Cristofano Allori

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cristofano Allori
Date personale
PoreclăBronzino Modificați la Wikidata
Născut[1] Modificați la Wikidata
Florența, Marele Ducat de Toscana[2] Modificați la Wikidata
Decedat (43 de ani)[4][5][6][7] Modificați la Wikidata
Florența, Marele Ducat de Toscana[8][2] Modificați la Wikidata
PărințiAlessandro Allori Modificați la Wikidata
Etnieitalian Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiFlorența[9][2]
Roma Modificați la Wikidata
Activitate
PregătireAlessandro Allori  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăManierism[3]  Modificați la Wikidata
Opere importanteJudith met het hoofd van Holofernes[*][[Judith met het hoofd van Holofernes (pictură de anonim)|​]]  Modificați la Wikidata

Cristofano Allori (n. , Florența, Marele Ducat de Toscana – d. , Florența, Marele Ducat de Toscana) a fost un pictor italian din școala manieristă florentină târzie, care a pictat în special portrete și subiecte religioase. Allori s-a născut la Florența și a primit primele lecții de pictură de la tatăl său, Alessandro Allori, dar, nemulțumit de desenul anatomic dur și de coloritul rece al acestuia din urmă, a intrat în atelierul lui Gregorio Pagani⁠(d), care a fost unul dintre liderii școlii florentine târzii, care a căutat să unească coloritul bogat al venețienilor cu atenția florentină pentru desen.[10] Se pare că Allori a lucrat, de asemenea, cu Cigoli⁠(d).

Când era încă tânăr, a devenit portretist de curte pentru familia Medici, deși multe dintre comenzile sale erau replici ale unor portrete realizate de predecesorul său Bronzino sau aveau participarea altora.

Tablourile sale se remarcă prin apropierea de natură și prin delicatețea și perfecțiunea tehnică a execuției. Măiestria sa tehnică este demonstrată de faptul că mai multe copii pe care le-a făcut după operele lui Correggio au fost considerate a fi duplicate de Correggio însuși. Pretenția sa extremă a limitat numărul lucrărilor sale. Mai multe exemple pot fi văzute la Florența și în alte părți.

Cea mai faimoasă lucrare a sa, atât în timpul vieții, cât și în prezent, este Iudith cu capul lui Holofernes. Ea există în cel puțin două versiuni ale lui Allori, dintre care cea mai importantă este probabil cea din British Royal Collection, datată 1613, cu diferite Pentimenti⁠(d). O versiune din 1620 în Palazzo Pitti din Florența este cea mai cunoscută și există mai multe copii de atelier și realizate de alte persoane. Potrivit biografiei aproape contemporane a lui Filippo Baldinucci⁠(d), modelul pentru Iudith a fost fosta sa amantă, frumoasa „La Mazzafirra” (care este reprezentată și în Magdalena), capul lui Holofernes este un autoportret, iar slujnica este mama lui "La Mazzafirra".[11]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://rkd.nl/explore/artists/1258, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c https://rkd.nl/explore/artists/1258  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://sammlung.staedelmuseum.de/en/person/allori-cristofano  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b RKDartists, accesat în  
  5. ^ a b Cristoforo Allori (în engleză), Kunstindeks Danmark 
  6. ^ a b Cristofano Allori, SNAC, accesat în  
  7. ^ a b Cristofano Allori, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  8. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  9. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  10. ^ Whitaker and Clayton, p. 270
  11. ^ Whitaker and Clayton, p. 270

Surse[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Orazio și Artemisia Gentileschi, un catalog de expoziție complet digitizat de la The Metropolitan Museum of Art Libraries, care conține material despre Cristofano Allori (vezi index)