Creștinarea Rusiei Kievene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Botezul kievenilor, pictură de Klavdiî Lebedev.
Întâlnire pe ascuns a creștinilor din Kiev-ul păgân, pictură de Vasili Perov.

Creștinarea Rusiei Kievene[1] a avut loc în mai multe etape.

La începutul anului 988, Patriarhul Fotie al Constantinopolului i-a anunțat pe ceilalți patriarhi ortodocși că poporul Rus a fost botezat de către episcopul său, primind creștinismul cu mare entuziasm. Încercările lui Fotie de a creștina Rusia Kieveană par să fi nu fi avut consecințe de durată, deoarece Cronica Primară (slavonă: Повѣсть времяньныхъ лѣтъ) și alte surse slave descriu poporul rus din secolul al X-lea ca fiind bine înrădăcinat în păgânism.

Creștinarea definitivă a Kievului datează de la sfârșitul anilor 980 (anul exact este disputat[2]), atunci când Vladimir cel Mare a fost botezat la Chersonesos, ceremonie prin care au fost botezați membrii familiei sale dar și toți oamenii din Kiev. Locul botezului lui Vladimir este marcat de Catedrala Sf. Vladimir.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ În limba rusă dar și în literatura (ucraineană) termenul de Botezul Rusiei Kievene (rusă Крещение Руси) este adesea folosit, în primul rând pentru a desemna evenimentele din 867.
  2. ^ See Oleg M. Rapov, Russkaya tserkov v IX–pervoy treti XII veka (Biserica Rusă din secolul al IX-lea până în prima treime a secolului al XII-lea). Moscova, 1988.