Coroana Reginei Mary de Modena

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Coroana Reginei Mary of Modena)
Coroana Reginei Mary de Modena
Detalii
ȚarăRegatul Unit  Modificați la Wikidata
AmplasareJewel House[*][[Jewel House (Grade I listed building in London Borough of Tower Hamlets, United Kingdom)|​]]  Modificați la Wikidata
Construită  Modificați la Wikidata
Înălțime19 cm  Modificați la Wikidata
Masă700 g  Modificați la Wikidata
Materialaur
diamant
perlă  Modificați la Wikidata

Coroana Reginei Mary de Modena este coroana consoartă realizată în 1685 pentru Mary de Modena, Regină a Angliei, Scoției și Irlandei, soția lui Iacob al VII-lea și al II-lea. Aceasta a fost folosită de către viitoarele regine consoarte până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Inițial încrustată cu diamante închiriate, coroana este astăzi împodobită cu cristale pentru a fi expusă în Jewel House la Turnul Londrei.

Mary a avut și o diademă, aflată de asemenea în Jewel House, și o coroană de încoronare, acum deținută de Muzeul Londrei.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Coroana de aur a avut inițial 523 diamante mici, 38 diamante mari și 129 de perle mari. Acestea au fost înlocuite cu cristale de cuarț. Are o înălțime de 19 cm și cântărește 700 g[1]. Coroana este decorată cu cruci pattée și fleur-de-lis și are patru jumătăți de arcade, care susțin un monde și o cruce pattée.

Origine[modificare | modificare sursă]

Diadema lui Mary

În mod tradițional, atunci când un rege este căsătorit, soția sa este încoronată ca regină consoartă la ceremonia de încoronare[2]. În 1649, monarhia a fost abolită după un lung război civil între Carol I și Parlament, iar Bijuteriile Coroanei au fost fie vândute, fie transformate în monede de Monetărie[3]. În 1685, Mary de Modena, soția lui Iacob al II-lea și al VII-lea, a fost prima regină consoartă încoronată după restaurarea monarhiei, deoarece Carol al II-lea nu era căsătorit atunci când a preluat tronul în 1660[4].

Trei coroane separate au fost realizate pentru regină: o diademă pentru purtat în procesiune la Westminster Abbey, o coroană de încoronare și o coroană de stat pentru plecarea de la Abbey[1]. Realizate de Richard de Beauvoir, erau acoperite cu diamante evaluate la £35.000, iar factura pentru închirierea acestora a fost de 1.000 de lire sterline[5]. Ea a plătit pentru coroane din propriul buzunar și, de asemenea, a comandat două noi sceptre și un inel de încoronare pentru ceremonie[6].

Diadema lui Mary era împodobită cu 177 de diamante, 78 perle, 1 safir, 1 smarald și 1 rubin. Astăzi, diadema conține pietre prețioase artificiale și perle de cultură și este, de asemenea, expusă în Turnul Londrei[4]. Are 8 cm înălțime și cântărește 300 g[1].

Coroana de încoronare fără pietre prețioase a fost achiziționată de la un dealer privat de Muzeul Londrei în 1956. Aceasta a fost trimisă la Bijutierii Coroanei, Rundell & Bridge, pentru lucrări de întreținere în secolul al XIX-lea, dar nu a mai fost returnată familiei regale[1]. Inițial, coroana cântărea 600 g și era încrustată cu 419 diamante, 46 perle mari, 7 rubine, 7 safire și 2 smaralde[7].

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Ulterior, aceasta a fost folosită de către fiicele vitrege ale lui Mary de Modena, Maria a II-a a Angliei și Regina Anna, George I, Regina Carolina, soția lui George al II-lea[8], și Regina Charlotte, soția lui George al III-lea[1]. În 1831, coroana a fost considerată a fi prea teatrală și aflată într-o stare precară și a fost înlocuită de Coroana Reginei Adelaide pentru încoronarea sa alături de soțul ei, William al IV-lea[9]. Cu toate acestea, este posibil ca Adelaide să fi fost încoronată folosind una dintre celelalte coroane ale lui Mary de Modena.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Rose, pp. 36–37.
  2. ^ Dixon-Smith, et al., p. 38.
  3. ^ Keay, p. 43.
  4. ^ a b Mears, et al., p. 25.
  5. ^ Olivia Fryman in Bird and Clayton, "Ceremony and Coronation", p. 100.
  6. ^ Olivia Fryman in Bird and Clayton, "Ceremony and Coronation", p. 63.
  7. ^ Twining, p. 158.
  8. ^ Twining, p. 169.
  9. ^ Keay, p. 137.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 * Bird, Rufus; Clayton, Martin, ed. (). Charles II: Art and Power. Royal Collection Trust. ISBN 978-1-909741-44-7. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • "Mary of Modena's Crown of State". Royal Collection Trust. Inventory no. 31707.
  • "Mary of Modena's Diadem". Royal Collection Trust. Inventory no. 31708.