Constantin Costăchescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Costăchescu
Date personale
Poreclă„Bibi”
Decedat1983 Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Porecla„Bibi”
Activitate
A luptat pentruRomânia România
Ani de serviciu1941 - 1944
GradulCăpitan
A comandatSubmarinul NMS Delfinul
Bătălii / RăzboaieCel de al Doilea Război Mondial
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Mihai Viteazul

Constantin „Bibi” Costăchescu a fost un comandant de submarin în Marina Regală Română în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Este singurul comandant de submarin din România care a reușit torpilarea unei nave inamice. A comandat submarinul NMS Delfinul în prima, a treia și a cincea crucieră din cele nouă efectuate în timpul războiului.

Atacul[modificare | modificare sursă]

În cea de a cincea crucieră, care a avut loc în Marea Neagră între 2 și 7 noiembrie 1941, misiunea submarinului NMS Delfinul era întreruperea căilor de aprovizionare a Sevastopolului. În dimineața zilei de 5 noiembrie a ajuns în apropiere de Ialta. La ora 8:05, slt. Constantin Stegaru a observat o navă mare de transport mergând dinspre est spre Ialta. La 8:15, nava a întors la stânga, apropiindu-se de submarin, iar cpt. Costăchescu s-a hotărât s-o atace cu o torpilă trasă dintr-un tub de la pupa. La 8:43, Delfinul a lansat torpila din tubul 6 din pupa de la o distanță de 800 m. În scurt timp s-a auzit explozia torpilei, urmată de o explozie și mai mare. Este posibil ca nava să nu fi fost escortată, deoarece primul contact cu vânătoarele de submarine sovietice a avut loc după o oră. Atacul acestora a durat între orele 10:30 și 18:30. S-au înregistrat 23 de grenadări, numărându-se între 80 și 90 de explozii ale grenadelor antisubmarin. În timp ce aveau loc atacurile, Costăchescu a guvernat nava spre larg, câștigând adâncime în timpul atacurilor, coborând la o adâncime de peste 80 m. Între atacuri, în timp ce inamicul asculta, Costăchescu a ordonat oprirea instalațiilor de bord, reușind în final să scape de urmăritori. S-au îndreptat apoi spre sud, spre coasta Asiei Mici, unde noaptea submarinul s-a ridicat la suprafață și și-a încărcat bateriile. A fost prins însă într-o furtună izbucnită brusc și a reușit cu greu să intre în imersiune. În 7 noiembrie a ajuns la Constanța.[1]

Istoricii români au identificat nava torpilată drept cargoul „Uraleț”, de 1975 tdw, dar arhivele sovietice afirmă că el a fost scufundat de Luftwaffe în portul Eupatoria la 29 octombrie 1941. Identitatea navei este și astăzi controversată.

În urma reușitei, Cpt. Constantin Costăchescu a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a.

După război[modificare | modificare sursă]

După război Constantin Costăchescu a fost instructor pentru submarine și profesor de geometrie în spațiu la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța. A murit în anii 1980 în urma unei căzături pe gheață iarna, la Constanța.

Datorită faptului că reușitele sale au fost împotriva marinei URSS, meritele sale n-au fost pomenite în România socialistă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nicolae Koslinski, Cristian Crăciunoiu (). „Delfinul”. Modelism Internațional (în romanian). Bucharest: Modelism Internațional. 1 (60). 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Koslinski N., Stanescu R. - Marina Română în al Doilea Razboi Mondial, vol. I, Ed. Făt-Frumos, 1996

Legături externe[modificare | modificare sursă]