Contraofensiva din sudul Ucrainei (2023)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Contraofensiva din sudul Ucrainei
Parte a Invazia Rusiei în Ucraina (2022–prezent)

Informații generale
Perioadăiunie 2023 – prezent
LocRegiunea Herson, Ucraina
Rezultatîn desfășurare
Beligeranți
Ucraina UcrainaRusia Rusia

Până la 8 iunie 2023, mai multe surse au declarat că contraofensiva ucraineană din 2023 a început.[1][2]

Preludiu[modificare | modificare sursă]

Pe 23 aprilie 2023, forțele militare ucrainene au stabilit poziții pe malul est al râului Nipru, dând naștere la speculații că progresele ar putea fi un semn al mult așteptatei contraofensive de primăvară a Ucrainei.[3]

Institutul pentru Studiul Războiului⁠(en)[traduceți] a raportat pe 22 aprilie că imaginile geolocalizate de la bloggeri militari pro-Kremlin au indicat că trupele ucrainene și-au stabilit un punct de sprijin în apropierea așezărilor Oleșkî și Daci,[4] împreună cu „linii de aprovizionare stabile” către pozițiile lor.[5]

Pe 5 iunie, Ucraina a atacat mai multe poziții rusești din regiunea Donețk, cucerind 3 sate (unul fiind din regiunea Zaporijjea), șeful mercenar Wagner anunțând că contraofensiva Ucrainei a început.[6]

Cronologie[modificare | modificare sursă]

August[modificare | modificare sursă]

Surse susțin că pe 30 august, forțele ucrainene dețin controlul asupra satului Robotîn și au pătruns în prima linie a apărării ruse.[7][8]

Septembrie[modificare | modificare sursă]

Pe 1 septembrie forțele ucrainene au reușit să avanseze la est de Novoprokopivka, Tokmak și lângă Verbove, Polohî acolo unde au reușit să se apropie de sat cât mai mult posibil.

Pe 4 septembrie forțele ucrainene au avansat lângă Klischiivka și Andriivka.

Pe 8 septembrie forțele ucrainene au avansat în centrul satului Klischiivka iar pe 9 septembrie au reușit să între în satul Andriivka.

Pe 14 septembrie forțele ucrainene au capturat satul Andriivka Iar au intrat în satele Novomaiorske și Optyne și au avansat în Klischiivka și au avut rezultate bune.

Pe 17 septembrie forțele ucrainene au cucerit satul Klischiivka lansând atacuri asupra orașului Bahmut Și asupra satului Odradivka și au avansat la est de Andriivka și au împins puțin pe ruși la vest de Verbove, Polohî având rezultate mari din nou.

Pe 22 septembrie forțele ucrainene au reușit puțin să avanseze la nord de Novoprokopivka, Tokmak fără nicio schimbare majoră.

Pe 29 septembrie forțele ucrainene au împins puțin forțele ruse la Verbove, Polohî. Iar au mai atacat la est de Klischiivka și în alte locuri.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ucraina lansează contraofensiva împotriva Rusiei. Lupte grele în regiunea Zaporojie, potrivit unui oficial pro-rus”. euronews.ro. . 
  2. ^ Dragu, Magda (). „The Washington Post: Ucraina a lansat contraofensiva împotriva forțelor rusești”. 
  3. ^ „Ukrainian forces reportedly cross a key river, raising hopes”. CNBC. . 
  4. ^ „A început contraofensiva? Armata ucraineană și-ar fi stabilit poziții în partea de est a Niprului”. Stirileprotv.ro. . 
  5. ^ Graham-Harrison, Emma (). „New Ukraine positions near Kherson could signal spring offensive – report”. The Guardian. 
  6. ^ „„Rușine!". Forțele ucrainene au recucerit un teritoriu în apropiere de Bahmut, spune Prigojin”. www.hotnews.ro. . 
  7. ^ Redacția (), Rusia neagă că Ucraina ar fi eliberat Robotîn şi ar fi străpuns prima linie de apărare rusă, G4Media.ro 
  8. ^ Armata Ucraineană a învins dinţii de dragon, a înaintat cu 5 km pe frontul de sud. Rusia neagă că prima linie de apărare a fost străpunsă, Observator