Declinul Occidentului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Declinul Occidentului
La Subiro de la Okcidento, eldono 1922.jpg
Informații generale
AutorOswald Spengler
Subiectfilozofia istoriei
Genfilozofia istoriei
eseu
nonfiction[*][[nonfiction (genre of works in contrast to fictional ones)|​]]
Ediția originală
Titlu original
Der Untergang des Abendlandes
Limbalimba germană
Țara primei aparițiiGermania
Data primei apariții

Declinul Vestului (în germană Der Untergang des Abendlandes), sau mai literar, Căderea Occidentului, este o lucrare în două volume a scriitorului Oswald Spengler. Primul volum, subtitrat Formă și actualitate, a fost publicat în vara anului 1918.[1] Al doilea volum, subtitrat Perspective ale istoriei lumii, a fost publicat în 1922.[2] Ediția definitivă a ambelor volume a fost publicată în 1923. [3]

Spengler își prezintă cartea ca o „Răsturnare copernică” care implică respingerea vederii eurocentriste a istoriei, în special împărțirea istoriei într-o rubrică liniară „antic-medieval-modern”. [4] Potrivit lui Spengler, unitățile semnificative pentru istorie nu sunt epocile, ci culturi întregi care evoluează ca organisme. El recunoaște cel puțin opt culturi înalte: Babiloniană, Egipteană, Chineză, Indiană, Mezoamericană (Mayașă/Aztecă), Clasică (Greacă/Romană), Arabă, și Vestică sau Europeană. Culturile au o durată de viață de aproximativ o mie de ani de existență înfloritoare, și o mie de ani de declin. Etapa finală a fiecărei culturi este, în utilizarea cuvântului său, o „civilizație”.

Spengler prezintă, de asemenea, ideea de înaintași musulmani, evrei și creștini, precum și persani și semitici, ca fiind „Magii”; culturii mediteraneene din antichitatea clasică cum ar fi Grecia Antică și Roma ca fiind Apollonieni; și modernii occidentali fiind „Faustieni”.

Potrivit lui Spengler, lumea occidentală se încheie și asistăm la ultimul sezon, „iarna” civilizației faustiene. În descrierea lui Spengler, Western Man (Omul Occidental) este o figură mândră, dar tragică, deoarece, în timp ce el se străduiește și creează, el știe în secret că scopul real nu va fi atins niciodată.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Spengler, Oswald (). The Decline of the West, v. 1: Form and Actuality. https://archive.org/details/declineofwest01spenuoft/page/n6. pp. 6–7. 
  2. ^ Spengler, Oswald (). Decline of the West v. 2: Perspectives of World History. https://archive.org/details/declineofwest02spenuoft/page/n8. pp. 9–10. 
  3. ^ Baker, John Randal (). Race. https://archive.org/details/race00bake: Oxford University Press. p. 52. LCCN 73-87989. 
  4. ^ Spengler O., Op.laud., vol.1, Intro. $6.


Legături externe[modificare | modificare sursă]