Cortină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cortina de la Theatro Municipal do Rio de Janeiro pictată de Eliseu Visconti (1908).

O cortină este o perdea groasă din stofă, catifea, bumbac sau in, cu falduri, care separă scena de restul unei săli de spectacol.[1][2]

De obicei, cortina este ridicată la începutul unui spectacol pentru a descoperi scena și este coborâtă la sfârșitul unui spectacol. Materialul obișnuit din care se confecționează cortina este velurul, care este cusut adesea cu multe falduri pentru a crea un aspect mai opulent.[3]:49

Tipuri[modificare | modificare sursă]

Există mai multe tipuri de cortine, care variază în funcție de modul de confecționare, de modul de folosire și de costuri. Cortina poate fi întinsă sau atârnată și poate avea o țesătură plată sau plisată. Unele tipuri se deschid ridicându-se în spațiul aflat deasupra scenei, alte tipuri se deplasează pe orizontală sau sunt ridicate pe verticală, se adună în partea de sus a scenei și nu necesită un spațiu suplimentar. Unele necesită un mecanism mecanic de acționare, în timp ce altele pot fi acționate de o persoană prin tragerea unei sfori sau direct a cortinei.

Imagini pictate sau proiectate pe cortină[modificare | modificare sursă]

În unele cazuri, clădirile vechi sau moderne ale teatrelor și operelor conțin cortine cu imagini pictate sau imprimate pe partea din față, cu scopul de a accentua sau de a completa tema stilistică a teatrului.[4] Imaginile proiectate pe cortină de sistemul de iluminat al sălii pot crea un efect similar sau reprezenta imagini relevante pentru producție, scoțând în evidență cortina.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Anderson, Robert (). Theatre Talk: An Illustrated Dictionary of Theatre Terms and Definitions. Pioneer Drama Service. p. 38. 
  2. ^ Friedman, Sally (). Backstage Handbook: an illustrated almanac of technical information. Broadway Press. ISBN 0-911747-29-X. 
  3. ^ Holloway, John (). Illustrated Theatre Production Guide (ed. Second). Burlington, MA: Elsevier. ISBN 978-0-240-81204-5. 
  4. ^ I. Weiss. I. Weiss Portfolio, Balboa Theatre - San Diego. Arhivat din original la . Accesat în .