a reînstituit Ordinul Carol I și Ordinul Coroanei și a instituit de asemenea trei decorațiuni și două medalii.

Ordinele, decorațiile și medaliile atribuite în prezent sunt:

  1. Ordinul „Carol I”[2]
  2. Ordinul „Coroana României”[3][4]
  3. Decorațiile și medaliile prezentate mai jos

Decorațiile Regale ale Custodelui Coroanei Române[modificare | modificare sursă]

Decorațiile Regale ale Custodelui Coroanei Române[5] este o Decorație Regală a Casei Române, instituită la 18 ianuarie 2015 de către Prințesa Margareta a României, pentru a simboliza un sfert de secol de la sosirea ei în România după 42 de ani. A urmat unui exil al familiei regale românești.

Decorația[modificare | modificare sursă]

Decorația este onorată membrilor Casei României, atat bărbaților cât și femeilor, pentru a participa și a face posibilă revenirea membrilor familiei regale românești, precum și pentru promovarea familiei regale a oamenilor în munca lor de restaurare a României după anii de suferință ai poporului român.

Decorația poate fi acordată actualilor și foștilor ambasadori sau românilor străini care au adus o contribuție incontestabilă la relațiile României cu lumea.

Decorația poate fi acordată instituțiilor sau organizațiilor, a căror activitate este circumscrisă pentru criteriile de mai sus.

Statute[modificare | modificare sursă]

Numărul maxim de membri ai decorației este de 400, inclusiv instituțiile și organizațiile.[6]

Decorația este sărbătorită în data de 3 mai în fiecare an, care este ziua de naștere a Reginei Elena, regina mamă a României, născută în 1898, mama Regelui Mihai I.


Suveranul și Marele Maestru Cavaler primesc versiunea lor de Decorație, care este fie o medalie, fie o medalie formată din arc.[7] Destinatarii de sex masculin sunt Cavalerii Decorațiunii și primesc o Medalie[8][9][10] care poate fi purtată la ocazii speciale cu un costum întunecat sau cu frac.[11] Destinatarele de la Casa României sunt, de asemenea, Cavalerii Decorației, alte femei sunt Dame de Decorație; ambele primesc o medalie și o medalie formată din arc[12], în timpul zilei când medalia este purtată cu rochii de zi, iar seara fie medalia sau arcul format. Medalia poate fi purtată cu o rochie de seară.[13]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Cavalerii de clasă specială sunt decorați în aur alb care are o formă ovală și este format din 25 de safire, iar în partea de sus cu Coroana României care atârnă de panglică.[14]

Decorația Cavaler/Damă Prima Clasă este fabricată în Aur și este mai mică decât cea a Cavalerilor Suverani și a Marelui Maestru, iar în partea de sus este Coroana României care atârnă din panglică.[15][16]

Decorația Cavaler/Damă A Doua Clasă este realizată în aur alb și este de aceeași dimensiune cu Decorația de Clasa I și în partea de sus cu Coroana Româneasca, care atarnă din panglică.[17] [18]

Pe aversul tuturor claselor Decorațiilor se află efigia Coroanei Prințesa Margareta, cu inscripția circulară „Custode al Coroanei Române”.[19][20]

Pe reversul tuturor claselor decorației se află monograma regală a Prințesei Margareta a Coroanei.[21]

Panglica pentru medalie și medalia de arc formată este albastru închis, cu dungi de argint pe laturi care este aceeași cu Ordinul Coroanei; pentru arcul format Medalie panglica este peisaj.

Destinatari[modificare | modificare sursă]

Clasa specială[modificare | modificare sursă]

Prima clasă[modificare | modificare sursă]

A Doua Clasă[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fundamental Rules of the Royal Family of Romania. The Romanian Royal Family website. Retrieved 18 June 2018.
  2. ^ Ordinul Carol I (Order of Carol I). Royal Family of Romania. Retrieved 14 April 2015.
  3. ^ „Ordinului Coroana României”. familiaregala.ro. Accesat în . 
  4. ^ „ARGO - Art design | Order of the Crown of Romania”. argoart.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b c d e f „Medalia Custodele Coroanei române | Custodian of the Romanian Crown”. familiaregala.ro. Accesat în . 
  6. ^ Medalia Custodele Coroanei române (Custodian Medal Romanian Crown). onlingallery.ro. Retrieved 14 April 2015.
  7. ^ Principesa Mostenitoare si Principele Radu (Crown Princess and Prince Radu). Royal Family of Romania online journal. Retrieved 14 April 2015.
  8. ^ Dineul din Sufrageria de Stat, Castelul Peles, 25 martie 2015, foto Daniel Angelescu, ©Casa Majestatii Sale Regelui (State Dinner in the dining room, Peles Castle, 25 martie 2015, photo Daniel Angelescu, His Majesty King © House). Royal Family of Romania online journal. Retrieved 14 April 2015.
  9. ^ „Image: Medalia-Custodele-Coroanei-romane-Membrilor-Casei-Regaleb.jpg, (236 × 134 px)”. artindex.ro. Accesat în . 
  10. ^ „Image: Medalia-Custodele-Coroanei-romane-statutara.jpg, (1805 × 1205 px)”. artinfonews.ro. . Accesat în . 
  11. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite nihil
  12. ^ „Image: Medalia-Custodele-Coroanei-romane-Membrilor-Casei-Regale.jpg, (796 × 419 px)”. artinfonews.ro. . Accesat în . 
  13. ^ Dineul din Sufrageria de Stat, Castelul Peles, 25 martie 2015, foto Daniel Angelescu, ©Casa Majestatii Sale Regelui (State Dinner in the dining room, Peles Castle, 25 martie 2015, photo Daniel Angelescu, His Majesty King © House). Royal Family of Romania online journal. Retrieved 14 April 2015.
  14. ^ Custodian of the Romanian Crown: The Medal of ASR Princess Margareta Arhivat în , la Wayback Machine.. ARGO Art Design. Retrieved 14 April 2015.
  15. ^ Custodian of the Romanian Crown Anniversary edition, for Gentleman Arhivat în , la Wayback Machine.. ARGO Art Design. Retrieved 14 April 2015.
  16. ^ Custodian of the Romanian Crown Anniversary edition, for Ladies Arhivat în , la Wayback Machine.. ARGO Art Design. Retrieved 14 April 2015.
  17. ^ Custodian of the Romanian Crown for Gentleman Arhivat în , la Wayback Machine.. ARGO Art Design. Retrieved 14 April 2015.
  18. ^ Custodian of the Romanian Crown for Ladies Arhivat în , la Wayback Machine.. ARGO Art Design. Retrieved 14 April 2015.
  19. ^ „Image: 2120.jpg, (790 × 420 px)”. argoart.ro. . Accesat în . 
  20. ^ „Image: 1967.jpg, (790 × 420 px)”. argoart.ro. . Accesat în . 
  21. ^ „Image: 1945.jpg, (790 × 420 px)”. argoart.ro. . Accesat în . 
  22. ^ „Foto Cristian Coposesc 10Mai2016 Castelul Peles Sarbatoarea de 150 de ani | Familia Regală a României / Royal Family of Romania”. Romaniaregala.ro. Accesat în . 
  23. ^ „Foto Cristian Coposesc 10Mai2016 Castelul Peles Sarbatoarea de 150 de ani | Familia Regală a României / Royal Family of Romania”. Romaniaregala.ro. Accesat în . 
  24. ^ Simona Chițan (). „FOTO Întoarcerea Principesei Margareta în România, sărbătorită la Ateneu”. M.adevarul.ro. Accesat în . 
  25. ^ „Foto Cristian Coposesc 10Mai2016 Castelul Peles Sarbatoarea de 150 de ani | Familia Regală a României / Royal Family of Romania”. Romaniaregala.ro. Accesat în . 
  26. ^ „Foto Cristian Coposesc 10Mai2016 Castelul Peles Sarbatoarea de 150 de ani | Familia Regală a României / Royal Family of Romania”. Romaniaregala.ro. Accesat în . 
  27. ^ „Dineul din Sufrageria de Stat, Castelul Peles, 25 martie 2015, foto Daniel Angelescu, ©Casa Majestatii Sale Regelui | Familia Regală a României / Royal Family of Romania”. Romaniaregala.ro. . Accesat în . 
  28. ^ „Jubileul Principesei Mostenitoare Margareta - Hotnews Mobile”. M.hotnews.ro. Accesat în . 
  29. ^ „Mai multe personalități din țară și străinătate, decorate de principesa Margareta”. M.cotidianul.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  30. ^ „m.Personalitati din Romania, Franta, SUA au fost decorate de principesa Margareta - Jurnalul Prahovean”. M.jurnalulph.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  31. ^ „Pianista Alexandra Dariescu, cel mai tânăr muzician român căruia Casa Regală a României îi acordă distincția 'Medalia Custodele Coroanei' - Radio România Muzical”. Romania-muzical.ro. Accesat în .