Dan Iagnov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dan Iagnov

Dan Iagnov cântând la pian (colecția particulară de fotografii Dr. Brițchi Mirela)
Date personale
Nume la naștereDan Ion Marcu
Născut6 februarie 1935(1935-02-06)
București, RomâniaRomânia
Decedat (77 de ani)
București, România
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
Ocupație- inginer constructor în specialitatea construcții civile și industriale,
- compozitor de muzicǎ ușoarǎ pop și interpret pian și voce
Activitate
OrigineRomână

Dan Iagnov (n. Dan Ion Marcu, 6 februarie 1935, București – d. 19 februarie 2012, București) a fost un compozitor român de muzică pop romantică ai anilor 1980-2012.

A început să scrie muzică la începutul anilor ’80, colaborând cu foarte mulți interpreți, printre care: Sanda Ladoși, Elena Cârstea, Angela Similea, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Luiza Cioca, Gabriel Cotabiță, Adrian Daminescu, Marcel Pavel, Ioan Gyuri Pascu, Daniel Iordăchioaie, Cătălin Crișan, Viorela Filip, Roxana Vulpescu, Loredana Martinov, Daniela Cristea, Manuela Fedorca, Corina Dogaru, Petruța Mihai etc. A scris muzică și pentru actorii Ștefan Iordache și Florin Piersic. Principalii orchestratori ai cântecelor sale au fost George Natsis și Ionel Tudor. A colaborat cu casele de discuri: Electrecord, Roton și OVO MUSIC/Ovidiu Komornyic.

Dan Iagnov a realizat muzicalul „Adio femei!” scris în colaborare cu Dan V. Dumitriu pentru Angela Similea și Ștefan Iordache, muzical care s-a jucat timp de 4 ani, (1990 – 1994), cu săli pline.

Din anul 2001 Dan Iagnov a fost realizatorul unei emisiuni bine documentate despre Paris și șansoneta franceză, intitulată „Pe malurile Senei”, difuzată și redifuzată la Radio România Muzical.

Dan Iagnov a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România - Asociația pentru Drepturi de Autor.

Pe ultimul disc, scos în anul 2010 și intitulat „Dan Iagnov cântece de alcov (nostalgii pariziene)”, compozitorul își exprimă gândurile cele mai tainice care i-au ghidat întreaga activitate componistică:

„Scriu muzică în orele târzii ale nopții ascultându-mi sufletul în zgomotul bătăilor de inimă care parcă înregistrează numărul zilelor care fug. Cred în realizarea viselor mele. Nimeni nu ne poate opri să visăm. Tot așa cum amintirile nu ni le poate lua nimeni, niciodată până în ziua în care ne ducem să înnoptăm pentru totdeauna. Amintirile fiind dorurile noastre cele mai triste. M-a preocupat până la obsesie trecerea inexorabilă a timpului cât și dorința de a-l opri din zbor pentru a prelungi, mai ales acele momente unice, irepetabile ale vieții, și din păcate timpul nu are timp pentru răsfățuri și trece indiferent fără să privească înapoi.”
—Dan Iagnov, CD - „Dan Iagnov cântece de alcov (nostalgii pariziene)”

Primii ani. Studii[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 6 februarie 1935 la București și a murit la 19 februarie 2012 în București. Numele lui adevărat este Dan Ion Marcu. Tatăl lui, Marcu Jean, era născut în Philadelphia, SUA, iar mama lui, Laurenția Fanchette, era de origine franceză. Numele de Iagnov, ca nume de scenă, este numele celui de al doilea soț al mamei sale, Zalman Iagnov, o personalitate a lumii medicale, primul prodecan al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Sub conducerea Prof. Dr. Zalman Iagnov s-au pus bazele unui învățământ anatomic modern[1]. Doctorul și Profesorul Zalman Iagnov a corespondat cu Dr. George Palade (laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină în anul 1974), Dr. Grigore T. Popa, (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași îi poartă numele), Dr. C. I. Parhon, (președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române 1948-1952 (funcție echivalentă cu cea de șef al statului)), poetul Ilarie Voronca, scriitorii Gala Galaction, Tudor Arghezi etc. (corespondența se găsește in Arhiva lui Dan Iagnov).

Fratele lui Zalman Iagnov, Simion Iagnov, era de asemenea o mare personalitate medicală, doctor, profesor și membru corespondent al Academiei Române[2][3].

Dan Iagnov adolescent într-o pictură semnată Vavylina. (Colecția particulară de fotografii Dr. Brițchi Mirela)

Dan Iagnov și-a petrecut copilăria și adolescența în București și Timișoara. A terminat Liceul de băieți „Nikos Beloiannis” din Timișoara, promoția 1953. A absolvit Facultatea de Construcții Civile și Industriale, promoția 1958/1959 obținând titlul de Inginer Constructor în specialitatea Construcții Civile și Industriale. În 1971 a absolvit programul „Organizarea Producției și a Muncii”. În 1973 a absolvit cursul de „Analiză Sisteme de Prelucrare Automată a Datelor”. În 1974 a absolvit cursul de Utilizarea și Programarea Echipamentelor de Calcul FELIX FC-15 și FELIX FC-30. În 1981 a absolvit stagiul de Instruire Teoretică și Practică privind Activitățile de Analiză Sisteme de Prelucrare Automată a Datelor, Programe în Limbaje COBOL, FORTRAN și ASSIRIS, Ansamblare Programe, Teleprelucrare, Operare Calculator FELIX C-512.

Dan Iagnov era un mare cititor de literatură bună. Cel mai mult iubea personajele din romanele lui Feodor Dostoievski, în special pe Prințul Mîșkin, personajul principal al romanului „Idiotul”. Cartea cea mai iubită de către Dan Iagnov era „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery. Recitea mereu această carte și de fiecare dată era impresionat de profunzimea ideilor.

Filmele care l-au impresionat cel mai mult sunt: „Corabia nebunilor” (regizor; Stanley Kramer; interpreți: Vivien Leigh, Lee Marvin, Simone Signoret, José Ferrer, Heinz Rühmann, Oscar Werner, „Zorba grecul” (regizor: Michael Cacoyanis, interpreți: Antony Quinn, Irene Papas, Alan Bates, Lila Kedrova), „Casablanca” (regizor: Michael Curtiz, interpreți: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman), „Unora le place jazzul” (regizor: Billy Wilder, interpreți: Jack Lemmon, Marilyn Monroe, Tony Curtis), „Totul despre Eva” (regizor: Darryl F. Zanuck, interpreți: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Marilyn Monroe), filmele cu Charles Chaplin („Luminile orașului”, „Dictatorul”, „Domnul Verdoux”, „Piciul”, „Circul”, „Goana după aur”, „Timpuri noi”) și filmele cu Stan și Bran („Un prostănac la Oxford”, „Departe spre Vest”, „Cazul de crimă”, „Legiunea străină”, „Cățelușul buclucaș”, „Lupi de mare”, „Origini nobile”, „Fiii deșertului”).

Încă din copilărie și-a manifestat latura artistică, în special în domeniul muzicii. A luat lecții de pian, în particular, de la vârsta de 5 ani cu Lidia Cristian, continuându-le cu Magda Nicolau, două pianiste de renume. A luat lecții particulare de armonie și compoziție cu Alexandru Pașcanu, care era profesor de armonie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. A debutat ca pianist în București în anul 1980[4].

Activitatea componistică[modificare | modificare sursă]

Imagini din camera de lucru a compozitorului Dan Iagnov
(Colecția particulară de fotografii Dr. Brițchi Mirela ).

Dan Iagnov a compus peste 300 de cântece. Câteva titluri de succes devenite șlagăre:

„Când vine seara” interpretă Sanda Ladoși. La Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia din anul 1992, 67 de concurenți din peste 100 s-au prezentat la concursul de selecție – secțiunea interpretare -, cu această melodie și la sfârșitul selecției, caz unic întâmplat în istoria festivalului, o parte din membrii juriului s-au suit pe scenă și au interpretat fiecare, în ritmuri diferite, „Când vine seara”.

„Mâine”, interpretă Elena Cârstea, melodie care ajunsese să fie cântată în perioada 1987-1992 în peste 100 de baruri și restaurante din țară.

„Cât aș fi vrut”, interpretată de Angela Similea, melodie care a stat în fruntea topurilor peste 30 de săptămâni.

Alte șlagăre: „Eu vreau să-ți spun că te ador”, „Și între noi mai e un pas”, „Te chem”, „Continent pierdut”, „Cântec de Crăciun”, „Nu mai știu ce-i bine și ce-i rău”, „Temeri și umbre”, "De ziua ta iubirea mea", „Baladă pentru Sanda”, „N-a fost iubire”, „Mai trece o zi”, „O noapte cu tine”, „Totul e perfect”, „E iarnă iar și seară iar”, „Sunt doar un poet”, „Fiesta”, „Louisamour”, „Te voi găsi”, „Primul pas”, „În fiecare clipă”, „Nu regret”, „Noaptea îmi bate-n geam”, „Păstrează-n amintire noaptea de acum”, „Priviți lumina ce a nins în zori”, „Și dacă vei pleca”, „Regretele târzii”, „Un simplu te iubesc”,„Singur printre oameni”, „Să-mi spui mereu că mă iubești”, „Magazinul meu de vise”, „Ți-am dăruit o floare”, „Ah, femeia!”, „Anemone mii”, „Când ninge”, „Pe cărările vieții", „O poveste de o zi”, „Un pas pe zăpadă”, „Și gândurile plâng”, „Mai mult decât iubire”, „Mon amour chou-chou”, „Iubesc, iubesc” etc, etc. Toate cântecele apărute pe discuri de vinil, casete si CD-uri, atât ca albume de autor cât și compilații sunt trecute la rubrica Discografie, în două Tabele cu toate datele necesare (anul apariției albumului, casa de discuri, compozitorul, textierul și interpreții).

Pentru Angela Similea și Ștefan Iordache, Dan Iagnov a scris muzicalul „Adio femei”[5][6][7] în colaborare cu Dan. V. Dumitriu, în regia lui Mihai Berechet de la Teatrul Național din București. În muzical a mai jucat și actrița Lia Bugnar. Acest muzical a fost prima colaborare a compozitorului Dan Iagnov cu actorul Ștefan Iordache. Era în primăvara lui 1990 când regizorul Mihai Berechet i-a propus lui Ștefan Iordache să facă un spectacol muzical, parteneră fiindu-i Angela Similea pe muzica lui Dan Iagnov.

"Ștefan s-a arătat foarte entuziasmat. ..." [8]

Premii[modificare | modificare sursă]

De-a lungul carierei componistice compozitorul Dan Iagnov a obținut numeroase premii, Tabelul 1.

Tabel 1. Premii
Anul Cântecul Festival
1989 „De ziua ta iubirea mea” compozitor: Dan Iagnov, textier: Dan V. Dumitriu, interpretă: Elena Cârstea Festivalul Tineretului Costinești

(Mențiune)

1994 „Și între noi mai e un pas” compozitor: Dan Iagnov, textier: Andreea Andrei, interpreți: Sanda Ladoși/Ștefan Iordache Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia”-secțiunea „Șlagăre”

(Locul II)

1995 „Eu vreau să-ți spun că te ador” compozitor: Dan Iagnov, textier: Eugen Rotaru, interpreți: Sanda Ladoși/Ștefan Iordache Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia”-secțiunea „Șlagăre”

(Locul III)

1999 „Te chem” compozitor: Dan Iagnov, textier: Andreea Andrei, interpretă: Sanda Ladoși Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia”-secțiunea „Creație”

(Locul III)

1999 „Te chem” compozitor: Dan Iagnov, textier: Andreea Andrei, interpretă: Sanda Ladoși Radio România Actualități a desemnat această melodie – melodia anului

În anul 1996 Dan Iagnov a primit premiul televiziunii române (Societatea Română de Televiziune) în urma câștigării concursului „Trei din zece pentru un show” emisiune realizată la TVR1, la o ora de maximă audiență, „Dan Iagnov cu invitații săi” Sanda Ladoși, Ștefan Iordache și Luiza Cioca.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de autor[modificare | modificare sursă]

Primul album de autor al lui Dan Iagnov, „... între noi mai e un pas”, conține cântece interpretate de Sanda Ladoși, Elena Cârstea și Ștefan Iordache. Dan Iagnov spunea într-un interviu[7] cum s-a născut duetul Ștefan Iordache-Sanda Ladoși:

În 1994, m-am gândit să scriu muzică pentru un film de televiziune ...”,[9]

În anul 2006 apare albumul de autor „Best of Dan Iagnov”, care conține 20 de melodii, considerate ca fiind cele mai frumoase dintre cele aproximativ 300 de melodii compuse de autor[10].

În anul 2007 Dan Iagnov scoate un alt album de autor , „Magazinul meu de vise”[11][12][13][14][15][16], cu toate cele 8 melodii cântate de Ștefan Iordache. Trei dintre melodii le cântă în duet cu Monica Anghel. Primul cântec „Nu știam că te iubesc atât de mult” este dedicat soției lui Ștefan Iordache, Micaela, pe care o adora. Iar versurile piesei „Magazinul meu de vise” sună prevestitor:

„Închid ușa, sting lumina/ Trag oblonul și încui/ Magazinul meu de vise/ Nu mai vinde nimănui/ Plec cu gândul/ Nu știu încă/ În Apus sau Orient/ Tu, iubito, află azi/ C-ai fost ultimul client”.

În 14 septembrie 2008 Ștefan Iordache ne părăsea pentru totdeauna. Tot Dan Iagnov spunea într-un interviu[16]:

„Cu două luni înainte de a pleca dintre noi, Ștefan mi-a dat un telefon și m-a rugat să facem un album pe care să îl lucrăm în septembrie, când va veni la București. În august, i-am spus că cele 10 melodii sunt scrise și s-a bucurat mult. Din păcate, timpul n-a mai avut timp”
—Dan Iagnov în interviul din Jurnalul Național[16]

Un alt album de autor, apărut în anul 2009, este “Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”[17][18][19][20][21], dar de data aceasta melodiile au fost compuse pentru actorul Florin Piersic. Într-un interviu dat revistei Felicia[22] actorul spunea:

„Dacă aș fii întrebat ce am făcut de când exist pe lume, aș răspunde simplu: am trăit bucurându-mă de această minune care este viața. Am trecut peste întâmplările mai mult sau mai puțin fericite ale vieții, îmbrăcat în iluzii și speranțe, rămânându-mi foarte multe amintiri, pe care vi le voi împărtăși și dumneavoastră, prin superbele cântece de pe acest album, pentru mine unic.”
—Florin Piersic în interviul din revista Felicia[22]
Dedicația lui Florin Piersic pentru compozitorul Dan Iagnov cu ocazia lansării CD-lui „Florin Piersic hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”, 2009. (Din Arhiva lui Dan Iagnov)
„Un pas pe zăpada dintâi
Se topește ușor și dispare...
Mă întreb cine-l cunoaște pe- actor
Fără masca lui surâzătoare,
Când din rolul vieții a rămas,
Pe zăpadă trist și efemer
Un pas, doar un pas.”
—Dan Iagnov: refrenul cântecului "Un pas pe zăpadă" de pe CD-ul "Florin Piersic hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov".
„Viața este o poveste,
Fiecare din noi este
Chiar eroul, cunoscut sau neștiut.
Fiecare din noi are un capitol foarte mare
Și al tău abia acum a început.
Toți vom scrie rânduri, rânduri,
Cu speranțe, vise, gânduri,
Clipe triste, clipe bune, amăgiri,
Adevăruri sau minciună,
Vorba rea sau vorba bună
Și greșeli din care-nveți și împliniri.”
—Dan Iagnov: prima strofă a cântecului "Viața este o poveste" de pe CD-ul "Florin Piersic hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov".

Versurile sunt scrise de Andreea Andrei.

Ultimul album de autor apărut în 2010 este intitulat “Dan Iagnov cântece de alcov (nostalgii pariziene)”. Despre acest album compozitorul declară în “Credo” (din album):

„Dedic acest album femeii o minune a lui Dumnezeu, dedic această întâlnire cu dumneavostră iubirii iar iubirii dedic aceste gânduri: ‘eu știu că tu știi că te iubesc, eu vreau ca să vrei să fii a mea. Eu visez că tu mă visezi visându-te. Eu cel care te iubește mai mult decât iubirea, iar lacrimile-mi plâng de fericire și de dor, de dor de tine când ești cu mine, femeia mea, regina mea.”
—Dan Iagnov în Credo - CD - Dan Iagnov Cântece de alcov (nostalgii pariziene)

Textele celor mai multe melodii sunt scrise de talentata și rafinata Andreea Andrei[23] cu care Dan Iagnov a avut o colaborare aproape magică.

Tabel 2. Albume de autor
Album Anul apariției Casa de discuri Cântece
Titlul cântecului Compozitor Textier Interpret
… între noi mai e un pas(CD) 1995 Roton și TOPAZ
1. ... între noi mai e un pas Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Sanda Ladoși
2. Când vine seara Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
3. Dar vei veni Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Ștefan Iordache
4. Eu vreau să-ți spun că te ador Dan Iagnov Eugen Rotaru Ștefan Iordache/Sanda Ladoși
5. N-a fost iubire Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
6. În noi visează un copil Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Sanda Ladoși
7. Cântec de Crăciun Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Elena Cârstea
8. Mai bine pleci Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
9. De câte ori pe înserat Dan Iagnov Miron Radu Paraschivescu Ștefan Iordache
10. Te-am uitat Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
11. Il est tard de partir Dan Iagnov Rodica Grigoriu Ștefan Iordache/Sanda Ladoși
Luiza – Louisamour(casetă) 1997 Roton
1. Louisamour Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov/Luiza Cioca
2. Un an din viața ta Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
3. De ce să-mi fie teamă Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
4. Poate nu te-am iubit Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
5. S-a oprit clipa Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
6. Tristețe fără glas Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
7. Tu nu ai înțeles Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
8. Tot ce ne leagă Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
9. De dincolo de vis Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
10. Aș vrea să simt că mă iubești Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
11. Te-cearcă viața uneori Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
Best of Dan Iagnov(CD) 2006 OVO MUSIC
1. Te chem Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
2. Eu vreau să-ți spun că te ador Dan Iagnov Eugen Rotaru Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
3. Când vine seara Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
4. Totul e perfect Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
5. O noapte cu tine Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
6. Louisamour Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca/Dan Iagnov
7. În noi visează un copil Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
8. Mâine Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Elena Cârstea
9. Cântec de Crăciun Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Elena Cârstea
10. E iarnă iar și seară iar Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
11. Cum oare știi Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Roxana Vulpescu
12. Am fost actor Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Daniel Iordăchioaie
13. Repede Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
14. Sunt doar un poet Dan Iagnov Eugen Rotaru Ștefan Iordache
15. Fiesta Dan Iagnov Zoia Alecu Sanda Ladoși
16. Și între noi mai e un pas Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
17. N-a fost iubire Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
18. Priviți lumina ce a nins în zori Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Adrian Daminescu
19. Mai trece o zi Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
20. Continent pierdut Dan Iagnov Andreea Andrei Monica Anghel/Gabriel Cotabiță
Magazinul meu de vise Ștefan Iordache(CD) 2007 Roton
1. Nu știam că te iubesc atât de mult Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
2. Mai mult decât oricând Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Monica Anghel
3. Ah, femeia! Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
4. Trecătorul Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
5. Viața noastră este un tangou Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Monica Anghel
6. Ți-am dăruit o floare Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
7. Nu te întreb Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Monica Anghel
8. Magazinul meu de vise Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
Florin Piersic Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov(CD) 2009 OVO MUSIC
1. O poveste de o zi Dan Iagnov Andreea Andrei Florin Piersic
2. Latino lasciv Dan Iagnov Dan Iagnov Florin Piersic
3. Anemone mii Dan Iagnov Dan Iagnov Florin Piersic
4. Femeia e secretul Dan Iagnov Andreea Andrei Florin Piersic
5. Și ploua... Dan Iagnov Andreea Andrei Florin Piersic
6. Pe cărările vieții Dan Iagnov Andreea Andrei Florin Piersic
7. Poveste cu un saxofon Dan Iagnov Andreea Andrei Florin Piersic
8. Viața este o poveste Dan Iagnov Andreea Andrei Florin Piersic
9. Când ninge Dan Iagnov Andreea Andrei Florin Piersic
10. Un pas pe zăpadă Dan Iagnov Andreea Andrei Florin Piersic
Dan Iagnov Cântece de alcov (nostalgii pariziene)(CD) 2010 OVO MUSIC
1. Credo (muzică ambientală) Erol Garner Dan Iagnov Dan Iagnov
2. De la o vreme Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
3. Mon amour chou-chou Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
4. Mai mult decât iubire Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
5. Și gândurile plâng Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
6. Cheri-Chera Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
7. Ochii tăi nu pot minți Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
8. Iubesc, iubesc Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
9. Avec le temps (Live) Léo Ferré Léo Ferré Dan Iagnov

Albume colective[modificare | modificare sursă]

Tabel 3. Albume colective
Album Anul apariției Casa de discuri Cântece
Titlul cântecului Compozitor Textier Interpret
Angela Similea De dragul tău (Vinil, LP, Album) 1988 Electrecord 9. Cât aș fi vrut Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea
Elena Cârstea Ochii tăi (Vinil, LP, Album) 1989 Electrecord
1. De ce crezi tu că te-am uitat Dan Iagnov Roxana Popescu Elena Cârstea
2. Mâine Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Elena Cârstea
3. De ziua ta iubirea mea Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Elena Cârstea
Elena Cârstea Someday (Vinil LP, Album pentru străinătate) 1990 Electrecord
1. Someday Dan Iagnov Elena Cârstea (versiunea în engleză) Elena Cârstea
4. Forgive the past, come back Dan Iagnov Nicolae Melinescu Elena Cârstea
6. Your birthday is today Dan Iagnov Elena Cârstea Elena Cârstea
8. We were Dan Iagnov Elena Cârstea Elena Cârstea
Angela Similea, Ștefan Iordache Adio femei Vol. 1 Selecțiuni din spectacol (Vinil, LP, Album) 1990 Electrecord
1. Te-n cearcă viața uneori Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
2. Cât aș fi vrut Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
4. E viața mea Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
6. Timpul s-a oprit stingher Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
7. Dar vei veni! Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
8. Dormi iubite, dormi Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
10. Ploaia s-a oprit Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
Angela Similea, Ștefan Iordache Adio femei Vol. 2 Selecțiuni din spectacol (Vinil, LP, Album) 1990 Electrecord
1. Cum oare știi? Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
2. O zi aș vrea Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
3. De câte ori pe înserat Dan Iagnov Miron Radu Paraschivescu Angela Similea/Ștefan Iordache
7. În zbor Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
8. Sunt umbra ta Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
Elena Cârstea Baladă pentru Sanda (Vinil, LP, Album) 1993 ROMAGRAM EUROSTAR
1. Baladă pentru Sanda Dan Iagnov Elena Cârstea Elena Cârstea
2. Nu mai știu ce-i bine și ce-i rău Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Elena Cârstea
3. Trecători de-a lungul vieții noastre Dan Iagnov Dan V. Dumitriu / Elena Cârstea Elena Cârstea
4. Temeri și umbre Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Elena Cârstea
5. Ye, Ye, Ye Dan Iagnov Elena Cârstea Elena Cârstea
Sanda Ladoși Când vine seara (Vinil, LP, Album) 1993 Electrecord
1. Când vine seara Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
3. Te-am uitat Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
6. Mai bine pleci Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
8. Regăsesc dragostea Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
Elena Cârstea O iubire imposibilă (casetă) 1995 ALPHA SOUND
2. Nu mai știu ce-i bine și ce-i rău Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Elena Cârstea
3. Baladă pentru Sanda Dan Iagnov Elena Cârstea Elena Cârstea
4. Temeri și umbre Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Elena Cârstea
11. De ce crezi tu că te-am uitat Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Elena Cârstea
Nu mă iubi Sanda Ladoși (CD) 1997 Roton
1. Mai trece o zi Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
2. De ce Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
4. E iarnă iar și seară iar Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
5. Mi-ai lipsit iubirea mea Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
7. Nu mă iubi Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
8. Să regăsim iubirea Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
10. În dragoste să nu-ți pară rău Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
11. Te simt departe Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
13. Te regăsesc dragoste Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
14. Amintire Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
16. Iubirea mea ar fii păcat Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
Cătălin REVINO(CD) 2005 Roton
2. Cât de mult te-am iubit Dan Iagnov Cătălin Crișan și Iulian Vrabete Cătălin Crișan
5. Voalul de mireasă Dan Iagnov Cătălin Crișan Cătălin Crișan
9. Am așteptat un semn Dan Iagnov Iulian Vrabete Cătălin Crișan
Sanda Ladoși Khalini (CD) 2006 OVO MUSIC
7. Repede Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
8. Totul e perfect Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
9. Când vine seara Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
10. O noapte cu tine Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
Viorela Filip. O floare pentru fiecare(CD) 2006 FEVRONIA records 1. Păstrează-n amintire seara de acum Dan Iagnov Andreea Andrei Viorela Filip
Ștefan Iordache Muzică de colecție Vol. 67 (Jurnalul Național)(CD) 2008 Roton Intercont Music
1. Nu știam că te iubesc atât de mult Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
3. Ah, femeia! Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
7. Trecătorul Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
12. Ți-am dăruit o floare Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
21. Magazinul meu de vise Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
80 de ani de muzică în 80 de ani de radio. Cele mai frumoase melodii românești difuzate la radio Vol. 3[24](CD) 2008 Roton 2. Când vine seara Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
Elena Cârstea Best of(CD) 2009 OVO MUSIC 20. Mâine Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Elena Cârstea
Best of Daniel Iordăchioaie(CD) 2009 OVO MUSIC 10. Am fost actor Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Daniel Iordăchioaie
Duete celebre(CD) 2009 Roton 8. Nu mă iubi Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Sanda Ladoși
Muzică românească Cântece de neuitat(CD) 2010 Roton 3. Ah, femeia! Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
Lăutarii de ieri și azi, Disc 2(CD) 2010 Roton 6. Nu știam că te iubesc atât de mult Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
Dacă mă mai iubești(CD) 2010 Roton 13. Nu știam că te iubesc atât de mult Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
Cântece de dragoste(CD) 2010 Roton 4. Nu știam că te iubesc atât de mult Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache
... cele mai frumoase, din anii noștri de neuitat(CD) 2010 Roton 17.În dragoste să nu-ți pară rău Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
Angela Similea Anii ’80 Vol. IV(CD) 2010 OVO MUSIC 14. Cât aș fi vrut Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea

Spectacole de televiziune și emisiuni radio[modificare | modificare sursă]

TVR1 - "Când vine seara – Dan Iagnov cu invitații săi", realizator Luminița Dumitrescu

Antena 1 - "Dan Iagnov și invitații săi: Sanda Ladoși și Luiza Cioca" realizatori Andreea Berechet și Cristian Apostolescu

Dan Iagnov a fost invitat de Radio România Actualități, Radio România Cultural și Radio România Muzical la un număr foarte mare de emisiuni (peste 60 de participări, la o parte din ele fiind singurul invitat, pe o durată de 5 ore, noaptea între orele 24 - 5).

Imaginea CD-ului scos de Radio România Muzical cu una din emisiunile "Pe malurile Senei" de Dan Iagnov (colecția particulară de fotografii Dr. Brițchi Mirela)

Din anul 2001 este realizatorul emisiunii “Pe malurile Senei”[25], realizată la Radio România Muzical, și care cuprinde 50 de episoade.

Radio România Muzical “George Enescu” a editat un compact disc cu una din emisiunile “Pe malurile Senei”, intitulat “Emisiuni de succes”, (episodul despre Gilbert Becaud). Discul a fost lansat la București în luna mai 2005, pe esplanada din fața Teatrului Național cu ocazia evenimentului „Zilele libertății de exprimare 3 - 13 mai 2005” și la Cluj în 2006. Acest CD a fost distribuit gratuit celor care au participat la eveniment. CD-ul nu a fost pus la vânzare. Compozitorul Dan Iagnov ne vorbește despre cum s-a născut ciclul de emisiuni „Pe malurile Senei” în primul episod, din care redăm un citat: "Fără doar și poate sunt îndrăgostit de Paris. ..."[26]

Din anul 1990 și până în 2000, Dan Iagnov a cântat (voce și pian), periodic, într-un mic bar din Paris și Viena, șansonete și muzică scrisă de el special pentru această ocazie.

La Paris un număr de 6 melodii i-au fost achiziționate de mari vedete ale cântecului francez, dintre care amintim pe Nana Mouskouri și Herbert Leonard.

Videoclipuri[modificare | modificare sursă]

TVR 1[27] [28]:

 1. „Cântec de Crăciun”
  Regia: Luminița Dumitrescu. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Elena Cârstea
 2. „Între noi mai e un pas”
  Regia: Luminița Dumitrescu. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Sanda Ladoși
 3. „Eu vreau să-ți spun că te ador”
  Regia: Luminița Dumitrescu. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Sanda Ladoși
 4. „Nu mă iubi”
  Regia: Luminița Dumitrescu. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Sanda Ladoși
 5. „În noi visează un copil”
  Regia: Sergiu Ionescu, Eugen Dumitru, Ovidiu Dumitru. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Sanda Ladoși
 6. „Sunt doar un poet”
  Regia: Eugen Dumitru, Ovidiu Dumitru. Muzica: Dan Iagnov, Interpret: Ștefan Iordache

ANTENA 1:

 • „Singur printre oameni”
  Regia: Șerban Marinescu. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Petruța Mihai

In cinstea lui Ștefan Iordache, prezentatorii ediției emisiunii "Genialii" din 2 Nov. 2007, la Antena 1, Corina Danilă și Ioan Isaiu, au cântat, în premieră, un duet pe o piesă compusă de Dan Iagnov, „Latino lasciv”, pe versurile Andreei Andrei.

În anul 2011, noiembrie, are loc GALA OVO MUSIC ediția I-a, „Șlagărele noastre toate”, spectacol organizat de către Ovidiu Komornyik. În acest spectacol Florin Piersic a cântat cântecul „Pe cărările vieții” compozitor Dan Iagnov, textieră Andreea Andrei, iar Sanda Ladoși a cântat melodia „Când vine seara” compozitor Dan Iagnov textieră Andreea Andrei . Casa de discuri OVO MUSIC a scos în 2012 un DVD intitulat „Șlagărele noastre toate”, DVD care conține și cele două cântece amintite mai sus.

Criticul muzical, doamna Daniela Caraman Fotea, într-un articol[5], ne dă imaginea cea mai complexa despre compozitorul Dan Iagnov:

„Am auzit pentru prima oară numele lui Dan Iagnov pe buzele Angelei Similea, solista care se menține de ani de zile în prim-planul publicului, i-a cântat melodiile. Mânată de curiozitate, am pătruns în universul acestui singular creator ce avea să mi se releve fascinant. Dan Iagnov vine din lumea științelor exacte în care și-a trăit tinerețea aureolată de prestigiul personalității, specialistul păstrându-și statutul celui care nu-și expune, nu-și exploatează calitatea pentru a parveni. În muzică a ajuns printr-o întâmplare să-i spunem astfel pentru a evita cuvinte care nu-și găsesc încă adevaratul sens și care, poate l-ar stingheri pe acest om aparținând structural umbrei, retras, refractar publicității, de o modestie uneori de neânțeles. Pot afirma cu certitudine că a-l asculta cântându-și singur melodiile este un privilegiu.”
— Daniela Caraman Fotea în revista Melos[5]

O mărturisire de credință a compozitorului, o găsim pe ultimul lui disc: “Dan Iagnov, muzică de alcov (nostalgii pariziene)”, in Credo:

„Trec prin această viață îmbrăcat în visurile și speranțele mele. Iubesc primăvara, anemonele, ochii ei verzi ca de smarald dar și zilele de toamnă atunci când plouă peste viața mea.”
— Dan Iagnov în Credo - CD - Dan Iagnov Cântece de alcov (nostalgii pariziene)
Mormântul compozitorului Dan Iagnov de la cimitirul Bellu Catolic, București (din colecția particulară de fotografii Dr. Mirela Brițchi)
Tabletă comemorativă pe fațada blocului din strada Dionisie Lupu nr. 65, București (din colecția particulară de fotografii Dr. Mirela Brițchi)

Dan Iagnov a părăsit această lume în dimineața zilei de 19 februarie 2012. Este înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic[29], București, cimitir unde-și doarme somnul de veci și compozitorul Florin Bogardo, un alt mare romantic al muzicii ușoare românești.

Trofeul GALA OVO MUSIC, Ediția a II-a, SEARA VOCILOR DE AUR, 2012, IN MEMORIAM DAN IAGNOV (din colecția particulară de fotografii Dr. Mirela Brițchi)

În spectacolul „SEARA VOCILOR DE AUR” din cadrul GALEI OVO MUSIC, Ediția a II-a, organizat de Ovidiu Komornyik în noiembrie 2012, s-a dedicat un moment „In memoriam DAN Iagnov”. Cunoscuta interpretă de muzică ușoară, Sanda Ladoși, cea care îi cântă cele mai multe melodii, a elogiat memoria acestui romantic compozitor. Fundalul muzical, ce a însoțit alocuțiunea Sandei Ladoși a fost melodia „Mon amour chou-chou”, melodie care se găsește pe ultimul CD al autorului „Dan Iagnov Cântece de alcov, (Nostalgii pariziene)”. Sanda Ladoși a cântat „O noapte cu tine” compozitor Dan Iagnov, textieră Andreea Andrei iar Florin Piersic a cântat „O poveste de o zi” compozitor Dan Iagnov, textieră Andreea Andrei. Cu această ocazie Ovidiu Komornyik i-a înmânat Sandei Ladoși Trofeul „GALA OVO MUSIC”, Ediția a II-a, SEARA VOCILOR DE AUR 2012, IN MEMORIAM DAN IAGNOV. Trofeul se găsește pe pianul compozitorului.

Ovidiu Komornyik prin intermediul Casei de producție OVO MUSIC i-a realizat compozitorului Dan Iagnov trei din discurile de autor: „Best of Dan Iagnov” 2006, „Florin Piersic Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov” 2009 și „Dan Iagnov Cântece de alcov (Nostalgii pariziene)” 2010.

In anul 2013 Dr. Brițchi Iulia Mirela editează un CD, intitulat „Și gândurile plâng...și lacrimile dor - Dan Iagnov”, la Casa de Discuri OVO MUSIC, condusă de Ovidiu Komornyik. Acest CD este un omagiu adus compozitorului Dan Iagnov de către cei mai mulți cântăreți de muzică ușoară care îi interpretează cântecele, și anume: Angela Similea, Sanda Ladoși, Aura Urziceanu, Gyuri Pascu, Luiza Cioca, Monica Anghel, Daniela Cristea, Ella, Marcel Pavel și Cătălin Crișan. Câteva cântece sunt interpretate de doi mari actori, Ștefan Iordache și Florin Piersic. Ultimul cântec, „Și gândurile plâng” este interpretat chiar de compozitor, Dan Iagnov. Albumul este non-profit, nu se comercializează și se oferă gratuit.

Fragment audio - Si gandurile plang...

Melodia se gaseste aici: Dan Iagnov - Youtube

Tabel 4. Album in memoriam Dan Iagnov
Album Anul apariției Casa de discuri Cântece
Titlul cântecului Compozitor Textier Interpret
Și gândurile plâng…și lacrimile dor...Dan Iagnov (CD) 2013 OVO MUSIC
1. Să nu uităm Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Sanda Ladoși
2. Fierbinte ca acest tangou Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Sanda Ladoși
3. Dacă într-o bună zi Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Aura Urziceanu
4. Noaptea-mi bate în geam Dan Iagnov Ioan Gyuri Pascu Sanda Ladoși/Ioan Gyuri Pascu
5. Aș vrea să simt că mă iubești Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
6. Poate nu e momentul Dan Iagnov Andreea Andrei Monica Anghel
7. Pe mai târziu dragul meu Dan Iagnov Andreea Andrei Monica Anghel
8. Un simplu te iubesc Dan Iagnov Andreea Andrei Daniela Cristea
9. Dormi iubito, dormi Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
10. Să-mi spui mereu că mă iubești Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
11. Primul pas Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
12. În fiecare clipă Dan Iagnov Andreea Andrei Ella
13. Te voi găsi Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Marcel Pavel
14. Nu regret Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
15. Cât de mult te-am iubit Dan Iagnov Cătălin Crișan/Iulian Vrabete Cătălin Crișan
16. Un pas pe zăpadă Dan Iagnov Andreea Andrei Florin Piersic
17. Și gândurile plâng Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
CD-ul "LOUISAMOUR, Luiza Cioca / Dan Iagnov" scos de Dr. Brițchi Mirela in memoriam Dan Iagnov (decedat în 2012) și Luiza Cioca (decedată în 2013), la CASA de discuri ROTON în 2015. Și acest CD este non profit, nu se comercializează, se oferă gratis.
Tabel 5. Album in memoriam Dan Iagnov si Luiza Cioca
Album Anul apariției Casa de discuri Cântece
Titlul cântecului Compozitor Textier Interpret/Interpreți
LOUISAMOUR Luiza Cioca Dan Iagnov (CD) 2015 ROTON
1. Louisamour Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov/Luiza Cioca
2. O poveste de o zi Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
3. Un an din viața mea Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
4. Anemone mii Dan Iagnov Dan Iagnov Dan Iagnov
5. De ce să-mi fie teamă Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
6. Femeia e secretul Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
7. Poate nu te-am iubit Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
8. Și ploua Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
9. S-a oprit clipa Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
10. Când ninge Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
11. Nu te mai vreau tristețe (Tristețe fără glas) Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
12. Pe cărările vieții Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
13. Tu nu ai înțeles Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
14. Poveste cu un saxofon Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
15. Tot ce ne leagă Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
16. Viața este o poveste Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov
17. De dincolo de vis Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
18. Aș vrea să simt că mă iubești Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
19. Și gândurile plâng Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov

CD-ul “DAN IAGNOV. Duete pentru Ștefan Iordache cu Angela Similea, Elena Cârstea, Sanda Ladoși și Monica Anghel” scos de Brițchi Iulia Mirela în memoriam Dan Iagnov (decedat în 2012) și Ștefan Iordache (decedat în 2008), la CASA de discuri ROTON în 2016.

Tabel 6. Album in memoriam Dan Iagnov și Ștefan Iordache
Album Anul apariției Casa de discuri Cântece
Titlul cântecului Compozitor Textier Interpret/Interpreți
DAN IAGNOV. Duete pentru ȘTEFAN IORDACHE cu Angela Similea, Elena Cârstea, Sanda Ladoși și Monica Anghel 2016 ROTON
1. Cântec de Crăciun Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache/Elena Cârstea
2. Eu vreau să-ți spun că te ador Dan Iagnov Eugen Rotaru Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
3. Dormi, iubite, dormi Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
4. Mai mult decât oricând Dan Iagnov Andreea Andrei Monica Anghel/Ștefan Iordache
5. Să nu uităm Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
6. Fierbinte ca acest tangou Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
7. Viața noastră este un tangou Dan Iagnov Andreea Andrei Monica Anghel/Ștefan Iordache
8. Ȋntre noi mai e un pas Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
9. În noi visează un copil Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
10. Nu te întreb Dan Iagnov Andreea Andrei Monica Anghel/Ștefan Iordache
11. Nu mă iubi Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
12. În dragoste să nu-ți pară rău Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
13. In zbor Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
14. E viața mea Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
15. Ploaia s-a oprit Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
16. Te-ncearcă viața uneori Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
17. Magazinul meu de vise Dan Iagnov Andreea Andrei Ștefan Iordache

CD-ul “DAN IAGNOV. Cele mai frumoase 10 duete de dragoste” scos de Brițchi Iulia Mirela în memoriam Dan Iagnov (decedat în 2012), la CASA de discuri ROTON în 2018. CD non profit.

Tabel 7. CD-ul "DAN IAGNOV - Cele mai frumoase 10 duete de dragoste”
Album Anul apariției Casa de discuri Cântece
Titlul cântecului Compozitor Textier Interpret/Interpreți
DAN IAGNOV. Cele mai frumoase 10 duete de dragoste 2018 ROTON
1. Continent pierdut Dan Iagnov Andreea Andrei Monica Anghel/Gabriel Cotabiță
2. Louisamour Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov/Luiza Cioca
3. Mai mult decât oricând Dan Iagnov Andreea Andrei Monica Anghel/Ștefan Iordache
4. Te-ncearcă viața uneori Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
5. Nu mă iubi Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Ștefan Iordache
6. Nu te întreb Dan Iagnov Andreea Andrei Monica Anghel/Ștefan Iordache
7. Noaptea îmi bate în geam Dan Iagnov Gyuri Pascu Sanda Ladoși/Gyuri Pascu
8. În zbor Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
9. Te voi găsi Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși/Marcel Pavel
10. E viața mea Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea/Ștefan Iordache
11. Femeia e secretul Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov

CD-ul “DAN IAGNOV. Cele mai frumoase cȃntece de dragoste pentru voci feminine” scos de Brițchi Iulia Mirela în memoriam Dan Iagnov, la CASA de discuri ROTON în 2019. CD-ul este un omagiu adus compozitorului Dan Iagnov si este non profit. Melodia CREDO (Iubirea, Muzica, Femeia) se gaseste aici: Dan Iagnov - Youtube

Tabel 8. CD-ul "DAN IAGNOV. Cele mai frumoase cȃntece de dragoste pentru voci feminine"
Album Anul apariției Casa de discuri Cântece
Titlul cântecului Compozitor Textier Interpret/Interpreți
DAN IAGNOV.

Cele mai frumoase cȃntece de dragoste pentru voci feminine

2019 ROTON
1. Te chem Dan Iagnov Andreea Andrei Sandra Ladoși
2. Cum oare știi Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Roxana Vulpescu
3. Mȃine Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Elena Cȃrstea
4. Cȃt aș fi vrut Dan Iagnov Dan V. Dumitriu Angela Similea
5. Tristețe fӑrӑ glas Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
6. Tu nu ai înțeles Dan Iagnov Andreea Andrei Luiza Cioca
7. O noapte cu tine Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
8. Cȃnd vine seara Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
9. Ce dacӑ mint Dan Iagnov Andreea Andrei Loredana Martinov
10. E iarnӑ și e searӑ iar Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
11. Un simplu te iubesc Dan Iagnov Andreea Andrei Daniela Cristea (Tӑnase)
12.Mai trece o zi Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
13.Sӑ-mi spui mereu cӑ mӑ iubești Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
14. Amintire Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
15. Eu Dan Iagnov Andreea Andrei Corina Dogaru
16. Și dacӑ vei pleca Dan Iagnov Andreea Andrei Loredana Martinov
17. Atunci cȃnd pleci Dan Iagnov Andreea Andrei Loredana Martinov
18. Iubirea mea ar fi pӑcat Dan Iagnov Andreea Andrei Sanda Ladoși
19. Iubesc, Iubesc (bonus track) Dan Iagnov Andreea Andrei Dan Iagnov

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Constantin Caloghera: „Scurt istoric privind înființarea Universității de Medicină Timișoara și al Clinicii II Chirurgie”, Chirurgia, 101 (6):2006, pp. 565-566.
 2. ^ Academia Republicii Populare Române, Dicționar Enciclopedic Român,Vol. II, (D-J), Editura Politică, București, 1964, pp. 738
 3. ^ „Membri romani ai Academiei Romane (litera I)”. acad.ro. 
 4. ^ Viorel Cosma: „Muzicieni din România. Lexicon biobibliografic. Vol IV (H-J), Editura Muzicală, București, 2001, pp. 90-92
 5. ^ a b c Daniela Caraman-Fotea: „Un ‚recital’ virtuoz: SIMILEA – IORDACHE’”, MELOS, 1 (10) Anul II, ianuarie 1991, pp. 11.
 6. ^ Ludmila Patlanjoglu: „Regele Scamator Ștefan Iordache”, Editura Nemira, 2004, București, pp. 273, 274.
 7. ^ a b Daniela Cârlea Șontică: „Trubadurul”, Jurnalul Național, 10 noiembrie 2008, Ediție de Colecție, pp. 26
 8. ^ Ștefan s-a arătat foarte entuziasmat. M-a întrebat când poate începe repetițiile, pentru că el înțelesese că muzicalul este deja scris. I-am spus că nu este scris încă, dar că voi începe imediat. M-am angajat la o muncă istovitoare cu Dan V. Dumitriu, așa încât, după nici două luni, aproape toate cântecele erau gata. Dan Iagnov în interviul din Jurnalul Național - Daniela Cârlea Șontică: „Trubadurul”, Jurnalul Național, 10 noiembrie 2008, Ediție de Colecție, pp. 26
 9. ^ În 1994, m-am gândit să scriu muzică pentru un film de televiziune, avându-i ca protagoniști pe Ștefan Iordache și pe Sanda Ladoși. Filmul nu s-a realizat, din lipsă de fonduri. În schimb, s-au realizat două lucruri. Mai întai, cinci melodii de mare succes, două dintre ele-‘Și între noi mai e un pas’ și ‘Eu vreau să-ți spun că te ador’- fiind premiate. “Al doilea lucru: s-a născut un duet plin de farmec și mister, care s-a bucurat de un mare succes. Dan Iagnov în interviul din Jurnalul Național - Daniela Cârlea Șontică: „Trubadurul”, Jurnalul Național, 10 noiembrie 2008, Ediție de Colecție, pp. 26
 10. ^ „Dan Iagnov:,Best of’” Actualitatea Muzicală, nr. 4, Aprilie 2007, pp. 34
 11. ^ Daniela Pitrop-Nuțu: „Ștefan Iordache: Magazinul meu de vise”, Avantaje, iunie 2007, pp. 163
 12. ^ Mădălina Frăsineanu: „Maestrul vinde vise”, azi.ro, 27 mai 2007
 13. ^ Evelyn Badea: „Magazinul de vise al lui Ștefan Iordache”, adevarul.ro, 26 mai 2007
 14. ^ Elena Toader: „Ștefan Iordache colaborează cu Monica Anghel”, Telegraf, 25 mai 2007, pp. 14
 15. ^ Dana Andronie: „Ștefan Iordache – Regele scamator”, VREAU BILET, nr. 05, februarie 2007, pp. 9
 16. ^ a b c Anca Nicoleanu: „Nu-i arde unui om să moară dacă își comandă un disc nou!”, Cotidianul, 17 septembrie 2008, pp. 3
 17. ^ „Florin Piersic: ‚Hoinărind printre amintiri’”, Actualitatea Muzicală, Nr. 3, Martie, 2010, pp. 34
 18. ^ Aura Marinescu: „Florin Piersic, la primul album”, Adevărul, 2 octombrie 2009, pp. 31
 19. ^ Aura Clara Marinescu: „Piersic: ‚Le cânt de le sună apa-n cap’”, Adevărul de seară”, 1 octombrie 2009, pp. 5
 20. ^ Roxana-Ioana Ancuța: „Florin Piersic, hoinar printre amintiri”, Jurnalul Național, 29 septembrie 2009, pp. 20
 21. ^ Alina Vataman: „Florin Piersic se cântă pe sine”, evz.ro, 29 Septembrie 2009
 22. ^ a b Alina Dragomir: „Florin Piersic: ‚Muzica este pentru mine o bucățică din viața’”, Felicia, nr. 156, iulie 2009, pp. 8
 23. ^ Ioana Mafteev: „Exclusiv! Andreea Andrei: Cred că meseria de textier e pe cale de dispariție...” TOP ROMÂNESC, 8 martie 2012
 24. ^ Gabi Matei: „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, Actualitatea muzicală, Nr. 1, Ianuarie 2009, pp. 32.
 25. ^ Dan Iagnov: „Iubesc Parisul așa cum iubești o femeie”, Vedete, nr. 38, 1997, pp. 12
 26. ^ “Fără doar și poate sunt îndrăgostit de Paris. Am spus-o și îmi place s-o repet, iubesc Parisul așa cum iubești o femeie, pătrunzând cu mare grijă în intimitatea sa. Și nici nu se putea altfel. Am învățat franceza atunci când am învățat să vorbesc de la mama mea. Copil fiind întindeam pe covorul din camera mea un plan mare al Parisului parcurgând cu privirea străzile pe care cu timpul le învățasem pe dinafara. Mai apoi a venit ziua să învăț monumentele, muzeele, istoria și literatura Franței. Visul meu, să-i spun himeră, de-a putea vedea Parisul înainte de 1989 a fost imposibil de realizat. Așa că până atunci a trebuit să mă mulțumesc visând, în fond singurul lux gratuit pe care și-l poate permite un muritor de rând ca mine. Când după 1989 am putut pleca pentru prima oară la Paris, am început să confrunt tot ce învățasem până atunci cu realitatea. Citisem atât de mult despre fascinantul Paris care resuscita nostalgii și subjuga inimile, încât sentimentul pe care mi l-a lăsat din primul moment a fost acela că nu-l voi putea cuceri, deoarece din prima clipă m-a zdrobit. Am descoperit un univers unic și o atmosferă copleșitoare. Există un aer de Paris fie că-l auzim ca un cântec întrerupt fie că îl simțim din atmosfera care ne învăluie. În Paris învățăm arta de a privi, parcurgând pavajul drumurilor pe toate anotimpurile, privind cerul, o poartă întredeschisă, o bancă părăsită. Ne este suficient să clădim în minte un univers și astfel să se nască poate o poezie, poate un cântec. Parisul este un mit dar și o realitate, este orașul lumină. Dar putem vorbi despre lumină fără a vorbi despre umbra lăsată de lumină. De umbra lăsată de marile personalități care au trăit acolo, cândva. Parisul este un amestec ciudat de tonuri și ritmuri de viață. O imensă risipă de culori și nuanțe. Tot ceea ce v-am povestit azi a avut menirea să vă obișnuiască cu atmosfera pariziană, un oraș unic în lume, visul multor generații de oameni care au avut ocazia să-l cunoască. Eu voi încerca să vă povestesc despre Parisul visurilor mele, plimbându-mă pe străzile lui, oprindu-mă acolo unde cred eu că trebuie să ne oprim. În aceste plimbări voi avea doi însoțitori, foarte importanți: pe dumneavoastră și șansoneta interpretată de tot ce a dat mai bun în această privință poporul francez de aproape un secol. Vă voi plimba în locurile în care sufletul meu, care îmi va fi ghid, mă va duce, locuri în care am revenit de sute de ori.” —Emisiunea „Pe malurile Senei” realizator Dan Iagnov
 27. ^ Ludmila Patlanjoglu “Regele Scamator Ștefan Iordache”, pp. 216, Editura Nemira, 2004, Bucuresti.
 28. ^ Arhiva TVR Clipuri
 29. ^ „Dan Iagnov”. findagrave.com. Accesat în .