Cureșnița, Soroca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Cureșnița
—  Sat  —
Cureșnița se află în Moldova
Cureșnița
Cureșnița
Cureșnița (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 48°13′40″N 28°10′35″E / 48.2277777778°N 28.1763888889°E

Țară Republica Moldova
RaionFlag of District Soroca.svg Raionul Soroca

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-3017[1]
Prefix telefonic230

Prezență online

Cureșnița este un sat din cadrul comunei Holoșnița din raionul Soroca, Republica Moldova. În perioada interbelică s-a numit General Poetaș. Este baștina compozitorilor Eugen Coca și Alexandru Ranga.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Arheologii au descoperit aici 5 siliști și 2 stațiuni ale omului primitiv. Siliștea Cureșnița-I datează din sec. II-IV in perioada destrămării relațiilor gentilice. Obiectele adunate aici se referă la o cultură arheologică foarte veche. Triburile duceau o viață sedentară, ocupându-se cu agricultura, creșterea animalelor și meșteșugurile (prelucrarea fierului și bronzului, olăritul, prelucrarea pieilor, țesutul. Ei foloseau rale sau pluguri cu vârful de fier. Trăiau in așezări mari, in locuințe la suprafață sau semi bordeie. In comerțul exterior și interior circulau monedele romane. Din sec. II-IV datează și celelalte siliști. Una se afla pe panta de est a Rîpii de la Pod, alta – la 1 km vest de sat pe o pantă, la 50 m de digul unui iaz, alta – lângă viroaga de unde se dobândește piatra ți are dimensiunile de 1000x2000 m, și cea din urmă – la marginea de nord a satului, in valea pârâiașului ce formează două brațe, cuprinzând siliștea și vărsându-se in Nistru.

La marginea de sud a satului a fost descoperită și cercetată stațiunea Cureșnița-I, datand din paleoliticul târziu. Dovadă sunt cele peste 2500 de obiecte din cremene, adunate în timpul săpăturilor. Stațiunea Cureșnița-II a fost depistată la 500–600 m nord de Cureșnița-I. Pe terasa Nistrului au fost adunate mai bine de 1000 de obiecte din cremene din paleolitic.

Din componența comunei Holoșnița face parte și satul Cureșnița, baștina celebrului compozitor Eugen Coca (1893- 1954), a istoricului medievist Demir Dragnev (1936) și a cunoscutului cercetător și ghid din Soroca, Nicolae Bulat (1952). Este un sat care merită să fie vizitat, vatra lui fiind populată cu câteva milenii în urmă. Aici au fost scoase la lumină dovezi ale existenței omului primitiv în 2 stațiuni preistorice, dar și alte 5 seliști străvechi din sec. II-IV î.Hr. Arheologii au descoperit peste 3 mii de vestigii ale localității străvechi. Documentele scrise arată că Cureșnița a existat înainte de 1588, iar denumirea, probabil, provine de la afumătoatele (din slavă „cureșnea”) pe care le foloseau localnicii la uscatul fructelor sau cărnii. Un timp (1922-1940) satul s-a numit și General Poetaș, în cinstea luptătorului pentru reîntregirea neamului Stan Poetaș.

Deși este atestată documentar abia în 1803, biserica din lemn „Sfinții Ierarhi” a existat înainte de 1772 pe malul Nistrului. Azi aici este un paraclis. O altă biserică cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” se construiește din lemn în 1870, pe lângă care se deschide o școală primară.

Liniștea satului ademenește călătorul pentru a contempla peisajele nistrene, în special pentru a admira cele câteva insule scăldate de apele line ale râului.[2]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Născuți în Cureșnița[modificare | modificare sursă]

  • Eugen Coca (1893–1954), violonist și compozitor sovietic moldovean
  • Nicolae Bulat (n. 1952), istoric și director al Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Coduri poștale - Republica Moldova”. Poșta Moldovei. Accesat în . 
  2. ^ https://www.undp.org/content/dam/moldova/docs/Ghit%20turistic_Soroca%20v15%20(Interactiv)%2096.pdf