Curent de maree

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Imagine din golful Fundy (Canada), unde se înregistrează cel mai puternic curent de maree din lume

Un curent de maree (în engleză tidal stream ; tidal current) este un curent marin periodic care ia naștere în fazele de deplasare pe orizontală a apelor mării în timpul fenomenului mareei. Atât viteza cât și direcția unui astfel de curent se schimbă în decursul fluxului și refluxului.

În funcție de faza de desfășurare a mareei, deosebim:

  • a) curentul de flux, care ia naștere în momentul când apele în creștere depășesc nivelul mediu al mării; viteza acestui curent crește treptat pe măsura creșterii nivelului mării, atingând o valoare maximă la mareea înaltă, după care scade și devine nulă cînd nivelul mării scade pînă la nivelul mediu;
  • b) curentul de reflux, care ia naștere în momentul când apele încep să scadă sub nivelul mediu al mării; viteza acestui curent crește treptat pe măsură ce nivelul mării scade, atingând o valoare maximă la mareea joasă, după care începe să scadă și devine nulă cînd apele mării în creștere ajung la nivelul mediu.

Date asupra curenților de maree (direcția și viteza) pentru zonele de navigație se găsesc în tabele speciale imprimate pe hărțile de navigație sau în atlase și cărți pilot.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Lexicon maritim englez-român, Ed. Științifică, București, 1971