David (Biblie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la David (Iuda))
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru alte sensuri, vedeți David.
David
5201-king-david-in-prayer-pieter-de-grebber.jpg
David
Date personale
Nume la naștereDavid ben Ishay
NăscutBetleem, Israelul antic (Palestina antică), azi în Statul Palestina
Decedat970 î.Hr. Modificați la Wikidata
Ierusalim , Israelul antic, azi în Israel
ÎnmormântatCetatea lui David Modificați la Wikidata
PărințiIeseu[1]
Nitzevet[*][2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuBatșeba
Abigail
Eglah[*][3][4]
Michal[*]
Ahinoam[*]
Haggith[*]
Abital[*]
Shulamite[*] Modificați la Wikidata
CopiiSolomon[5]
Avesalom[6]
Chileab[*][6]
Tamar[*]
Nathan[*][5]
Adoniya[*][7]
Amnon[*][8]
Ibhar[*][9]
Jerimoth[*]
Ithream[*][10][11]
Shephatiah[*][7]
Hazana[*]
Sobab[*]
Q9252681[*] Modificați la Wikidata
CetățenieRegatul evreu unit Modificați la Wikidata
Etnieevrei Modificați la Wikidata
ReligieYahwism (iudaism antic)
Ocupațiepăstor[*]
suveran[*]
poet
scriitor
lider[*]
instrumentist Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurimonarh
Familie nobiliarăDinastia davidică[*]
King of Israel[*] Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorIsboșet
SuccesorSolomon
Statuia lui David de Nicolas Cordier de la capela Borghese din bazilica Santa Maria Maggiore din Roma
Diferite interpretări referitoare la descrierile din Biblie despre extinderea teritoriilor regatului stăpânit de David
Regatul Israelului (unit)

David (ebraică: דָּוִד, דָּוִיד, Davíd,tiberiană Dāwîḏ; ISO 259-3 Dawid; arabă: داود‎ Dāwūd; ) este un conducător evreu antic, descris de Biblie ca al doilea rege al Regatului unit al Israelului, succesorul lui Saul și tatăl lui Solomon, iar conform evangheliilor Noului Testament, Matei și Luca, strămoș al lui Iisus. Unii istorici și cercetători[12] consideră că a trăit aproximativ între 1040–970 î.e.n., domnind peste regatul lui Iuda între 1010–1002 î.e.n.,[13] iar peste Regatul unit al Israelului între 1002–970 î.e.n.[13]. Ca în cazul multor regi și conducători din antichitatea medio-orientală, aceasta a fost o încercare de datare, asupra căreia nu există consens.[12] Existența regatului evreu unit se află în centrul unor controverse în rândurile cercetătorilor, fiind adesea negată[14]. Coranul preia și el tradiții ale evreilor și creștinilor din Palestina și Peninsula Arabică, și îl descrie de asemenea, pe David, ca pe un rege și proroc, tatăl lui Solomon.

Viața și domnia lui sunt descrise în :1 Samuel, 2 Samuel, 1 Împărați și 1 Cronici. Este foarte cunoscut și pentru faimoasa luptă dusă în tinerețea sa cu căpetenia filisteană Goliat pe care îl învinge folosind o praștie(1Samuel 17).[15][16][17]

David este întemeietorul Casei lui David sau dinastia davidică - Beit David - care a guvernat Regatul Iuda sau Iudeea vreme de circa 420 ani până la distrugerea Templului din Ierusalim de către babilonieni aproximativ în anul 586 î.e.n.

David este un personaj deosebit de important în tradiția religioasă și culturală evreiască, de asemenea în cea creștină și islamică. În Biblie, David, sau David HaMelekh (Regele David), este regele Israelului și al poporului evreu. Tradiția biblică susține că un descendent direct al lui David va fi Mesia, iar cea creștină consideră că acest Mesia este Iisus fiul Mariei. În islam este considerat a fi profet și regele unei națiuni.[18]

David este descris ca un rege înțelept, nu lipsit de mari păcate, ca un războinic, muzician și poet apreciat, fiind considerat autorul multor psalmi din cartea Psalmilor.

Este venerat ca sfânt și proroc în biserica catolică (având ziua de 29 decembrie). De asemenea este venerat de creștinii ortodocși în Duminica Sfinților Părinți după trup ai Domnului (între 11-17 decembrie). Biserica apostolică armeană comemorează pe Sfântul rege și proroc David la 24 decembrie, imediat după a cincea duminică a Postului de Crăciun. Creștinii copți consacră, tot iarna, ziua de 23 Kiahk, aniversării decesului lui David.

David cel biblic[modificare | modificare sursă]

David, fiul lui Isai (Ishay), din tribul Iuda, își începe cariera ca militar în slujba predecesorului său Saul, regele fondator al Israelului, cu a cărui fiică Mical se căsătorește, potrivit tradiției, după victoria asupra filisteanului Goliat. Conform cu Samuel 17:45-50 David l-ar fi ucis pe Goliat cu praștia, însă conform cu Samuel 21:19 pe ucigașul lui Goliat nu îl chema David ci Elhanan.[19][20][21][22] Popularitatea lui David trezește suspiciunea lui Saul și-l obligă pe acesta să se refugieze în regiunea de graniță a Iudeei, apoi în slujba dinastului filistean al cetății Gath.

După moartea lui Saul în lupta de la Gilboa împotriva filistenilor, David este proclamat inițial rege în sud, în Iudeea, având ca reședință orașul Hebron, apoi după dispariția lui Ișboșet, fiul și succesorul lui Saul, este recunoscut ca suveran și în Israel, realizând astfel unirea celor 12 triburi israelite sub autoritatea sa. Sprijinindu-se pe o puternică armată permanentă și profitând de o conjunctură internațională favorabilă – slăbirea Egiptului și declinul puterilor hegemone ale Mesopotamiei, Asiria și Babilonia – David reușește să extindă sensibil hotarele, creând, conform mitului biblic, singura dată în istorie, un imperiu israelit (în opinia multor cercetători, în mod real acest imperiu a existat doar în imaginația autorilor istoriei deuteronomiste[14][23]). Este de remarcat, însă, că în limba Bibliei nu exista un cuvânt pentru „imperiu” sau „împărat”, ci doar pentru „regat” și „rege”. Și termenul de Cărțile Împăraților folosit uneori în traducerile Bibliei a fost abandonat in favoarea celui mai corect de Cărțile Regilor.

În trei campanii, David sfarmă puterea filistenilor și instituie controlul asupra cetății Gath; moabiții de pe malul răsăritean al râului Iordan sunt supuși, arameii care vizau controlul Transiordaniei sunt înfrânți iar Hanun, regele din Ammon, devine vasal Israelului. Campanii dificile sunt purtate împotriva Regatului Edom de la hotarele meridionale ale Israelului până la nimicirea acestuia. Relații prietenești sunt stabilite cu Fenicia și îndeosebi cu Hiram, regele Tirului, cu Talmai din Geșur și cu Regatul Hamat.

Remarcabil om de stat, talentat comandant de oști și strălucit diplomat, David schițează structurile organizatorice ale noului stat centralizat ce se întindea de la Marea Mediterană la Eufrat și la Marea Roșie. Ocupând apoi și fortificând Ierusalimul, David face din vechiul oraș al iebusiților capitala politică și religioasă a regatului, în care cultul monoteist al lui Iahwe este impus ca religie de stat. David începe pregătirile de construcție a Templului care va fi înălțat de fiul și succesorul său Solomon (965 – 928 î.Hr.). Aparatul administrativ acum instituit număra în rândurile sale numeroși ofițeri dar și cadre talentate din rândul populațiilor neisraelite. Răscoalele conduse de fiul său Absalom, de Șeba ș.a., reprimate fără mare dificultate, reflectă opoziția cercurilor tribale din nord, nemulțumirile de îngrădirea autorității lor. Muzician și poet de talent, David (autorul prezumtiv al Psalmilor) devine, la scurt timp după moarte, personaj de legendă.

David cel istoric[modificare | modificare sursă]

„Din punct de vedere arheologic și istoric, redatarea acestor orașe de la epoca lui Solomon la perioada omridă are implicații enorme. Ea înlătură singura dovadă arheologică după care ar fi existat vreodată o monarhie unită cu capitala în Ierusalim și arată că David și Solomon erau, în termeni politici, nimic altceva decât căpitani ai ținutului deluros, a căror rază administrativă era limitată la nivelul local, adică la ținutul deluros.[23]
—Israel Finkelstein, Neil Asher Silberman, The Bible Unearthed. Archaeology's New Vision of Ancient Israel and The Origin of Its Sacred Texts.
Biblia afirmă că Iehoșafat, un contemporan al lui Ahab, a oferit forță de muncă și cai pentru războaiele regatului de nord contra arameilor. El și-a întărit legătura cu regatul de nord prin a aranja o căsătorie diplomatică: prințesa israelită Ataliah, sora sau fiica Regelui Ahab s-a căsătorit cu Iehoram, fiul lui Iehoșafat (Imparati 8:18). Casa lui David din Ierusalim era direct legată (și se pare dominată) de regii israeliți din Samaria. De fapt, am putea sugera că aceasta a reprezentat cucerirea de către nord a Iudei prin căsătorire. Astfel, în secolul al IX-lea î.e.n. - la un secol după presupusa domnie a lui David - putem în sfârșit descrie existența unei mari monarhii unite în Israel, întinzându-se de la Dan în nord până la Beer-șeba în sud, cu teritorii semnificative cucerite în Siria și Transiordania. Dar această monarhie unită - o monarhie unită reală - era condusă de casa lui Omri, nu de casa lui David, iar capitala ei era Samaria nu Ierusalimul.[24]
—Israel Finkelstein și Neil Asher Silberman, David and Solomon. In Search of the Bible's Sacred Kings and the Roots of the Western Tradition.

Jonathan Michael Golden menționează că teza conform căreia David ar fi avut un regat nu este susținută de dovezi arheologice.[25] Alți arheologi ca Eilat Mazar, Yossef Garfinkel, Michael Hasel, Martin Kingbeil[26] afirmă ca entitatea politică sub conducerea lui David și a lui Solomon era realmente un regat, mai larg decât în opiniile lui Finkelstein și Silberman. Golden afirmă că argumentele acestor din urmă sunt bazate pe „inexistența dovezilor nu este o dovadă a inexistenței”, presupunându-se, de exemplu, că regele Irod cel Mare ar fi distrus rămășițele arheologice prin construcțiile sale ambițioase din secolul I î.Hr.[27] În documentarul BBC „Secretele îngropate ale Bibliei” din 2011, Francesca Stavrakopoulou afirma, după ce se consultase cu Baruch Halpern, Yossef Garfinkel și Doron Spielman (ultimii doi dintre ei fiind șefi de excavații ale unor situri presupuse davidico-solomonice), că deși unele descoperiri recente ar putea pune la îndoială teoriile lui Finkelstein, teza regatului unit sub domnia lui David rămâne nesusținută de dovezi arheologice, fie și pe motivul menționării doar în treacăt de către Biblie a realizărilor politice ale regelui Omri, asupra existenței și puterii căruia există dovezi arheologice de netăgăduit.[28] După ea, acest lucru ar indica resentimentele față de regatul Israel ale autorilor din regatul Iuda.[28] Baruch Halpern menționa în documentar că David cel istoric a fost cu totul diferit de omul pios pe care îl rețin unii ca fiind zugrăvit în Biblie: a fost de fapt un om viclean, care, uneori și-a înjunghiat apropiații pe la spate.[28] Dar aceste lucruri reies din Biblia însăși, care nu ascunde laturile sale negative.

Referitor la descoperirile de la Khirbet Qeiyafa, un număr de arheologi au susținut că ar fi vorba de orașul biblic Sha'arayim sau Neta'im[29] și că ar putea conține ruinele palatului regelui David.[30][31] Alții sunt sceptici, susținând că ele pot reprezenta fie o fortăreață iudaică, fie una canaanită.[32][33]

Baruch Halpern l-a descris pe David drept „vasalul de o viață” al lui Achiș, regele filistean al Gatului;[34] Israel Finkelstein și Neil Asher Silberman au identificat drept cea mai veche și mai de încredere secțiune din Cărțile lui Samuel acele capitole care îl descriu pe David drept lider carismatic al unei cete de luptători („rebeli și bandiți”) care a capturat Ierusalimul și și-a stabilit capitala acolo.[35] Steven McKenzie, profesor universitar asociat la Colegiul Rhodes și autor al cărții King David: A Biography, crede că David provenea de fapt dintr-o familie bogată, îl caracterizează ca „ambițios și lipsit de scrupule”, un „tiran” care și-a ucis oponenții, inclusiv proprii săi fii.[36] Bineînțeles, McKenzie își bazează interpretările pe povestirea realistă biblică.

Cercetări ale Bibliei după metoda critico-istorică susțin că relatarea biblică a ascensiunii lui David cuprinde multe aspecte de propagandă politică — un posibil răspuns la acuzații contemporane contra lui, la implicarea lui în asasinate și regicide.[37]

David versus Goliat[modificare | modificare sursă]

Pe vremea legendarilor David și Goliat nu existau armate organizate, ci numai grupuri de 20-30 luptători care se înfruntau, stând la început pe două dealuri opuse.[necesită citare] “Pregătirile de război” constau în incitări verbale, după care cei doi conducători ai grupurilor rivale se întâlneau, întărâtați, la mijlocul distanței dintre dealuri, mergând lent unul spre celălalt. Conform legendei, David l-ar fi nimerit pe Goliat in frunte cu o piatră, dibaci azvârlită dintr-o praștie, Goliat s-ar fi clătinat și prăbușit, camarazii lui Goliat părăsind apoi în fugă locul încăierării.

Scena luptei lui David contra lui Goliat a fost imortalizată în picturile unor renumiți artiști (Michelangelo, Caravaggio, Tițian, Andrea del Castagno).

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Titlu nou
Rege în Iuda
1007 - 1005

Succesor:
Solomon


Predecesor:
Isboșet
Rege al Israelului
1005 - 967

Succesor:
SolomonNote[modificare | modificare sursă]

 1. ^ 22, Cartea lui Rut 
 2. ^ Bava Batra[*], p. 91a  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 3. ^ Cartea a doua a Regilor 
 4. ^ Enciclopedia Evreiască a lui Brockhaus și Efron[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 5. ^ a b 14, Cartea a doua a Regilor 
 6. ^ a b 3, Cartea a doua a Regilor 
 7. ^ a b 4, Cartea a doua a Regilor 
 8. ^ 2, Cartea a doua a Regilor 
 9. ^ 15, Cartea a doua a Regilor 
 10. ^ Q25295085[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 11. ^ 5, Cartea a doua a Regilor 
 12. ^ a b Gottwald, Norman Karol (). The Politics of Ancient Israel. Westminster John Knox Press. p. 54. ISBN 978-0-664-21977-2. 
 13. ^ a b Carr, David M.; Conway, Colleen M. (). An Introduction to the Bible: Sacred Texts and Imperial Contexts. John Wiley & Sons. p. 58. ISBN 978-1-4051-6738-3. 
 14. ^ a b Lipschits, Oded (). „The history of Israel in the biblical period”. În Berlin, Adele; Brettler, Marc Zvi. The Jewish Study Bible (în engleză) (ed. 2nd). Oxford University Press. p. PT4408. ISBN 978-0-19-997846-5. 
 15. ^ Israël Finkelstein et Neil Asher Silberman, Les rois sacrés de la Bible, éd. Gallimard/Folio, 2007, p. 15,16
 16. ^ Ce nu spune Biblia despre lupta dintre David și Goliat | Historia
 17. ^ Lupta dintre David si Goliat, mai mult decat o poveste ?
 18. ^ Sura 2, verset 251; Sura 6, verset 84; Sura 17, verset 55; Sura38, versete 17-19 și altele https://web.archive.org/web/20160406180152/http://www.islamcluj.ro/pdf/coran.pdf
 19. ^ Cf. Finkelstein, Israel; Silberman, Neil Asher (). „Prologue. The Shepherd and the Slingstone”. David and Solomon. In Search of the Bible's Sacred Kings and the Roots of the Western Tradition (în engleză). New York: Free Press. p. 2. ISBN 978-0-7432-4363-6. Accesat în . 
 20. ^ Finkelstein și Silberman (2006: 195-196).
 21. ^ Halpern, Baruch (). David's Secret Demons: Messiah, Murderer, Traitor, King. Wm. B. Eerdmans Publishing. p. 8. ISBN 978-0-8028-2797-5. 
 22. ^ Azzan Yadin, "Goliath's Armor and the Israelite Collective Memory". Vetus Testamentum 54:373–95 (2004). See also Israel Finkelstein, "The Philistines in the Bible: A Late Monarchic Perspective", Journal for the Study of the Old Testament, 27:131:67. For a brief online overview, see Higgaion, a blog by Christopher Heard, Associate Professor of Religion at Pepperdine University.
 23. ^ a b Finkelstein, Israel; Silberman, Neil Asher () [2001]. „8. In the Shadow of Empire (842-720 BCE)”. The Bible Unearthed. Archaeology's New Vision of Ancient Israel and The Origin of Its Sacred Texts (în engleză) (ed. First Touchstone Edition 2002). New York: Touchstone. pp. 189–190. ISBN 978-0-684-86913-1. 
 24. ^ Finkelstein, Israel; Silberman, Neil Asher (). „3. Murder, Lust, and Betrayal”. David and Solomon. In Search of the Bible's Sacred Kings and the Roots of the Western Tradition (în engleză). New York: Free Press. p. 103. ISBN 978-0-7432-4363-6. Accesat în . 
 25. ^ Cf. Golden, Jonathan Michael (). Ancient Canaan and Israel: new perspectives (în engleză). Santa Barbara: ABC-CLIO, Inc. p. 273. ISBN 978-1-57607-897-6. Accesat în . 
 26. ^ Wiener, Noah (). „Khirbet Qeiyafa and Tel Lachish Excavations Explore Early Kingdom of Judah”. Biblical Archaeology Society. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 27. ^ Cf. Golden, Jonathan Michael (). Ancient Canaan and Israel: new perspectives (în engleză). Santa Barbara: ABC-CLIO, Inc. p. 163. ISBN 978-1-57607-897-6. 
 28. ^ a b c Bible's Buried Secrets, Did King's David Empire Exist, BBC, 2011.
 29. ^ „Khirbet Qeiyafa identified as biblical 'Neta'im' -- ScienceDaily”. ScienceDaily. . Accesat în . 
 30. ^ Rau, Andy (). „Have Archaeologists Found King David's Palace?”. Bible Gateway. Accesat în . 
 31. ^ Wiener, Noah (). „King David's Palace at Khirbet Qeiyafa?”. Biblical Archaeology Society. Accesat în . 
 32. ^ Fridman, Julia (). „Crying King David: Are the ruins found in Israel really his palace?”. haaretz.com. Accesat în . 
 33. ^ Schultz, Colin (). „Archaeologists Just Found the Biblical King David's Palace. Maybe”. Smithsonian Institution. Accesat în . 
 34. ^ Baruch Halpern, David's Secret Demons, 2001. Cf. Michael Carasik, Review of Baruch Halpern's "David's Secret Demons".
 35. ^ Finkelstein and Silberman, David and Solomon, 2006. Cf. Klein, Julia M. (). „Kings or Chieftains?”. Archaeology. 59 (1). ISSN 0003-8113. 
 36. ^ McKenzie, Steven; Professor, Associate (). „The Bible and Interpretation”. bibleinterp.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
 37. ^ Baden, Joel (). The Historical David: The Real Life of an Invented Hero. HarperCollins Publishers. ISBN 9780062188373. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]