Cultura Serbiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Cultura Serbiei este totul ce ating oamenii în Serbia. Serbia are una dintre cele mai variate culturi ale Europei. Frontiere între imperiile mari au fost stabilite pe teritoriul actualei Serbii, în mai multe epoci ale istoriei europene : între partea vestică și cea estică a Imperiului Roman; între Regatul Ungariei, Imperiul Bulgar și cel Bizantin; și între Imperiul Otoman și Imperiul Austriac (mai târziu Austro-Ungar). Drept rezultat, în timp ce nordul Serbiei poate fi numit „centru-european”, sudul aparține mai degrabă Estului Europei. Desigur, ambele regiuni s-au influențat reciproc, așa că o separare între nord și sud este mai degrabă artificială.

Influența Imperiului Bizantin asupra Serbiei a fost poate cea mai importantă. Sârbii sunt creștini ortodocși, având o Biserică națională - Biserica Ortodoxă Sârbă. Folosesc atât alfabetul chirilic, cât și cel latin, datorită influențelor atât estice, cât și vestice. Mănăstirile din Serbia, construite, în special, în Evul Mediu, sunt poate cea mai bună dovadă a influenței bizantine și ortodoxe, dar și a Europei vestice (romanice). Majoritatea reginelor din istoria Serbiei au avut o origine străină, incluzându-le pe Hélène d'Anjou (verișoară a lui Carol I al Siciliei), Anna Dondolo (fiica dogelui Veneției, Enrico Dandolo), Caterina a Ungariei, și Simonida a Bizanțului.

Serbia are opt situri culturale considerate de UNESCO Patrimoniu al Umanității : mănăstirile Stari Ras și Sopoćani (din 1979), mănăstirea Studenica (1986), Complexul Monahal Medieval din Kosovo, care include : mănăstirea Dečani, Maica noastră de la Ljeviš, Gračanica și Patriarhatul de la Pec- (2004, în pericol din 2006), și Gamzigrad - Romuliana, precum și Palatul lui Galerius, adăugat în 2007. De asemenea, există două memorii literare care au fost adăugate pe lista UNESCO ca făcând parte din lista Programului Memoriile Lumii : Scripturile Miroslav, manuscrise din secolul XII (adăugate în 2005), și arhiva Nikola Tesla (2003).

Muzica sârbă[modificare | modificare sursă]

Gusle

Serbia are lung tradiție de folclor și muzică populară. "Kolo" este un dans sârb. Cele mai populare "kolo" este "Moravac" și "Užičko kolo" (Kolo de Užice).

Monument de trompetist în Guča

În oraș Guča, Dragačevo, este un festival de trompetă (Dragačevski sabor trubača).

Literatura sârbă[modificare | modificare sursă]

Literatura de limbă sârbă a început în timpul sfinților frați Kiril și Metodiu. Primul a scris cărți și documente în secolul al XI-lea. Primul alfabet sârbesc a fost cel glagolitic. În secolul al XII-lea, a fost scris primul document cu alfabet chirilic. Una dintre primele cărți în limba sârbă este "Žitije velikog župana Stefana Nemanje" (Житије великог жупана Стефана Немање, în traducere Viața lui Stefan Nemanja). "Žitije" a fost scrisă de fiul lui Stefan Nemanja, Rastko Nemanjić.

Patrimoniu mondial UNESCO[modificare | modificare sursă]

Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 4 obiective din această țară.

Personalități din Serbia sau de etnie sârbă[modificare | modificare sursă]

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Anual, în Serbia vin peste un milion de turisti(2.200.000 în 2007 față de 469.000 în 2006), aducând venituri de cca 398 mil.$. Principalele zone și obiective turistice sunt Belgrad(cetatea Kalemegdan, Centrul de conferințe „Sava”, Monumentul eroului necunoscut, numeroase biserici). În sudul Serbiei, în special în Kosovo, mănăstiri și biserici(Studenica din sec.12-14, Zica din sec.13, Gracanica din sec.14). Alte centre turistice sunt orașele Nis(monumente bizantine dintre sec.4-5, Turnul craniilor), Smederevo(cetatea din sec.15), Prizren(biserici și mănăstiri din sec.14, moscheea Sinan Pașa), stațiuni balneoclimaterice(Vrnjacka Banja, Soko Banja, Niska Banja) sau pentru practicarea sporturilor de iarnă (în jurul masivelor Kopaonik, Jastrebac, Zlatibor). Un important obiectiv istoric și turistic este situl antic arheologic Felix-Romuliana.

Surse[modificare | modificare sursă]

  • Vjeronauka za 7. razred osnovne škole, ZUNSRS
  • Istorija za 7. razred osnovne škole, ZUNSRS