Cricova (vinărie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cricova
TipSocietate pe acțiuni
Fondată1952
Fondator(i)Petru Ungureanu și Nicolae Sobolev
ȚaraRepublica Moldova Flag of Moldova.svg
SediuCricova
Oameni cheieIurie Carp[1]
(Director general)
IndustrieAlimentară
ProduseVin, vin spumant, vin spumant de calitate, vinuri de calitate superioară, vinuri de consum curent, vinuri de colecție, Bag in Box, suvenire
ServiciiExcursii în beciurile Cricova, excursii în restaurantul „Orașul Subteran”
Profit net4,3 mln. MDL (2013)[2]
SloganNomen Est Omen
Prezență online
cricova.md

Combinatul de vinuri Cricova SA a fost fondat în anul 1952, reprezentând un complex subteran unic, cunoscut pentru labirinturile sale imense și în special pentru vinurile sale.

Combinatul de Vinuri cu sediul în orașul Cricova, Republica Moldova, este situat la 11 km de capitala Chișinău.[3]

I s-a decernat cea mai înaltă distincție de stat Ordinul Republicii, Combinatul de vinuri Cricova fiind unica întreprindere vinicolă care deține acest premiu.

Din 28 august 2003 a fost declarat prin lege obiect al patrimoniului cultural - național al Republicii Moldova.[4]

Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. Blocul administrativ

Istorie[modificare | modificare sursă]

Din antichitate, teritoriul actual al Republicii Moldova era renumit datorită tradițiilor de vinificație. În secolul V î.e.n. istoricul antic elen Herodot afirma că colonizatorii care locuiau în regiunea dată cultivau viță de vie și cu succes comercializau vinurile locale.

Altminteri, până în secolul XX vinificația pe pământurile Moldovei se dezvoltă inconsecvent. De la începutul secolului XIX și până la mijlocul secolului XX istoria vinificației locale se caracteriza atât prin acapararea pământurilor roditoare, în perioada domniei țarului, cât și prin epidemia de filoxeră de la începutul secolului trecut.[care?] Doar de la începutul anilor 50 ai secolului XX putem să vorbim despre o abordare sistematică față de dezvoltarea acestei ramuri. Atunci și au fost puse bazele vinificației moderne a Moldovei, prin care este renumită compania Cricova.

Cariera de piatră

În anul 1952, cu scopul de a soluționa probleme stridente cu privire la lipsa încăperilor speciale de păstrare și maturare a vinului, două personalități ale vinificației moldovenești, Petru Ungureanu și Nicolae Sobolev, au propus utilizarea în calitate de depozite de vin stolnele din care se extrăgea piatra de construcție. Curând[Când?] s-a stabilit că vinurile produse la combinatul Cricova sunt mai bune conform indicelui calității și rezistenței la factorii stabilității, ceea ce a servit drept argument important de a continua lucrul, care părea a fi la acel moment un experiment.

Deja în anul 1954 la combinatul Cricova a fost fondată colecția de vinuri, semnificația căreia pe parcursul anilor a trecut dincolo de granițele întreprinderii, astfel încât a devenit cunoscută sub denumirea de Vinotecă Națională.

În anul 1955, în galeriile subterane de la Cricova a avut loc îmbutelierea primelor vinuri de marcă – până la acel moment în Moldova au fost produse exclusiv vinuri ordinare. Paralel cu dezvoltarea combinatului evoluau și metodele de gestionare, statul încerca să găsească cele mai eficiente metode de administrare a ramurii de vinificație în ansamblu. În anul 1968, ca urmare a deciziei cu privire la necesitatea specializării gospodăriilor de vinificație și majorarea volumului de producție a vinurilor de marcă, pe teritoriul depozitelor de vin de la Cricova, care aparținuse până la acel moment Combinatului de Vinuri și Șampanie, a fost creat un sovhoz-fabrică. În anul 1977, pe teritoriul sovhoz-fabricii a fost construită hala de vinificație primară, care constituie unitatea principală de producere a companiei, iar în anul 1980 a fost realizată ideea cu o vechime de treizeci de ani – în galeriile de la Cricova a început să funcționeze fabrica de șampanie.

Din anul 1968 și până în 1985, prelucrarea materialului vinicol la întreprindere s-a majorat de 7 ori, iar producerea de vinuri – de 35 de ori.

Fragment din linia de îmbuteliere a șampaniei

În anii 1990 a fost dată în exploatare noua hală de vinuri spumante, în care specialiștii combinatului au ajustat producerea de șampanie la rezervoare, a început să funcționeze la capacitate deplină hala de îmbuteliere a vinurilor line, a fost finisată construcția încăperii speciale pentru păstrarea ambalajelor de sticlă. Nu înceta elaborarea noilor formule: anume la începutul anilor 90, la combinat au fost puse bazele producerii unor astfel de feluri de șampanie ca Basarabia, Moldova, Alb Spumant Natural. A fost realizată o muncă enormă privind perfecționarea lucrului pe principalele piețe și diversificarea regiunilor de comercializare a producției. Astfel, la mijlocul anilor 90, deja 20% din toată producția produsă la combinat era exportată. Pe lângă piețele tradiționale de desfacere – Rusia, Ucraina și alte state din fosta Uniune Sovietică, vinurile spumante și line ale combinatului Cricova erau exportate în Orientul Îndepărtat, inclusiv în Anglia, Germania, S.U.A., Japonia – în total aproximativ de 30 de țări. Noua epocă din istoria patriei natale necesita și noi abordări de stabilire a statutului întreprinderii.

Deplasarea pe bicicleta în galeriile subterane

În anul 1999 combinatul Cricova a fost transformat din întreprindere de stat în societate pe acțiuni, fiind în proprietatea statului. Unicitatea și semnificația companiei pentru stat și poporul Moldovei și-au găsit reflecția adecvată în anul 2002, când compania a fost decorată cu Ordinul Republicii. Anul următor, în 2003, combinatul Cricova a fost numit oficial ”obiect al patrimoniului cultural-național al Republicii Moldova”,[5] - statutul, de rând cu ordinul de stat, rămâne în continuare exemplul recunoașterii fără precedent a eforturilor unei singure companii din istoria economiei naționale.

Compania Cricova este reprezentată de o pleiadă de vinificatori talentați și administratori de succes, fără de care nu am fi avut istoria glorioasă de șase decenii a întreprinderii: P. Ungureanu, N. Sobolev, A. Trofimenco, L. Golimbovski, V. Topal, P. Durcenko, I. Cojocaru, M. Espicenco, V. Bodiul.

Evoluție[modificare | modificare sursă]

Linie de îmbuteliere anul 1980.
Linie de îmbuteliere anul 2014.

Ctitorul Cricovei - Ungureanu Petru

 • 1947 - Primele experiențe în hrubele de piatră făcute de către academicianul Ungureanu Petru. Depunerea spre maturare a primului lot de vinuri spumante clasice.
 • 1952 - Fondarea Combinatului de Vinuri ”Cricova” S.A.
 • 1954 - Crearea colecției de vinuri Cricova în baza vinurilor din colecția Moldovei și a vinurilor rare din colecția lui Goering revenite URSS în calitate de reparații după al 2-lea Război Mondial.
 • 1957 - Producerea spumantului clasic în cantități industriale.
 • 1970 - Crearea asociației viti-vinicole și extinderea masivă a plantațiilor vinicole.
 • 1980 - Fortificarea capacităților de producere și extinderea pe piețele mondiale.
 • 1986 - Fondarea întreprinderii de producerea a spumantului original
 • 1991 - Trecerea de la economia centralizată la valorile economiei de piață.
 • 1992 - Decernarea Premiului Internațional
 • 1998 - Fondarea centrului de business și turism „Cricova-Vin”
 • 2001 - Crearea bazei materiale proprii de plantații vinicole hipermoderne, clone divirozate.
 • 2002 - Decernarea Ordinului Republicii.
 • 2003 - Declararea Combinatului de Vinuri ”Cricova” S.A. ca obiect al patrimoniului național cultural al țării
 • 2007 - Reconstrucția Complexului de Degustare ”Cricova”
 • 2008 - Implementarea Sistemului ISO 9001
 • 2009 - Implementarea Sistemului de Management al Siguranței Alimentelor ISO-22000
 • 2011 - Reconstrucția fabricii de prelucrare primare a strugurilor
 • 2012 - Combinatul de Vinuri ”Cricova” S.A. a aniversat 60 de ani de la fondare[6]
 • 2013 - Reconstrucția fabricii de producere a vinurilor lente și spumante
Vechiul logo al brandului

Podgorii. Ferme agricole[modificare | modificare sursă]

Combinatul Cricova este situate într-un loc unic, în regiunea de centru a Republicii Moldova. Aici, în vecinătatea celor mai impunătoare atracții naturale și istorice ale țării – rezervația naturală ”Codrii”, complexul arheologic Orheiul Vechi – la latitudinea 44 se întind podgoriile pitorești, în inima cărora și se află combinatul Cricova, întreprinderea cu realizări frumoase de-a lungul deceniilor și cu renume într-adevăr mondial. Este știut faptul că Republica Moldova se bucură de climă favorabilă, cu ierni blânde și un număr mare de zile însorite pe perioada anului. Vinificatorii Cricovei au avut parte de noroc dublu: cel mai fertil cernoziom, umiditate sporită și soarele generos contribuie de fiecare dată la divulgarea secretului vinurilor locale, și ne duce pe culmile necunoscute anterior ale producerii vinului.

Ciclul complet al producerii și materia primă proprie – iată avantajele care detașează combinatul încă de la obârșie. Datorită controlului la toate etapele procesului de producere, de la sădirea butașilor și până la livrarea producției finite la punctele de comercializare, compania Cricova asigură calitate superioară, autenticitatea și originalitatea formulei vinurilor produse aici. La momentul actual, podgoriile companiei sunt cele mai vaste din țară și se întind pe o suprafață de aproximativ 600 ha, dintre care 135 ha în regiunea de sud a Moldovei – raionul Cahul, 200 ha în raionul Criuleni din regiunea centrală a țării, circa 130 ha în preajma orașului Cricova și 90 ha de viță de vie la Găvănoasa.

Deși sunt delimitate geografic, podgoriile companiei Cricova reprezintă, de fapt, singurul masiv gospodăresc, scopul căruia este de a asigura întreprinderea principală în termen, cu volumul necesar de struguri de calitate superioară la cel mai înalt nivel. Diversitatea geografică a podgoriilor care aparțin combinatului mai are o prioritate importantă – posibilitatea cultivării diferitor soiuri de viță de vie, în dependență de particularitățile climaterice și ale solului localității. Ca urmare, compania cultivă în raionul Cahul așa soiuri de viță de vie ca Muscat, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Merlot. În regiunea centrală a țării, sunt cultivate soiuri ca Pinot, Sauvignon, Rkațiteli și Aligote. Zonarea exemplară a soiurilor de viță de vie, adaptarea performanțelor agrare mondiale, precum și înnoirea continuă, chiar și în timpuri de restriște, a plantațiilor proprii – toate acestea permit companiei să păstreze locul de frunte conform indicelui de calitate a propriilor podgorii.

Cricova-Criuleni[modificare | modificare sursă]

Ferma Agricolă „Cricova-Criuleni” este situată în cadrul extremității de est a Podișului Codrilor și anume în zona de Centru a Republicii Moldova. Aici predomină soluri brune, cenușii de pădure precum și cernoziomuri tipice slab humifere.

Caracteristica plantațiilor viticole în Ferma Agricolă ”Cricova-Criuleni”
Soiurile Suprafața, ha
Pinot Noir 34
Cabernet-Sauvignon 11,00
Pinot Meunier 21,3
Sauvignon 14,00
Chardonnay 85,4
Fetească Albă 26,24
Feteasca Regală 6,00

Cricova-Lucești[modificare | modificare sursă]

Ferma Agricolă „ Cricova-Lucești” a fost înființată în anul 2003 în județului Cahul, zona de Sud a Republicii Moldova. Aici predomină cernoziomuri obișnuite, sărace în humus, luto-argiloase sau luto-nisipoase și cernoziomuri carbonatate cu un conținut mic de humus sau luto-nisipos.

Caracteristica plantațiilor viticole în Ferma Agricolă ”Cricova-Lucești”
Soiurile Suprafața, ha
Muscat 39,3
Cabernet-Sauvignon 60,21
Merlot 31,48
Shiraz 5,89

Cricova-Găvănoasa[modificare | modificare sursă]

Ferma Agricolă „Cricova-Găvănoasa” a fost înființată în anul 2008. Este amplasată la adăpost de vânturi, curenți reci și brume, în zona de sud a Republicii Moldova, județul Vulcănești.

Caracteristica plantațiilor viticole în Ferma Agricolă ”Cricova-Găvănoasa”
Soiurile Suprafața, ha
Muscat 45,89
Chardonnay 33,63
Pinot Gris 13,33
Fetească Neagră 8,3
Rară Neagră 6,44
Cabernet-Sauvignon 36,39

Cricova[modificare | modificare sursă]

Ferma Agricolă „Cricova” se află în partea de centru a Moldovei , la 11 km de Chișinău, în regiunea orașului Cricova. Solul predominant e cernoziom humificat slab și cele levigate. Clima este temperat-continentală, verile sunt calde și uscate iar iernile reci și blânde.

Caracteristica plantațiilor viticole în Ferma Agricolă ”Cricova”
Soiurile Suprafața, ha
Rkațiteli 31,79
Sauvignon 7,36
Chardonnay 19,63
Pinot Noir 14,73

Producerea vinurilor[modificare | modificare sursă]

Datorită condițiilor naturale și a depozitelor de vin unice, combinatul, încă de la obârșia dezvoltării sale, a dispus de permise excelente pentru producerea vinurilor de cea mai înaltă calitate. În același timp, misiunea întreprinderii în toți acești ani consta în perfecționarea continuă a echipamentelor tehnice, prin percepția produselor tehnologice progresiste noi.

De la mijlocul anilor 70 ai secolului XX, odată cu apariția posibilității procurării echipamentului de import, combinatul Cricova trece printr-o perioadă de reutilare, datorită căreia, spre mijlocul următorului deceniu, întreprinderea ocupă în Uniunea Sovietică unul din locurile de frunte din ramură conform nivelului de utilare tehnică Nu este de mirare că caracterul inovator al întreprinderii a devenit și mai pronunțat la începutul noului secol.

Vinurile de la Cricova își încep viața pe podgoriile minunate din Centrul și Sudul Moldovei. Și deși proprietățile de viță de vie ale combinatului sunt cele mai mari din țară, strugurii sunt culeși manual în containere speciale cu masă limitată, ceea ce permite păstrarea strugurilor în stare excelentă. În toamna anului 2013 la combinat a fost pusă în funcțiune prima combină de colectat struguri, care ușurează munca de 2 ori.[7]

După transportare, strugurii ajung în hala de prelucrare primară, echipată cu tehnologie performantă. Materialul vinicol obținut este păstrat la temperatura constantă de la +13 la +15 °C. Anume la această etapă se decide soarta sucului de struguri obținut – de la must și vinul tânăr până la vinurile renumite de Cricova.

Vinurile albe de înaltă calitate sunt produse din unul, două sau câteva soiuri de viță de vie, în același timp, la fiecare dintre soiurile incluse în amestec se aplică un set de cerințe obligatorii. Spre deosebire de vinurile albe, la producerea vinurilor roșii se utilizează metoda de fermentare pe mustuială – un proces tehnologic în urma căruia sucul nu se delimitează de coajă, pulpă și semințe. Esența procesului constă în îmbogățirea vinului cu substanțe de argăsit și coloranți. La etapa fermentației alcoolice, care durează 2-3 săptămâni, sucul lipsit de zahăr se transformă în lichid îmbogățit cu alcool - vin.

Originalitatea vinurilor de Cricova se datorează condițiilor de păstrare în depozitele subterane – așa numita etapă de creare a vinului. În beciurile de la Cricova sunt create condițiile ideale pentru derularea cu succes a acestui proces – la o temperatură de +10...+12 °C pe parcursul întregului an și umiditatea relativă a aerului de 97-98%. Ultimul indice are o importanță specială: cu cât este mai mai ridicat nivelul de umiditate relativă, cu atât este mai scăzut riscul pierderii vinului.

Trebuie de remarcat faptul că, spre deosebire de multe întreprinderi vinificatoare, inclusiv cele cu renume mondial, în depozitele de păstrare a vinului de la Cricova lipsesc sistemele de aer condiționat artificial sau de ventilație. Aici persistă un microclimat natural unic, potrivit pentru producerea și maturarea vinurilor de înaltă calitate.

Spumantele de Cricova[modificare | modificare sursă]

Combinatul Cricova este considerat în Moldova primul descoperitor și legislatorul celor mai selecte vinuri spumante.

Moldova l-a avut pe propriul său Dom Pérignon – unul din fondatorii combinatului de la Cricova, Petru Ungureanu, munca enormă a căruia a văzut lumina tiparului în anul 1960 sub titlul ”Bazele vinificației în Moldova”. Pe lângă ideea utilizării stonelor în calitate de depozite de vin, P. Ungureanu pe drept este considerat întemeietorul ramurii de producere a spumantului în Moldova. Iar această producere își are începutul la Cricova.

Anume în depozitul de vin de la Cricova în anul 1957 au fost produse primele partide de șampanie conform tehnologiei clasice franceze, numită, de asemenea, ”de sticlă”. De fapt, anume cu acest eveniment și s-a început istoria șampaniei clasice în Moldova.

Deja spre anul 1970 producerea de vinuri spumante în depozitele de vin de la Cricova a atins numărul de 250 mii sticle, în timp ce tirajul anual a depășit 1 milion de sticle. Întreprinderea făcea parte din cele patru cele mai mari întreprinderi sovietice de vinuri spumante, unde pe lângă combinatul Cricova, erau incluse astfel de giganți ai vinificației ca ”Abrau-Durseau”, fabrica de șampanie din Artemovsk, fabrica din Crimeea ”Novi Svet”.

Tehnologia obținerii vinurilor spumante utilizată de Cricova este una dificilă, necesită iscusință înaltă, perseverență și perspicacitate profesională. Calea de la strugure la cupa cu licoare spumantă este anevoioasă, însă un singur lucru putem să afirmăm cu certitudine: șampania de Cricova este o marcă specială. Aceasta și reprezintă adevărata șampanie moldovenească, sinonimul căreia a fost și este șampania produsă de compania Cricova.

Beciurile[modificare | modificare sursă]

Lățimea galeriilor variază între 6 și 7,5 metri, iar înălțimea lor este de 3 - 3,5 metri. Adâncimea la care sunt situate beciurile, în funcție de relief, variază de la 35 metri la intrare până la 80 metri. Beciurile, în totalitatea lor, împreună cu secțiile de producere, ocupă circa 53 ha de spațiu subteran.

Find amplasate sub întregul orășel Cricova, ele reprezintă un adevărat oraș subteran. Fiecărei străzi îi corespunde, astfel, numele vinului care păstrează în nișele adiacente. Combinatul ”Cricova” a fost conceput ca o întreprindere de producere a vinurilor de elită în baza tehnologiilor clasice europene. Ulterior, activitatea s-a extins grație condițiilor extraordinare de păstrare a vinurilor în aceste galerii, care se întind pe o lungime de 80 km, adevărate labirinturi cu un microclimat unic. Aici, pe parcursul unui an întreg, temperatura rămâne constantă, circa +10 - +12 °C, iar umiditatea relativă a aerului constituie circa 97-98%. Anume datorită acestor condiții optime este posibilă păstrarea și maturarea vinurilor de calitate superioară, precum și a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora.

Legea fundamentală de ”naștere” a vinurilor de calitate, și mai cu seamă a celor de colecție, evidențiază rolul global al variațiilor nesemnificative ale temperaturii mediului, în care are loc maturarea, și al umidității înalte. Unicitatea subsolurilor este asigurată și de sălile de degustare subterane, ce formează un compex integru.

Vinoteca[modificare | modificare sursă]

Vinoteca Națională

Nestemata comorii subterane este Vinoteca Națională, ce adăpostește o remarcabilă colecție de vinuri, vinuri de calități excepționale și istorie neordinară, atât în Moldova cât și peste hotare. În ea sunt colectate cele mai irepetabile vinuri, create în diferite vremuri și țări. Și deși Vinoteca a obținut titlul de colecție republicană doar în anul 1967, deja atunci număra peste 460 tipuri de vinuri, coniacuri și lichioruri. Exemplarele rare dau vinotecii o valoare unică, constituind circa 1 milion de sticle, reprezentând tezaurul prețios atât al combinatului, cât și al Republicii Moldova. Astfel, în numeroasele firide se păstrează mărci de vinuri de producție europeană produse până la începutul celui de-al doilea război mondial: o parte din colecția legendară Göring cu renumitele vinuri Moselle, Burgundia și Rhein de elită, și mărci renumite care prezintă mândria vinificației mondiale - Bordeaux, Tokaj, magnifica colecție de vinuri Porto de producție clasica Portugheză.

Evreiesc de Pasti

Perla din colecția vinurilor prețioase este vinul “Ierusalim de Paști” produs intr-un singur lot în anul 1902. Chiar și la începutul secolului trecut, vinul era produs în tiraj foarte mic, din care până în prezent în lume s-a păstrat un singur exemplar, care se află aici, în Vinoteca de la Cricova. Pînă acum mai este vie legenda despre magnatul american, care a oferit pentru unica sticlă o sumă enormă și câteva cadillacuri, însă vinurile deosebit de rare, ca și picturile valoroase, nu întotdeauna pot fi cumpărate

Geografia și diversitatea istorică a Vinotecii Naționale surprinde imaginația.

Complexul de degustare[modificare | modificare sursă]

Complexul de degustare[modificare | modificare sursă]

„Sala Europeană"

În iulie 2007 Combinatul de Vinuri ”Cricova” a finalizat reconstrucția galeriilor. Astăzi vizitatorii se pot bucura de renovările efectuate în vestitul complex subteran, care a fost ornat cu multiple opere de artă. Vitrariile, tapiseriile, sculpturile în lemn și în piatră vor bucura cu adevărat ochii oaspeților.

La ceremonia de inaugurare, Dl Valentin Bodiul, directorul general al combinatului, a mneționat: ”Reconstrucția combinatului va marca începutul unei noi etape în activitatea Complexului”. Complexul de degustare cuprinde cinci săli mari, spațioase și impunătoare: ”Sala Europeană”, ”Fundul Mării”, ”Sala Prezidențială”, ”Sala cu șemineu”, ”Casa Mare”, în care se împletesc elemente de arhitectură clasică cu detalii plastice de factură modernă, elemente decorative de mare rafinament, opere de artă și mobilier de valoare.

Aceste săli servesc drept loc de desfășurare a diverselor degustări naționale și internaționale, precum și a întrunirilor de cel mai înalt nivel.

Sala „Fundul Mării”

„Sala Europeană" – Vitraliile vestitei ”Săli Europene” redau vița de vie în toate anotimpurile anului. În această sală este realizat și un panou din sticlă care reprezintă landșaftul Cricovei. În ”Sala Europeană” au fost create toate condițiile pentru organizarea congreselor, simpozioanelor, întâlnirilor de afaceri, reuniunilor etc.

Sala de degustări „Fundul Mării” Denumirea sălii simbolizează adâncurile Mării Sarmate, ce a existat aici circa 12 mln. De ani în urmă (epoca Miocen), pe fundul căreia s-au depus și s-au pietrificat crustele moluștelor preistorice Originalitatea acestei săli vine de la plafonul-calcar, în forma lui naturală neprelucrată, care se reflectăca într-o oglindă în decorul acvatic cu nuanțe albăstrii-verzui. Pe pereți sunt desenate acvarii decorative ce dau încăperii o notă de extravaganță. Totodată sala este utilată cu tehnică modernă, datorită căreia se pot face auzite și văzute adevaratele mistere ale mării.

„Sala Prezidențială”

„Sala Prezidențială” Aici au loc multiple întâlniri la nivel înalt, cu demnitari de stat și oameni de vază de la noi și de peste hoatre. Încăperea, foarte spațioasă, cuprinde imagini tematice din domeniul viticulturii și vinificației Republicii Moldova. Artiștii plastici au creat o viziune amplă, inspirată din frumusețea lumii antice. Atmosfera de antichitate o creează panourile sălii, executate într-o gamă luminoasă, bogată, plină de eleganță și rafinament. Lucrările sunt concepute în tehnica basoreliefului, păstrând tradițiile clasice ale reliefului antic. Operele de artă și mobilierul din lemn sunt de o mare valoare pwntru decorul solemn al încăperii. Alte elemente de decor interior sunt ușile monumentale, încadrate în rame de marmură.

„Sala cu șemineu”

„Sala cu șemineu” – un interior nobil, o încăpere ce creează o impresie nemaipomenită. Elementul predominant în decorul acestei săli este șemineul, generând o atmosferă caldă și relaxantă. Gama de culori a interiorului, decorațiunile, accentuează stilistica vânătorească.

Sala „Casa Mare”

„Casa Mare” – sala ce poartă numele celei mai frumoase odăi a unei case tradiționale din zona rurală a Moldovei. Sala este decorată cu mobilier din lemn de stejar, bogat ornamentat cu motive decorative naționale. Atmosfera rustică predomină în această sală datorită plafonului din lemn, cu grinzi, care dau impresia de vechime. Sărbatorile moldovecnilor sunt mereu desfășurate în ”Casa Mare”. Păstrând o veche tradiție, un moldovean își va împodobi ”Casa Mare” și își va invita rudele aici rudele, prietenii. ”Casa Mare” nu e doar cameră de zi, este, de asemenea, un loc al memoriei pentru rude. Pereții sunt decorați cu prosoape brodate din stofă de casă și covorașe țesute din lână, ornamente cu elemente geometrice și florale.

"Bolta Cerească" - inspirați de marile cuceriri ale universului, Cricova deschide noi orizonturi, creând o sală de degustare cosmică, unică, cu o capacitate de 60 de locuri. Tavanul sălii reflectă cerul de deasupra cramelor Cricova, iar jocul luminilor stelare și imaginea apusului de vară creează o oază de relaxare inedită.Paradoxal, la o adâncime de 80 metri Cricova a reușit să aprindă stelele pe cer.

Complexul Enogastronomic Regatul Vinului[modificare | modificare sursă]

Localul completează întreaga experiență senzorială pe care cramele Cricova le pune la dispoziția clienților, cu un design unic și o varietate de delicii specifice bucătăriei tradiționale moldovenești, dar și europene.  Situat, de asemenea, în galeriile din orășelul Cricova, “Regatul Vinului” reprezintă o întruchipare a istoriei gastronomice și vinificației moldave, născut să surpindă prin decorul său,  precum și prin vinurile selecte asortate cu specialitățile bucatăriei tradiționale moldovenești și europene. Puteți beneficia de trei săli de dining unice:

 • Cea națională „Casa mare ”,  executată în spiritul motivelor naționale expresive, unde puteți simți toată frumusețea combinației irepetabile a gustului, tradițiilor și ospitalității moldovenești veritabile.
 • Sala Albă surprinde plăcut prin stilul ei, asociat cu decorul de un alb imaculat, care oferă rafinament  cadrului din piatră naturală.
 • În sala  VIP se caracterizează prin anturajul care emană eleganță și bun gust.

Regatul Vinului este un omagiu adus pasiunii pentru vinificație, îmbinată armonios cu arta culinară. Aici aveți posibilitatea sa lăsați departe agitația traficului din capitală și să vă transformați prânzul sau cina într-o experiență inedită.

Sortimentul[modificare | modificare sursă]

Sortimentul companiei se caracterizează prin calitate superioară și diversitate. Spumantele clasice și spumantele produse prin metoda de rezervoare, vinurile de marcă de calitate superioară, seci, dulci, de soi pur și de cupaj - toate reprezintă Cricova de astăzi.

Vinuri Spumante clasice

Vinurile spumante exclusive, produse în conformitate cu tehnologia clasică „Méthode Traditionnelle”, din struguri selecți. Concepute din excelența și tradiția în producere, grație experienței oenologilor de la Cricova, aceste spumante au dus prestigiul mărcii „Cricova” și expresia stilului său în întreaga lume. Vinurile spumante clasice evocă eleganță și clasă prin buchetul lor floral fin, gustul delicat și proaspăt, perlare fină și persistentă, cu un final vibrant, prelung..

Vinuri Spumante

Produse conform Metodei Charmat, o procedura mult mai simplă și mai rapidă. Dureaza între 1 și 6 luni perioada în care substanțele zaharine sunt transformate în alcool și anihidră carboniăa. Din acest moment, spumantul este gata pentru a fi îmbuteliat și consumat. În acest caz, produsul obținut valorizează mai multe gusturi și parfumuri fructate și aromatice.

Gama exclusivă de vinuri „Cricova Prestige Collection”

O gamă excelentă de vinuri nobile sunt produse din struguri de soiuri europene, recoltați de pe podgoriile proprii Cricova-Criuleni și Cricova-Găvănoasa, se maturează ulterior în renumitele beciuri „Cricova” de la 6 luni până la 2 ani în butoaie de stejar. Aceste vinuri sunt bogate în tanini și se disting printr-un buchet fin, cu semne clare de maturare și un gust echilibrat și catifelat, ceea ce se datorează în exclusivitate unei îmbinări unice a tradiției vinicole și tehnologiilor performante de ultimă oră.

Vinuri Premium

Aceste vinuri nobile sunt rezultatul unei atente selecționări a strugurilor târziu recoltați. Tot procesul de vinifcație are lor manual, începând de la recoltare și terminând cu zdrobire.

Vinul obținut este pus la maturat în butoaie de stejar din lemn franțuzesc, iar apoi în sticle, în beciurile Cricova. În rezultat, vinul capătă complexitate și își definitivează caracterul, astfel încât să prezinte cele mai bune însușiri în momentul deschiderii.

Vinurile de calitate superioară

Vinurile de calitate superioară sunt vinuri mature exclusive seci albe și roșii, care reprezintă o parte însemnată a diversului sortiment al Cricovei. Forma grafică, designul etichetelor precum și calitatea vinului redau plăcerea de a savura un vin ce creează o legătură emoțional spirituală între brand și consumator.

Ediție limitată

Seria de vinuri Limited edition a fost concepută  din cei mai buni struguri și cu atenție la cele mai mici detalii. Cinci soiuri nobile: Shiraz, Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Feteasca Albă și Feteasca Regală, vin să încânte și cele mai fine gusturi. Noblețea vinului se naște din inima podgoriilor  proprii,  prin cele cinci valori ale sale: sol, soi, soare, ploaie și muncă.

Vinuri de Colecție

Aceste vinuri au fost produse, îmbuteliate și maturate în renumitele beciuri ”Cricova”, la o adâncime de 80 m. Temperatura constantă de +12°C...+14°C și umeditatea de 98% asigură condiții optime pentru păstrarea  acestor vinuri de elită, produse în anii cu cea mai bună roadă. Trăsătura distinctivă a acestor vinuri este buchetul fin și gustul delicios care se obține în exclusivitate în timpul maturării în sticlă.

Vinuri Licoroase

Vinurile dulci, numite în general și vinuri de desert, cu un rafinament subtil. Aceste vinuri au mai mult de 50 de grame de zahar la litru și nu conțin alcool adăugat. Concentrația în alcool a acestor vinuri e de 11-18 %. Supramaturarea, concentrarea zaharului în boabele de struguri, se face fie prin deshidratarea naturală a strugurilor pe vrej (passerillage), prin inghetarea strugurilor pe vrej (Icewine) sau prin botritizare.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Iurie Carp este noul director general al Combinatului „Cricova". NOI.md. . Accesat în . 
 2. ^ Moldova are trei companii vinicole de stat. Cum sunt remunerați directorii Agora
 3. ^ Localizarea pe hartă: Combinatul de Vinuri "Cricova" S.A.
 4. ^ LEGE Nr. 322 din 18.07.2003: cu privire la declararea complexului Combinatul de Vinuri Cricova - S.A. drept obiect al patrimoniului cultural- național al Republicii Moldova, publicat la 5 septembrie 2003
 5. ^ LEGE: cu privire la declararea complexului "Combinatul de Vinuri "Cricova" - S.A." drept obiect al patrimoniului cultural - național al Republicii Moldova Arhivat în , la Wayback Machine., nr. 322-XV din 18.07.2003
 6. ^ Video - Aniversarea a 60 de ani de la fondare
 7. ^ Prima combină de recoltat struguri, pusă în funcțiune la Cricova

Legături externe[modificare | modificare sursă]