Conflictul dintre Carol al IV-lea al Ungariei și Miklós Horthy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Miklós Horthy

După ce Miklós Horthy a fost ales drept guvernator (regent) al Ungariei, la 1 martie 1920, Carol al IV-lea a revenit de trei ori în Ungaria, încercând să-și reocupe tronul:

Puciul regelui a început pe data de 26 martie 1921. Acesta a venit din Elveția în Ungaria și i-a cerut lui Horthy puterea. În urma unui refuz net, Carol s-a dus la Szombathely și a început să negocieze cu prim ministrul Pál Teleki, dar fără succes. Între timp, la Szombathely s-au adunat și aristocrații, ca să se alăture regelui, acesta având alături și soldații.

Carol l-a somat pe Horthy, printr-o scrisoare, să abdice, fiind refuzat din nou. Regentul ungar a rugat armata să-l îndepărteze pe regele Carol din Ungaria, drept care regele s-a întors în Elveția, la Palatul Hertenstein, pe data 6 aprilie 1921. După ce și-a redactat testamentul, regele a pornit din aeroportul Dübendorf cu un avion de tip „Ad Astra”. Motorul avionului s-a oprit de mai multe ori, dar, pe data 21 octombrie 1921 Carol a reușit să aterizeze pe pista grofului József Cziráky, aflată în comuna Dénesfa.

Carol avea în intenție să plece cu soldați înspre Budapesta, desemnându-și și un guvern provizoriu:

Mulți soldați au jurat supunere noului guvern și regelui, Horthy fiind pus astfel într-o poziție delicată.

În ziua de 22 octombrie 1921, regele a plecat cu trenul la Budaörs, însoțit de soldați maghiari.

Insula Madeira

Ministrul de externe cehoslovac Edvard Beneš a dorit să aibă loc o serie de negocieri, dar regele Carol al IV-lea nu era dispus să negocieze. Pe 23 octombrie 1921 a început bătălia de la Budaörs, soldată cu 19 morți și 26 de răniți. A doua zi, regele i-a dat un ultimatum lui Horthy, fiind însă arestat, în aceeași zi, în orașul Tata, de către forțele lui Horthy. La 26 octombrie 1921, regele Carol a fost trimis la mănăstirea din Tihany, pe 1 noiembrie fiind expulzat la Galați cu vaporul britanic „Glowworm”, pe calea Dunării. De aici, Carol va pleca în Elveția, iar în martie 1922 va emigra, împreună cu familia, în insula Madeira.

Pe 1 aprilie 1922, Carol al IV-lea al Ungariei murea de pneumonie.

Anterior, pe 7 noiembrie 1921 guvernul István Bethlen modificase constituția, astfel încât Miklós Horthy avea să rămână singurul conducător al Ungariei, până în 1944.