Consilii budiste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Parte a seriei despre
Budism

Dharma Wheel.svg
Ghid · Portal

Istoria
Evoluția · Consilii
Gautama Siddhartha
Discipoli
Budiști târzii  · Răspândire

Dharma sau Concepte

Patru Adevăruri Nobile
Pratītyasamutpāda
Efemeritate
Suferință · Calea de Mijloc
Anatta · Goliciune
Skandha
Karma · Renaștere
Samsara · Cosmologie

Practici

Trei giuvaieruri
Precepte · Perfecțiuni
Meditație · Înțelepciune
Calea cu opt brațe
Trezirea
Monahism · Laici

Nirvana
Patru etape · Arhat
Buddha · Bodhisattva

Tradiții · Canoane
Theravāda · pali
Mahāyāna · chinezesc
Vajrayāna · tibetan

Locuri de pelerinaj
Lumbini · Bodhgaya
Sarnath · Kushinagara

Țări și Regiuni

Articole asemănătoare
Studii comparative
Elemente culturale
Critica

În decursul istoriei budismului au existat mai multe concili , fie pentru a stabili o dogmă clară , fie pentru a introduce noi ritualuri sau a combate unele idei eretice .

Primul Consiliu budist (cca. 483 î.Hr)[modificare | modificare sursă]

Potrivit scripturilor budiste din toate școlile , Primul Consiliu budist a avut loc la scurt timp după ce Buddha a intrat în parinirvana (stingere totală) , datat de majoritatea savanților în jurul valori anului 483 î.Hr , sub patronajul regelui Ajatasatru și a călugărului budist Mahākāśyapa , discipol apropiat al lui Buddha , care a fost chiar președinte de consiliu și conform tradiției primul patriarh budist indian . Consiliul a avut loc în peștera Sattapanni , din apropierea orașului Rajagriha și a avut obiectivul de a păstra spusele lui Buddha (sūtrele) și normele de disciplină monahală (Vinaya) . Sūtrele au fost recitate de călugărul Ananda , iar Vinaya a fost recitat de Upali , un alt discipol al lui Buddha . Potrivit unor surse , scrierile cum este Pitaka Abhidhamma , au fost incluse . De asemenea Sangha (comunitatea budistă) a luat decizia unanimă de a păstra toate regulile ce țin de Vinaya , fie ele importante sau minore .

Al doilea Consiliu budist (cca. 383 î.Hr)[modificare | modificare sursă]

După aproape 100 de ani de la moartea lui Buddha , după cum spun unele școli budiste ca Theravada și Sarvāstivāda , un călugăr pe nume Yasa , vizitează orașul Vaisali , unde observă o serie de practici necanonice printre călugări locali . Aceștia creează o listă de zece puncte , cel mai important fiind faptul că ei , monahii vaisali , cunoscuți sub numele de Vajjiputtakas , pot consimți să accepte bani . Controversa a pornit atunci când Yasa a refuzat să urmeze aceste practici . El a fost judecat de către Vajjiputtakas și s-a apărat prin citirea în public a unor pasaje canonice ce condamnă utilizarea banilor de către monahi . Din dorința de a soluționa problema , și cu sprijinul regelui Kalasoka , Yasa a convocat Al doilea Consiliu budist , la Vaisali , la care au participat 700 de călugări din diferite regiuni . În cele din urmă toți membri consiliului au fost de acord ca cele zece puncte să rămână nemodificate .

Al treile Consiliu budist (cca. 250 î.Hr)[modificare | modificare sursă]

După Al doilea Consiliu budist , Sangha s-a rupt în două facțiuni budiste rivale : sthaviravadini (theravadini) care se considerau loiali vechilor învățături ale lui Buddha și mahāsānghikași (partizani ai școlii Mahāsānghika) care abordau o viziune liberă asupra monahismului și a dogmei . În concluzie , la aproape 236 de ani de la moartea lui Buddha , împăratul Așoka al Imperiului Maurya convocă în anul 250 î.Hr Al treilea Consiliu Budist în orașul Pātaliputra , consiliu sub conducerea călugărului Moggaliputta Tissa . Consiliul a numărat aproape 1000 de călugări , printre care și împăratul Așoka , convertit la budism și fiind prezent în calitate de monah . Obiectivul consiliului a fost de a stabili o formă clară de budism și de a le desemna pe celelalte ca fiind eretice . În urma consiliului s-a luat hotărârea că doar facțiunea sthaviravadistă (budismul theravada) este singura formă ortodoxă a budismului , iar celelalte facțiuni sunt eretice și excluse din Sangha . O altă realizare a consiliului a fost întregirea Canonului Pali prin adăugarea textului Abhidammam Pitaka. Tot în această perioadă, din cercul sthaviravadinilor se mai desprinde o nouă grupare, cea a sārvāstivadinilor.

Al patrulea Consiliu budist (cca. 29 î.Hr)[modificare | modificare sursă]

Al cincilea Consiliu budist (1871)[modificare | modificare sursă]

Al șaselea Consiliu budist (1954)[modificare | modificare sursă]