Contesa Palatină Dorothea Sofia de Neuburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dorothea Sofia de Neuburg
Dorothea Sophia of Neuburg, duchess of Parma.jpg
Ducesă de Parma
Domnie 7 decembrie 1696 – 26 mai 1727
Căsătorit(ă) cu Odoardo, Prinț Ereditar de Parma
Francesco, Duce de Parma
Urmași Prințul Alessandro Ignazio
Elisabeta, regină e Spaniei
Casa regală Casa de Farnese
Casa de Wittelsbach
Tată Philip Wilhelm, Elector Palatin
Mamă Elisabeta Amalia de Hesse-Darmstadt
Naștere 5 iulie 1670(1670-07-05)
Palatul Neuburg, Neuburg
Deces 15 septembrie 1748 (78 de ani)
Parma, Ducatul de Parma

Dorothea Sofia de Neuburg (5 iulie 167015 septembrie 1748) a fost Ducesă de Parma din 1695 până în 1727. A fost a șasea fiică a Electorului Palatin Philip Wilhelm de Neuburg și a celei de-a doua soții a acestuia, Elisabeta Amalia de Hesse-Darmstadt.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născută la Schloss Neuburg (Palatul Neuburg) ea a fost al paisprezecelea copil din cei șaptesprezece ai părinților ei. Trei dintre surorile ei au fost: Eleonore-Magdalena împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman, Maria Sofia regină a Portugaliei și Maria Ana regină a Spaniei.

Dorothea Sofia a fost înaltă, blondă, cu ochi albaștri. Era cunoscută a fi arogantă, ambițioasă, autoritară și fără simțul umorului.

La 17 septembrie 1690, ea s-a căsătorit cu Odoardo Farnese, Prinț Ereditar de Parma, moștenitor al tronului Ducatului de Parma și Piacenza. În cei trei ani de căsătorie au avut doi copii, un fiu care a murit la un an și jumătate și o fiică, Elisabeta, viitoare regină a Spaniei.

Odoardo a murit la 6 septembrie 1693, la numai o lună după moartea fiului lor. Dorothea Sofia s-a recăsătorit cu fratele vitreg al lui Odoardo, Francesco Farnese, care a devenit Duce de Parma în 1694, când a murit tatălui lui.

Căsătoria a fost decisă de Francesco însuși, care nu voia să renunțe la zestrea adusă de Dorothea Sofia, pe care a fi pierdut-o dacă ea s-ar fi măritat cu altcineva. Căsătoria a rămas fără copii.

Francesco a murit în 1727 și, când singurul său frate Antonio a murit fără copii în 1731, Ducatul de Parma a revenit nepotului cel mare al Dorotheei Sofia, tânărul în vârstă de 16 ani al Elisabetei de Parma, Infantele Carlos (viitorul rege Carol al III-lea al Spaniei). Dorothea Sofia a devenit regentă până în 1735, când Ducatul a fost cedat Austriei după Războiul polonez de succesiune.

Dorothea Sofia a murit la Parma în 1748 și a fost înmormântată la sanctuarul Santa Maria della Steccata.