Constituția Austriei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Austria
Austria Bundesadler.svg

Acest articol face parte din seria:
Politica și conducerea
Austriei
Politica altor țări • 

Austria zilelor noastre se conduce după Constituția din 1929[1], care este rezultatul unei refaceri a Constituției din 1920, redactată în cea mai mare parte de Hans Kelsen, marele teoretician austriac al pozitivismului juridic și al statului de drept[2]. Constituția republicii Austria, adoptată în octombrie 1920, instaureaza, un sistem federal. Acesta ofera satisfacție particularităților ținuturilor (Länder) care formau statele ereditare ale Habsburgilor. Începând din octombrie 1920, social-creștinii guverneaza țara, în timp ce social-democratii domina Viena, transformata in Land distinct in 1922[3].

În perioada războiului continuitatea constituțională a fost întreruptă, apoi Legea constituțională din1 martie 1945 a repus în vigoare Constituția din 1929 și astfel, aceasta a creat a II-a Republică după sfârșitul nazismului. În octombrie 1945, Consiliul Național a votat neutralitatea permanentă a Austriei. În mai 1955 a fost semnat la Viena un tratat care angaja Republica Austria în constituționalizarea neutralității sale sub forma unui tratat de stat (Staatsvertrag) și nu a unui simplu tratat de pace[4]. Acest fapt n-a însemnat totuși interzicerea semnării tratatului de adeziune a Austriei la Uniunea Europeană în 1994, situația internațională modificându-se radical din cauza dispariției blocului comunist.

De remarcat că între 1983 și octombrie 1995 (deci la peste un an de la semnarea Tratatului de aderare) au fost aduse Constituției 23 de amendamente pentru a face țara compatibilă cu statutul de membru al Uniunii Europene. Modificările se referă în special la participarea diferitelor organe ale statului la procesul de decizie al Uniunii.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Drept Constitutional Comparat, Ionescu Cristian, editura CH Beck, București ,2008
  2. ^ Ion Craiovan, Introducere in filosofia dreptului, editura All Beck, Colectia juridica, Bucuresti, 1998
  3. ^ Diplomacy., Austria, www.vienamae.ro
  4. ^ a b Sorin Popescu și Victoria Tăndăreanu, Uniunea Europeană și revizuirile constituționale nationale accesibil la www.clr.ro

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ionescu Cristian, Drept Constitutional Comparat, editura CH Beck, București ,2008
  • Ion Craiovan, Introducere in filosofia dreptului, editura All Beck, Colectia juridica, Bucuresti, 1998
  • Sorin Popescu si Victoria Tăndăreanu, Uniunea Europeana și revizuirile constituționale nationale accesibil la www.clr.ro Arhivat în , la Wayback Machine.
  • Site-ul Ambasadei Române la Viena Arhivat în , la Wayback Machine.