Constantin Dumitrescu (sculptor medalist)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Dumitrescu (sculptor medalist)
Date personale
Născut (73 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Constantin Dumitrescu (n. 15 mai 1950, București) este un sculptor medalist român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Constantin Dumitrescu s-a născut la București, la 15 mai 1950. Unchiul său, Ion Dumitrana, care era gravor la Fabrica de Timbre, l-a sfătuit să se angajeze la Monetăria Statului (august 1965). Aici a fost ucenicul gravorului Haralambie Ionescu, cunoscut prin frumoasele monede românești pe care a gravat efigiile ultimilor doi regi[1] ai României.

După ce a absolvit liceul, a studiat la Școala de Arte, sub îndrumarea sculptorului Gheorghe Adoc.

Constantin Dumitrescu este pasionat de realizarea portretelor. A realizat o mulțime de medalii, pe care a portretizat personalități române: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Veronica Micle… De multe ori, a colaborat cu alți artiști români, din domeniul gravurii: Nicolaie Pascu Goia, sculptorul și medalistul Teodor Zamfirescu, Gheorghe Adoc, Kruch și alții.

În 1974, a avut o contribuție deosebit de importantă la realizarea gravurii primei medalii românești, de calitate „proof”, care a fost dedicată lui Ioan Vodă cel Cumplit.

După 1989, a realizat proiectele monedelor românești cu valori nominale de 5, 20, 50, 1.000 de lei.

În 1994, a realizat proiecte, nefinalizate prin emitere, ale unor monede bimetalice cu valori nominale de 250 și 500 de lei.

În anul 2000, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, prin Decret al Președintelui României Emil Constantinescu, sculptorul medalist Constantin Dumitrescu a fost decorat cu medalia comemorativă Mihai Eminescu.[2] Constantin Dumitrescu este membru al Federației Internaționale de Medalistică (FIDEM).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Carol al II-lea și Mihai I.
  2. ^ DECRET nr.439 din 6 noiembrie 2000 Arhivat în , la Wayback Machine. privind conferirea medaliei comemorative „150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu”