Conferința privind relațiile asiatice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gandhi la Conferința de relații asiatice din 1947

Conferința privind relațiile asiatice a avut loc la New Delhi în martie-aprilie 1947. A fost găzduită de prim-ministrul Jawaharlal Nehru, care a condus apoi un guvern provizoriu pentru independența Indiei, care a venit la 15 august 1947. Conferința privind relațiile asiatice a reunit mulți lideri ai mișcărilor de independență din Asia și au reprezentat o primă încercare de afirmare a unității asiatice. Obiectivele conferinței au fost „de a reuni principalii bărbați și femei din Asia pe o platformă comună pentru a studia problemele de interes comun pentru oamenii de pe continent, pentru a concentra atenția asupra problemelor sociale, economice și culturale ale diferitelor țări din Asia și pentru a încuraja contactul și înțelegerea reciprocă."

În scrierile și discursurile sale, Nehru a pus un mare accent pe modul în care India post-colonială își va reconstrui conexiunile cu Asia. La această conferință, Nehru a declarat: „... Asia se regăsește din nou ... una dintre consecințele notabile ale dominației europene a Asiei a fost izolarea țărilor din Asia una de cealaltă ... Astăzi această izolare se rupe din cauza multor motive, politice și altele ... Această conferință este semnificativă ca expresie a acelui îndemn mai profund al minții și spiritului Asiei care a persistat ... În această conferință și în această lucrare nu există lideri și nici adepți. Toate țările din Asia trebuie să se întâlnească într-o sarcină comună ... "[1][2]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Pt. Jawaharlal Nehru's speech”. Asian Relations Conference 1947. Accesat în . 
  2. ^ Sharan, Shankar (august 1997). „Fifty Years After the Asian Relations Conference” (PDF). Tibetan Parliamentary & Policy Research Centre. Tibetan Parliamentary & Policy Research Centre. p. 40. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .