Daniel Timariu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Daniel Timariu
Date personale
Nume la naștereDaniel Tănasie
Născut20 mai 1972
Râmnicu Vâlcea, România
Naționalitateromână
Ocupațieprogramator, scriitor
Activitatea literară
Activ ca scriitor2015-prezent
Specie literarăscience fiction, fantastic, ficțiune speculativă
Operă de debut"Din lift", o povestire S.F.
Opere semnificativeTenebre
Prezență online

Daniel Timariu (n. 20 mai 1972, Râmnicu Vâlcea), pseudonimul literar al lui Daniel Tănasie, este un scriitor din România.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Daniel Timariu s-a născut la Râmnicu Vâlcea și a copilărit la Anina și Oravița (județul Caraș-Severin), în prezent locuiește în Timișoara. A absolvit în 1996 Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică a Universității Politehnica Timișoara, lucrând din același an ca inginer proiectant în cadrul întreprinderii Electromotor Timișoara, până în anul 2000. Ulterior a lucrat ca software engineer. Este căsătorit și are doi copii.

A debutat în 2015, în Revista Helion nr. 5-6/2015 [1] cu povestirea Din lift, lucrare distinsă cu premul al II-lea, ex aequo, la Concursul Național de Proză Scurtă HELION 2014, ediția a XXIX-a [2]. Colaborează cu mai multe reviste de gen, printre care Revista Helion, Gazeta SF, Revista de suspans, Argos magazine, Revista iocan, Știință & Tehnică. În volum a debutat cu o colecție de povestiri SF și Fantastice, recenzat de către criticul literar Mircea Opriță [3].

Principala operă este constituită din romanele și povestirile a căror personaje aflate la limita dintre uman și mitologic populează o Timișoară ascunsă. Romanele din serie sunt: Tenebre. Cazul Laura și Tenebre. Labirintul. O nuvelă din același univers a apărut în 2018 la Editura Tritonic[4] în volumul Ciudatul caz al umbrelor.

„Timariu are harul scrisului. Iar în acest moment se poate spune că e inițiatorul genului urban fantasy românesc, cu o mare bogăție lexicală.” - Stelian Țurlea în revista Amos News. [5]

Volume publicate[modificare | modificare sursă]

Romane[modificare | modificare sursă]

Volume de povestiri[modificare | modificare sursă]

Prezență în volume colective[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]