Consiliul Mondial al Bisericilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Consiliul Mondial al Bisericilor a fost înființat la 23 august 1948 și este de atunci organul central al miscarii ecumenice.

Înființare[modificare | modificare sursă]

Prima inițiativă de a înființa un Consiliu Ecumenic al Bisericilor a venit în anul 1937, însă izbucnirea celui de-al doilea război mondial a amânat punerea în aplicare a acestei inițiative până în anul 1948. Consiliul Mondial al Bisericilor a fost așadar înființat în anul 1948 de către reprezentanții a 147 de Biserici.

Membri[modificare | modificare sursă]

În prezent Bisericile membre ale CMB sunt în număr de 349 și provin din mai mult de 110 de țări din toate continentele. Printre acestea se află

aproape toate Bisericile Ortodoxe din întreaga lume numeroase Biserici care s-au format pornind de la Reforma protestantă din secolul al XVI-lea (Biserica anglicană, baptistă, luterană, metodistă și reformată) un mare număr de Biserici unite și independente Biserica Romano-Catolică nu este membră a Consiliului Mondial al Bisericilor, dar colaborează cu acesta mai bine de trei decenii. Biserica Ortodoxă Română este membră a Consiliului Mondial al Bisericilor începând din 1961.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]