Sari la conținut

David X. Cohen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
David X. Cohen
Date personale
Nume la naștereDavid Samuel Cohen Modificați la Wikidata
Născut (58 de ani) Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiescenarist
producător de film
scriitor
producător executiv Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimDavid X. Cohen  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Harvard
Universitatea Berkeley din California
Dwight Morrow High School[*][[Dwight Morrow High School (high school in Englewood, New Jersey)|​]]

David Samuel Cohen (n. , New York City, New York, SUA), cunoscut sub numele David X. Cohen, este un scenarist american. Acesta a lucrat la serialele Beavis și Butt-head, Familia Simpson (scenarist), Futurama (scenarist, showrunner⁠(d) și producător executiv) și Disenchantment (producător).

Biografie[modificare | modificare sursă]

David Samuel Cohen s-a născut în New York. Și-a schimbat inițiala numelui mijlociu odată cu debutul Futurama din cauza politicilor Sindicatului Scenariștilor Americani conform cărora era interzis ca doi sau mai mulți membri să aibă același nume.[1] Ambii săi părinți au fost biologi, iar acesta și-a propus să devină om de știință, deși îi plăcea să scrie și să deseneze.[2] Cohen este evreu.[3]

Cohen a absolvit Liceul Dwight Morrow⁠(d) din Englewood, New Jersey⁠(d). Acesta scria rubrica umoristică a ziarului liceului și era membru al echipei de matematică.[4] Cohen a absolvit Universitatea Harvard cu o licență⁠(d) în fizică și Universitatea din California, Berkeley cu un master⁠(d) în informatică.[5] La Harvard, a fost președinte al revistei de umor The Harvard Lampoon⁠(d).

În perioada liceului, Cohen a scris în limbajul de asamblare MOS 6502⁠(d) un compilator Apple II și un joc video; a încercat fără succes să-l publice pe cel din urmă prin intermediul companiei Broderbund⁠(d).[6] Cea mai cunoscută publicație academică a lui Cohen tratează problema pancake sorting⁠(d).[7]

Cariera[modificare | modificare sursă]

După trei ani de studii, Cohen și-a luat concediu și a început să scrie scenarii de televiziune. În 1992, acesta a ajuns să scrie două dintre cele mai vechi episoade ale serialului Beavis și Butt-Head.[8] În 1993, Cohen a ajuns în echipa de scriitori ai Familiei Simpson, contribuind la scenariile a treisprezece episoade. Cinci ani mai târziu, acesta și Matt Groening au creat Futurama; a fost responsabil de scrierea a șapte episoade și a fost producător executiv, prim-scenarist și showrunner al serialului.[9] Cohen a câștigat patru Premii Primetime Emmy⁠(d): două pentru Futurama[10] și două pentru Familia Simpson.[11]

Futurama[modificare | modificare sursă]

Cohen a dezvoltat Futurama împreună cu Matt Groening, creatorul Familiei Simpson. Pe lângă funcțiile de producător și scenarist, acesta a fost și regizor de dublaj pentru jocul video Futurama⁠(d). După ce a studiat genul științifico-fantastic timp de câțiva ani, Groening s-a întâlnit cu Cohen în 1997, iar cei doi au dezvoltat Futurama, un serial animat despre viața în anul 3000.[12] Până la prezentarea proiectului celor din compania Fox în aprilie 1998, aceștia au creat mai multe personaje și povești.[12] Conform lui Groening, promovarea serialului a fost „de departe cea mai proastă experiență din viața sa de adult”.[13] Acesta a avut premiera pe 28 martie 1999.

Patru ani mai târziu, Futurama a fost anulat de Fox. Totuși, ca urmare a încasărilor obținute din vânzarea de DVD-uri și a ratingurile stabile pe Comedy Central, au fost inițiate negocieri pentru drepturile de redifuzare a serialului, Fox sugerând inclusiv posibilitatea ca noi episoade să fie produse. Când Comedy Central s-a angajat să realizeze șaisprezece episoade noi, patru filme direct-pe-DVD au fost produse: Bender's Big Score⁠(d) (2007), The Beast with a Billion Backs⁠(d) (2008), Bender's Game⁠(d) (2008) și Into the Wild Green Yonder⁠(d) ( 2009).[14][15] Deoarece nu erau programate alte proiecte Futurama, filmul Into the Wild Green Yonder a fost conceput ca episod final. Cu toate acestea, Groening a menționat că dorește să continue franciza sub o altă formă.[16] Într-un interviu pentru CNN, Groening a declarat că „avem o relație grozavă cu Comedy Central și ne-ar plăcea să producem mai multe episoade pentru ei, dar nu știu...”.[17]

Comedy Central a preluat serialul pentru 26 de episoade noi care au început să fie difuzate la jumătatea anului 2010.[18][19][20]

Cohen a declarat pentru Newsday în august 2009 că „nu pot garanta că vor fi 26 [de episoade]. Dar cred că sunt șanse mari să fie exact 26. Compania Fox a fost precaută în privința asta, chiar și pe plan intern. Dar nu suntem prea îngrijorați. Mergem înainte”.[21] Acesta are câteva roluri cameo în episoadele „A Bicyclops Built for Two⁠(d)” și „I Dated a Robot⁠(d)”.

Schimbarea numelui[modificare | modificare sursă]

Când serialele animate FOX din intervalul de maximă audiență s-au sindicalizat în 1998, Cohen a fost obligat să folosească un alt nume pentru activitățile profesioniste, deoarece exista deja un alt membru menționat sub numele David S. Cohen (care a lucrat la Curaj, câinele cel fricos).[22] Writers Guild of America⁠(d) nu le permite membrilor săi să folosească același nume în generic. În loc să-și folosească al doilea prenume, Cohen a ales inițiala „X”, deoarece suna „științifico-fantastic”, și a declarat în glumă că publicul l-ar ține minte mai ușor datorită inițialei.[23]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Disenchantment[modificare | modificare sursă]

 • „For Whom the Pig Oinks” (2018)
 • „Stairway To Hell” (2019)

Futurama[modificare | modificare sursă]

Familia Simpson[modificare | modificare sursă]

Cohen este considerat inventatorul cuvântului „cromulent⁠(d)” (i.e. „valid” sau „acceptabil”) utilizat în episodul „Lisa the Iconoclast⁠(d)” din Familia Simpson.[24] Mai târziu, cuvântul a fost introdus în Dicționarul Webster⁠(d).[25]

Beavis și Butt-head[modificare | modificare sursă]

 • „Couch Fishing"[26]
 • „Plate Frisbee"

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „I am David X. Cohen, head writer on FUTURAMA - AMA!”. Reddit Ask Me Anything. iulie 2013. Accesat în . 
 2. ^ David X. Cohen interview with frontwheeldrive.com Arhivat în , la Wayback Machine.; accessed February 6, 2007
 3. ^ Wills, Adam (). „Jews Get Geek on at Comic-Con”. Jewish Journal. 
 4. ^ Rohan, Virginia (). „Blast Forward”. The Record (Bergen County). Arhivat din original la . After graduating from Englewood's Dwight Morrow High School, he headed off to Harvard. 
 5. ^ David X. Cohen interview with gotfuturama.com Arhivat în , la Wayback Machine.; accessed February 6, 2007
 6. ^ Guizzo, Erico (). „The Truth About Bender's Brain”. IEEE Spectrum (în engleză). Accesat în . 
 7. ^ Cohen, David S.; Blum, Manuel (). „On the problem of sorting burnt pancakes”. Discrete Applied Mathematics. 61 (2): 105–20. doi:10.1016/0166-218X(94)00009-3. 
 8. ^ Alaina G. Levine, "Profiles in Versatility: The Futurama of Physics with David X. Cohen", American Physical Society, May 2010 (access date March 18, 2013)
 9. ^ „David X. Cohen IMDB Page”. IMDb. 
 10. ^ „Academy of Television Arts and Sciences Futurama Page”. 
 11. ^ „Academy of Television Arts and Sciences Simpsons Page”. 
 12. ^ a b Needham, Alex (octombrie 1999). „Nice Planet...We'll Take It!”. The Face (33). Arhivat din original la . 
 13. ^ Doherty, Brian (). „Matt Groening”. Mother Jones. Accesat în . 
 14. ^ Katz, Claudia (). „Claudia Katz on Futurama the Movie: Bender's Big Score” (Interviu). Interviu cu Evan Jacobs. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |subjectlink= ignorat (ajutor)
 15. ^ Rabin, Nathan (). „Matt Groening”. The A.V. Club. Accesat în . 
 16. ^ Wortham, Jenna (). Futurama Animators Roll 20-Sided Die With Bender's Game. Wired. Accesat în . 
 17. ^ Leopold, Todd (). „Matt Groening looks to the future”. CNN.com. Accesat în . 
 18. ^ Ausiello, Michael (). „It's official: 'Futurama' is reborn!”. Entertainment Weekly. Arhivat din original la . Accesat în . 
 19. ^ 'Futurama' Returns to Production with an initial order of 26 New Episodes to Premiere Mid 2010”. Press Central Comedy Central Press Release. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 20. ^ Goldman, Eric (). „Futurama Return Made Official”. IGN. Accesat în . 
 21. ^ Lovece, Frank. "'Futurama' finds a new future on Comedy Central", Newsday, August 28, 2009 (posted online August 27, 2009)
 22. ^ „IMDB Page for David Steven Cohen”. IMDb. 
 23. ^ Cohen, David X. „UGO Networks” (Interviu). Interviu cu David Robert Epstein. 
 24. ^ Oakley, Bill (2005). The Simpsons season 7 DVD commentary for the episode "Lisa the Iconoclast". 20th Century Fox. 
 25. ^ „cromulent definition”. Reference.com. Webster's New Millennium Dictionary of English. Accesat în . 
 26. ^ Simon Rodgers (). "Beavis and Butt-Head" Couch-Fishing (TV Episode 1993)”. IMDb. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]