Comuna Săcădat, Bihor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Săcădat
—  comună  —
Biserica de lemn din satul Borșa
Biserica de lemn din satul Borșa
Map
Săcădat (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 47°03′00″N 22°09′14″E ({{PAGENAME}}) / 47.0501291°N 22.153861°E

Țară România
Regiune de dezvoltareRegiunea de dezvoltare Nord-Vest
Județ Bihor

SIRUTA30871

ReședințăSăcădat
Sate componenteSăcădat, Borșa, Săbolciu

Guvernare
 - primar al comunei Săcădat[*]Aurel Zlibuț[*][3] ( PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total45,98 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 1910 locuitori
 - Densitate41 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal417430

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Lacalizare în cadrul județului
Lacalizare în cadrul județului
Lacalizare în cadrul județului

Săcădat (în maghiară: Mezőszakadát) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Borșa, Săbolciu și Săcădat (reședința).

Istoric[modificare | modificare sursă]

In arhivele episcopiei romano - catolice din Oradea se amintește de satul Săcădat in anul 1532. Satul Borșa (in maghiara Borostelek) apare atestat documentar sub denumirea de Terra Borok (1249), iar Săbolciu (Mezoszabolcs,Szabolcs) sub denumirea de Terra Seu Poss (1256). În monografia județului Bihor din anul 1901 satul Săcădat apare sub denumirea maghiara de Zakadoth , despre care se spune că ar fi luat ființă în anul 1256.

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Comuna Săcădat este situata pe Valea Crișului Repede, în partea de est a Municipiului Oradea, la o distanță de circa 20 km. față de acesta. Comuna este traversată de linia ferată Cluj-Napoca - Oradea și drumul național DN1 ,respectiv drumul european E 60. Relieful comunei Săcădat este de șes pe lunca râului Crișul Repede, iar o parte a satului Săcădat și satul Borșa sunt așezate pe coline domoale. Clima este temperat-continentală , media temperaturii pe timp de vara fiind 21 grade, iar în luna februarie este de -2 grade. Cantitatea medie anuală de precipitații este de 610l/mp ,alternand perioade cu ploi abundente și perioade secetoase. Apele curgătoare pe raza comunei sunt: Crișul Repede, pe o lungime de 6 km, Valea Chijicului, care traversează hotarul satului Borșa și Săcădat, pe o lungime de 10 km, Valea Sărandului (Hodiș), Valea Borșa și Maghișa, care se varsă în Crișul Repede. Vegetatia este una de stepă, plantele ierboase cele mai răspândite fiind graminoidele iar dintre arbuști porumbacul și măcieșul. La cultura plantelor cele mai raspandite sunt grâul, secara, orzul, ovăzul, porumbul, floarea – soarelui, cartoful etc. Animalele specifice zonei sunt vulpea, iepurele, dihorul, șoarecele de câmp, cârtița, iar dintre păsări amintim cioara, vrabia, ciocârlia, potârnichea, prepelița, coțofana și fazanul.

Demografie[modificare | modificare sursă]Componența etnică a comunei Săcădat

     Români (84,92%)

     Maghiari (1,15%)

     Romi (9,68%)

     Necunoscută (4,03%)

     Altă etnie (0,2%)Componența confesională a comunei Săcădat

     Ortodocși (77,9%)

     Penticostali (11,88%)

     Baptiști (3,87%)

     Necunoscută (4,08%)

     Altă religie (2,25%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Săcădat se ridică la 1.910 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.917 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (84,92%). Principalele minorități sunt cele de romi (9,69%) și maghiari (1,15%). Pentru 4,03% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (77,91%), dar există și minorități de penticostali (11,88%) și baptiști (3,87%). Pentru 4,08% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Săcădat este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Aurel Zlibuț[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat5     
Partidul Național Liberal5     
Partidul PRO România1     

Date economice[modificare | modificare sursă]

Pe raza comunei se află sediul Coca - Cola Hbc Romania SRL - Locatia Oradea . Fabrica de răcoritoare din Sacadat funcționează din anul 1993, având initial un număr de circa 100 salariați . In luna noiembrie 2008, Compania a închis fabrica din localitatea Sacadat pentru a consolida capacitatiile de producție a fabricilor din Iasi, Timisoara, Ploiesti și Dorna. Incepând cu jumatatea lunii noiembrie 2008 Fabrica de racoritoare s-a reorganizat, devenind un centru zonal de distribuție cu circa 30 salariați . Din cei 135 salariati , 102 persoane au fost afectate de procesul de reorganizare și au beneficiat , conform contractului colectiv de muncă , de plăți compensatorii de șapte până la zece salarii. Comuna are potential agricol, avnd terenuri agricole plate, de buna calitate din clasa cernoziom. Suprafata totala agricola este de 4.339 hectare, din care 3881 ha extravilan . Comuna are un numar de 732 gospodarii ,respectiv 446 locuinte la mai putin de 1800 locuitori ,iar la nivel educational dispune de doua gradinite si doua scoli . Accesul rutier in comuna se face pe șoseaua DN1 (drumul european E60) care traversează localitatea, separând satul Săcădat și Borșa de satul Săbolciu.Există o stație CFR în satul Săcădat și o haltă în satul Săbolciu. După 1950, pe cursul Crișului Repede s-a construit hidrocentrala de la Săcădat, satul Săbolciu cu o putere instalată de 10 MW , avand rol important în aprovizionarea cu energie electrică și apă a orașului Oradea, respectiv de regularizare a debitelor Crișului Repede. Pentru turisti , pe raza comunei exista posibilitate de cazare la Motel "Arcadia".

Lăcașuri de cult[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" din Borșa

Biserici: ortodoxe - 3, penticostale - 3, baptiste - 2

Personalități[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
  4. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .