Mu (continent)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Continentul Mu)
Hartă a ipoteticului continent Mu de James Churchward, 1927

Mu este numele unui continent ipotetic care se presupune că a existat într-unul din oceanele Pământului, dar a dispărut în zorii istoriei umane. În special se consideră că ar fi existat în zona Polineziei din Oceanul Pacific.

Conceptul și numele au fost propuse de către călătorul și scriitorul din secolul al XIX-lea Augustus Le Plongeon, care a pretins că mai multe civilizații, cum ar fi cele din Egipt și Mezoamerica, au fost create de refugiați de pe continentul Mu - care era situat în Oceanul Atlantic.[1]

În cărțile sale, Sacred Mysteries Among the Mayans and Quiches (1886) și Queen Moo and the Egyptian Sphynx (1896), Plongeon a interpretat o parte a textului Codexul Troana ca fiind o revelare a faptului că maya din Yucatan erau strămoșii egiptenilor și ai altor civilizații. De asemenea, el credea că acest continent străvechi, pe care îl numea Mu, fusese distrus de o erupție vulcanică, iar supraviețuitorii acesteia fondaseră civilizația maya. Plongeon identifică Mu cu Atlantida, susținând că o „Regină Moo”, originară din Atlantida, a călătorit în Egipt, unde a devenit cunoscută ca Isis și a întemeiat civilizația Egiptului.

Acest concept a fost popularizat și extins de către James Churchward, care a afirmat că Mu se găsea în Oceanul Pacific[2].

Mu a fost descris de James Churchward în cartea Continentul pierdut Mu în 1931, prima dintr-o serie de cinci cărți scrise de Churchward despre continentul pierdut. În lucrarea sa, el susține că dispărutul continent Mu s-a întins cândva din zona de nord a insulei Hawaii înspre sud, până în Fiji și Insula Paștelui. Potrivit lui Churchward, Mu era Grădina Edenului, cu o civilizație avansată din punct de vedere tehnic, ce număra nu mai puțin de 64 de milioane de locuitori. Toate marile civilizații antice ale lumii, au fost rămășițe ale coloniilor Mu. În urmă cu aproximativ 12 000 de ani, Mu a fost distrus de un cutremur și s-a scufundat în adâncurile Pacificului. Churchward susținea că a primit aceste informații de la un Maharishi (mare preot) indian în anii1880 când a luat parte la mai multe expediții în Mongolia și Siberia. Acest preot afirma că doar el și doi veri sunt singurii supraviețuitori ai ordinului Frăția Naacal care își avea originea în Mu. Preotul i-a arătat lui Churchward mai multe tăblițe antice din teracotă, scrise în naga-maya, limba naacali-lor, despre care se spune că a fost limba primordială a umanității. [3][4]

Existența continentului pierdut Mu, a fost susținută în anumite cercuri spirituale și inițiatice. Filosoful și esoteristul Rudolf Steiner, afirma că există lucrări esoterice conform cărora continentul Mu ar fi fost continentul-mamă, leagănul omenirii, asupra căruia s-a abătut însă o cruntă tragedie, astfel că într-o singură noapte acesta s-ar fi scufundat.

Renumita cercetătoare și exploratoare Helena Blavatsky, relata că în peregrinările sale prinTibet a găsit în mănăstirile sacre la așa-numiții mahatmas (suflete mari, iluminate) un manuscris intitulat „Cartea Dzyan”. Despre acesta, înțelepții spuneau că este un vechi text din Atlantida în care se pomenea de evoluția umanității prin mai multe rase, între care lemurienii și atlanții.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Le Plongeon, Augustus (). Queen Móo & The Egyptian Sphinx. The Author. pp. 277 pages. 
  2. ^ Churchward, James (). The Lost Continent of Mu: Motherland of Man. 
  3. ^ Lemuria, continentul pierdut, 8 decembrie 2014
  4. ^ Mu, continentul scufundat, presupus leagan al omenirii[nefuncțională], curierulnational.ro, 2004-08-21

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Walter Scott-Elliot: Mărirea și decăderea Atlantidei. Lemuria pierdută. Povestea Atlantidei, 1896
  • James Churchward:
    The Lost Continent of MU,1926
    The Children of MU, 1931
    The Sacred Symbols of MU, 1933
    The Cosmic Forces of MU, 1934
    The Second Book of the Cosmic Forces of MU, 1935
    Mu, continentul pierdut, Editura Excalibur, 2008