Creierul (film din 1969)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Creierul (film din 1962).
Creierul
Le cerveau

Afișul românesc al filmului
Titlu originalLe Cerveau
Genfilm de comedie
thriller
RegizorGérard Oury
ScenaristGérard Oury, Danièle Thompson și Marcel Jullian
ProducătorAlain Poiré, Dino De Laurentiis
StudioGaumont Franţa Franța
Dino De Laurentiis Cinematografica Italia Italia
Director de imagineArmand Thirard
MontajAlbert Jurgenson
MuzicaJean Rieul
DistribuțieJean-Paul Belmondo
Bourvil
David Niven
Eli Wallach
Premiera7 martie 1969 (Franța)
3 septembrie 1969 (Italia)
Durata110 minute, color
ȚaraFranţa Franța
Italia Italia
Filmat înNew York City
jardins du Trocadéro[*][[jardins du Trocadéro (urban park in Paris, France)|​]]
Paris
Le Havre
Londra
Carnaby Street[*][[Carnaby Street (street in London)|​]]
Studios de Saint-Maurice[*][[Studios de Saint-Maurice |​]]
rue Mouffetard[*][[rue Mouffetard (street in Paris, France)|​]]
pont de Tancarville[*][[pont de Tancarville (bridge in Tancarville and Marais-Vernier, France)|​]]
Poix-de-Picardie[*][[Poix-de-Picardie (gară din Franța)|​]]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiParis
gara Paris-Nord  Modificați la Wikidata
Limba originalăfranceză
Disponibil în românăsubtitrat
Buget3.600.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Prezență online

Creierul (titlul original: în franceză Le cerveau) este un film de comedie, coproducție franco-italiană, realizat în 1969 de regizorul Gérard Oury, protagoniști fiind actorii Jean-Paul Belmondo, Bourvil, David Niven, Eli Wallach și Silvia Monti. Costisitorul film ilustrează modul în care câteva grupuri concurente de hoți, jefuiesc în 1967 un transfer secret de bani al NATO pe linia feroviară de lungă distanță de la Gara de nord din Paris la Bruxelles. Povestea trăsnită s-a inspirat din cazul real de jaf al trenului poștal din 8 august 1963 în Anglia.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Doi tineri bărbați simpatici și destul de naivi, Arthur și Anatole, intenționează să jefuiască un tren încărcat cu saci de bani aparținînd forțelor NATO, care urmează să fie transportați sub pază strictă, de la Paris la Bruxelles. Arthur a evadat din pușcărie cu patru zile înainte de eliberarea sa, pentru a efectua acest jaf. Cei doi nu bănuiesc că alți tipi, inclusiv „Super Creierul”, urmăresc același obiectiv.

Așa-numitul „Creier” este un britanic renumit care a jefuit cu cinci ani înainte, trenul Poștal Glasgow-Londra. Inteligența sa enormă face să-i cadă capul lateral pe umăr, când este emoționat, datorită greutății mari a creierului său. În cea de-a doua identitate a sa, în calitate de ofițer NATO britanic, colonelul Matthews, este în mod practic însărcinat să efectueze transportul de bani în valoare de milioane de dolari (5 milioane de lire sterline) ale celor 14 state membre, aflați în saci marcați cu drapelele statelor respective pentru identificare.

Șeful coleric, oarecum prost, al mafiei siciliene, Frankie Scannapieco, este un alt rival în cursa pentru milioane. Scannapieco a acționat mai întâi ca un complice al lui Matthews și ar trebui să spele banii furați, dar apoi îl înșeală pentru că partea sa din pradă, doar 5% este prea mică. Frumoasa soră a lui Scannapieco, Sofia, a pus ochii pe Matthews, dar fratele cu sânge fierbinte de sicilian vrând să-și protejeze „onoarea familiei”, face o criză de furie și merge pe urmele lui Matthews încercând să-l omoare.

„Creierul” și gașca lui vor să dea atacul, în maniera atacului asupra trenului poștal din Anglia. Dar și Arthur a studiat îndeaproape planul acestui jaf și vrea să-l efectueze pe cont propriu, ajutat de Anatole. Reușesc să ajungă primii la sacii de bani pe care îi aruncă din vagonul oprit pe un pod deasupra unui drum lateral, dar care sunt încărcați de complici „Creierului” deghizați în pompieri și transportați de acolo în mașinile lor. Aceștia intră însă într-un control al poliției și sunt arestați, polițiștii fiind falși, mafioții lui Scannapieco care confiscă banii.

După o goană îngrozitoare, care se termină în portul Le Havre după zicala „Banul ușor câștigat, e la fel de ușor pierdut”. La încărcarea replicii Statuii Libertății cu macaraua pe vaporul care urma să o transporte la New York, Arthur reușește să localizeze ascunzătoarea secretă a banilor în interiorul soclului, dar bancnotele sunt împrăștiate în toată zona portului. Nefiind foarte afectați de aceasta, Arthur, Anatole și „Creierul” fac din nou echipă pentru a efectua o nouă lovitură în SUA.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Melodii din film[modificare | modificare sursă]

Formația americană The American Breed în 1968.

Culise[modificare | modificare sursă]

Până în 1967, sediul NATO a fost în și în preajma Palais de Chaillot din Paris. După retragerea Franței din structurile militare NATO, a avut loc mutarea acestuia la Bruxelles, în nord-vestul orașului, pe bulevardul Leopold.

Replica statuii Libertății realizată pentru film, stând acum în sensul giratoriu din Barentin, în Seine-Maritime.

Gafe[modificare | modificare sursă]

În afișul românesc, titlul filmului este trecut greșit „Creerul”.

Referințe[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]