Cupa României (baschet masculin)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cupa României
Sport Baschet
Organizator Federația Română de Baschet
Înființat(ă) în 1954
Periodicitate anuală
Participanți 18
Campion U-BT Cluj-Napoca (2022-2023)
Cele mai multe trofee CSU Asesoft Ploiești, U-BT Cluj-Napoca (6)
Parteneri TV Digi Sport, Look Sport
Număr de ediții 68
Site oficial frbaschet.ro

Cupa României la baschet masculin este o competiție sportivă organizată de Federația Română de Baschet deschisă participării cluburilor de baschet. Această competiție se dispută în fiecare an începând cu 1954. Competiția începe prin meciurile preliminare, după care se joacă Final Four-ul, incluzând și o finală mică. Se dispută un singur meci pentru a decide echipa calificată.

În sezonul 2022-2023, Federația Română de baschet a decis să schimbe formatul. Cele 18 echipe vor fi împărțite în șase grupe, fără capi de serie la tragerea la sorți. Se va juca pe sistemul fiecare cu fiecare, sub formă de turnee, iar la turneul final se vor califica prima clasată din fiecare grupă, plus alte două echipe de pe locul 2, cu cea mai bună linie de clasament. Calificatele vor juca un turneu de tip Final 8(finala mică nu se mai joacă, neprezentănd importanță). De asemenea, echipele vor fi obligate să joace în permanență cu cel puțin doi jucători români, dintre care unul trebuie să fie under 23, iar lotul de 12 să includă maximum șase jucători străini.[1]

Câștigătoare[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Daniel Nazare, ProSport (). „Se schimbă formatul competiției! Cupa României la baschet masculin”. Prosport. Accesat în . 
  2. ^ „Federația Română de Baschet - Stiri - Gaz Metan Mediaș a cucerit din nou Cupa României”. Frbaschet.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Federația Română de Baschet - Știri - Energia Târgu Jiu a cucerit în premiera Cupa României”. Frbaschet.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Federația Română de Baschet - Știri - BC Timisoara a câștigat Cupa României”. Frbaschet.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a cucerit în premieră Cupa României”. Frbaschet.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a cucerit Cupa României 2017”. Frbaschet.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a cucerit Cupa României 2018”. Frbaschet.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a cucerit Cupa României 2020”. hotnews.ro. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]