Consiliul Mondial al Bisericilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Consiliul Mondial al Bisericilor a fost înființat la 23 august 1948 și este de atunci organul central al mișcării ecumenice.

Înființare[modificare | modificare sursă]

Prima inițiativă de a înființa un Consiliu Ecumenic al Bisericilor a venit în anul 1937, însă izbucnirea celui de-al doilea război mondial a amânat punerea în aplicare a acestei inițiative până în anul 1948. Consiliul Mondial al Bisericilor a fost așadar înființat în anul 1948 de către reprezentanții a 147 de Biserici.

Membri[modificare | modificare sursă]

În prezent Bisericile membre ale CMB sunt în număr de 349 și provin din mai mult de 110 de țări din toate continentele. Printre acestea se află aproape toate Bisericile Ortodoxe din întreaga lume precum și numeroase Biserici care s-au format pornind de la Reforma protestantă din secolul al XVI-lea (Biserica anglicană, baptistă, luterană, metodistă și reformată) și un mare număr de Biserici unite și independente.

Biserica Ortodoxă Română a aderat la Consiliul Mondial al Bisericilor în anul 1961, împreună cu Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România.

Biserica Romano-Catolică nu este membră a Consiliului Mondial al Bisericilor, dar colaborează cu acesta în calitate de observator.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]