Cornelia Kernbach-Tatușescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cornelia Kernbach-Tatușescu
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Botoșani, România Modificați la Wikidata
Decedată (66 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoetă
medic
scriitoare Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București

Cornelia Kernbach-Tatușescu, cunoscută și drept „Cornelia din Moldova” (n. , Botoșani, România – d. , București, România) a fost o poetă și doctor român.[1][nu este de încredere][2][este de încredere?]

Date biografice[modificare | modificare sursă]

A fost fiica lui Iosif Kernbach, funcționar la primărie, și a Oliviei, și soră mai mică a poetului George Kernbach (Gheorghe din Moldova). A absolvit liceul Național din Iași iar apoi a urmat Facultatea de Medicină din București, obținându-și doctoratul în 1893 cu teza de doctorat Convulsiuni infantile. Studiu experimental și clinic.

Este una dintre primele femei care lucrează ca medic în România, ea profesând la Eforia Spitalelor Civile din București. Ca profesoară de igienă a publicat în 1912 manualul Noțiuni de medicină și farmacie populară.

Activitate literară[modificare | modificare sursă]

Debutează cu versuri la „Revista nouă” cu care avea să colaboreze între 1891 și 1893. Publică și în revistele literare ale vremii: „Litere și arte”, „Curierul român”, „Revista literară”, „Familia”, „Universul”, „Viața românească”, „Dochia”, „Arhiva”, „Literatură și artă română”. Este una dintre fondatorele revistei „Altițe și bibiluri”.

Publică, sub pseudonimul „Cornelia din Moldova”, în 1916 singurul volum de versuri, Câte au fost, ilustrat de Alexandru Satmari și Jean Alexandru Steriadi.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Carti, Manuale si Auxiliare, 97500 De Carti Online - Librarie Carti Ieftine 
  2. ^ Tonita, Florentina (). „Născută la Botoșani, Cornelia din Moldova a fost a treia femeie-medic din istoria României!”. Știri Botoșani. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Sasu, Aurel (ed.) - Dicționarul biografic al literaturii române, vol. I, editura Paralela 45, Pitești, 2004
  • Stănuța, Crețu - Dicționarul literaturii române de la origini pînă la 1900, Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1979