Costum de protecție

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pompieri ai Forțelor aeriene ale Statelor Unite care trec printr-o linie de decontaminare în timpul unui exercițiu de management al situațiilor de urgență

Costumul de protecție este un ansamblu de piese vestimentare[1] cu destinație și design speciale, destinat protecției purtătorului în contextul schimbărilor extreme ale condițiilor mediului fizic înconjurător, al condițiilor de muncă periculoase sau al acțiunilor inamice[2] și, face parte din categoria (mijloacelor individuale de protecție).

Tipuri și utilizare[modificare | modificare sursă]

  1. Costumul de protecție contra apei este un echipament de protecție individual folosit la stingerea incendiilor mai mici sau alte situații de urgență.
  2. Costumul de protecție tip NOMEX este cel mai utilizat echipament de protecție individuală din material ignifug. Este folosit în activitatea de stingere a incendiilor și în alte situații de urgență și, este prevăzut cu benzi reflectorizante[3].
  3. Costumul de protecție anticalorică asigură protecția purtătorului în condițiile de lucru impuse de către vecinătatea surselor foarte intense de căldură radiantă și a contactului accidental cu flăcările sau temperaturi de 250 °C. Este confecționat din pânză de azbest aluminizată, căptușită cu pânză de bumbac rezistentă la acțiuni mecanice.
  4. Combinezonul HAZMAT este un echipament de protecție individuală ce protejează purtătorul de materiale periculoase și se poartă pe deasupra altor structuri protectoare. Costumele HAZMAT sunt prevăzute cu dispozitive de supraveghere medicală și de comunicare cu exteriorul, precum și cu adezivi de etanșare a deschiderilor. Purtătorii sunt supuși unor proceduri de decontaminare înainte de îndepăratarea lor.

Echipare și dotare[modificare | modificare sursă]

Costum de protcție aluminizat complet expus la Muzeul Pompierilor București

.

Costumele – de la caz la caz, sunt formate din: pantaloni, cizme, bluză, mănuși , cizme, cască de protecție, vizori și se poartă în funcție de tipul de activitate pe care îl desfășoară purtătorul. Concepția, designul și structura lor se realizează conform legislației, respectiv normelor de dotare și securitate prevăzute de către protecția muncii.

Echiparea și dotarea cu costum de protecție se prevede de către proiectanți, conducător de instituție sau agent economic de la ca la caz, în conformitate cu prevederile legale și normele de dotare[4] prevăzute de protecția muncii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Costum, Noul dicționar explicativ al limbii române, 2002
  2. ^ en „Protective clothing”, The Department of Defense Dictionary of Military and Associated Terms, US Department of Defense, 2005
  3. ^ Termeni și expresii p.s.i., p. 39
  4. ^ Legea 307 din 2006 art.23

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară
  • Manual pentru cunoașterea accesoriilor, utilajelor și autospecialelor de stingere a incendiilor, Ed. Ministerul de Interna, Comandamentul Trupelor de Pompieri, 1991
  • Manual de protecție civilă pentru personalul cu atribuții în domeniul protecției civile de la localități, instituții publice și agenți economici, Editura Ministerului Administrației și Internelor, Stan Nicolae, 2005 [ Lt. col. drd.]
  • Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 a securității și sănătății în munca cu modificările și completările ulterioare
  • Legea nr. 481/2004 privind protecția civilă (republicată), M. Of. 554/ 22 iulie 2008;

Legături externe[modificare | modificare sursă]