Cuplu (matematică)
Ciornă scrisă de un utilizator nou și aflată în așteptarea verificării. Acest proces poate dura ceva timp.
Cum să îmbunătățiți articolul
Vedeți:
|
În matematică, un cuplu — denumit și o pereche ordonată — este un ansamblu de două elemente, nu neapărat diferite, luate într-o anumită ordine.
Cuplurile sunt notate cu paranteze: cuplul cu primul element a și al doilea element b se notează cu (a, b). Ordinea elementelor cuplului este important: dacă a ≠ b, atunci (a, b) ≠ (b, a). Prin aceasta, cuplul (a, b) diferă de perechea {a, b}.
Mulțimea cuplelor cu primul element în A și al doilea element în B se numește produsul cartezian a mulțimilor A și B, iar se notează cu A × B:
Fiind obiecte cât se poate de simple, cupluri au un rol central în formalizarea matematicii moderne, iar sunt omniprezente în toate domeniile acesteia. Însă, existența cuplurilor nu este o axiomă a teoriei mulțimilor sau a sisteme axiomatice moderne precum ZFC, asta deoarece cuplurile se pot defini, de exemplu, prin construcția lui Kuratowski[1]:
Generalizarea conceptului de cuplu la ansamble cu mai multe de două elemente se numește n-uplu.
Note[modificare | modificare sursă]
- ^ Kazimierz Kuratowski. Sur la notion de l'ordre dans la théorie des ensembles. Fundamenta Mathematicae, vol 2, pp.161—171.