Comuna Dognecea, Caraș-Severin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Dognecea
—  Comună  —
Dognecea
Dognecea
Stemă
Stemă
Dognecea se află în România
Dognecea
Dognecea
Dognecea (România)
Poziția geografică
Coordonate: 45°16′08″N 21°44′34″E / 45.268916°N 21.742878°E / 45.268916; 21.742878

Țară Flag of Romania.svg România
Județ Actual Caras-Severin county CoA.png Caraș-Severin

SIRUTA 52696
Atestare documentară 1722

Reședință Dognecea
Componență Dognecea, Calina

Guvernare
 - Primar Elena Moise[*][3][4] (PNL, )

Populație (2011)[1][2]
 - Total 2009 locuitori

Fus orar UTC+2

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Dognecea este o comună în județul Caraș-Severin, Banat, România, formată din satele Calina și Dognecea (reședința).

Se poate ajunge aici fie din Reșița, pe drumul care duce spre Oravița, iar după 4–5 km, dupa ce s-a ajuns pe culmea unui deal, se face o ramificație la dreapta, drumul nefiind asfaltat, dar este accesibil fiind de piatră și serpuind mai întâi pe coamele dealurilor iar apoi prin pădure. Distanța din Reșița este de aproximativ 23 km, iarna parcurgându-se în cam 45-60 de minute. Drumul se bifurcă la aproximativ 7 km de Dognecea, la punctul „Crucea de Fier”, unul dintre drumuri luând-o la stânga spre Dognecea iar celălalt la dreapta spre Ocna de Fier și Bocșa. Dinspre Bocșa prin Ocna de Fier este al doilea drum de acces spre Dognecea, folosit mai ales vara, sau chiar și iarna de către cunoscători sau de către cei care nu vor să ocolească, mergând prin Reșița. Drumul este mai îngust, mai abrupt și iarna mai ales nu permite trecerea a două mașini una pe lângă cealaltă. Este de preferat iarna a se circula pe acest drum mai ales cu lanțuri la roți. Punctul Crucea de Fier este cel mai înalt punct, de aici coborându-se fie spre Dognecea fie spre Bocșa. Din păcate în comuna Docnecea nu mai există nici un fel de industrie, multe case fiind cumpărate de timișoreni. Climatul este deosebit, comparându-se după unele studii făcute de o delegație din Gemania,[formulare evazivă] ca număr de ioni negativi, cu cel din stațiunea Băile Herculane. Barajul lacului din comună este de pe vremea împărătesei Maria Tereza. Sunt două lacuri unul mai mare, chiar lângă drumul de acces, iar cel de al doilea, ascuns între dealuri, dar nu prea departe. Exista două telefoane publice in comuna, telefoanele mobile avand semnal doar in reteaua Cosmote.Exista complexul Colt de Rai la lacul mare unde turistii se pot caza.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Dognecea

     Români (89,34%)

     Germani (3,38%)

     Necunoscută (6,37%)

     Altă etnie (0,89%)


Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Dognecea

     Ortodocși (71,12%)

     Romano-catolici (5,62%)

     Penticostali (9,65%)

     Baptiști (6,81%)

     Necunoscută (6,42%)

     Altă religie (0,34%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Dognecea se ridică la 2.009 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.044 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (89,35%), cu o minoritate de germani (3,38%). Pentru 6,37% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (71,13%), dar există și minorități de penticostali (9,66%), baptiști (6,82%) și romano-catolici (5,62%). Pentru 6,42% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Dognecea este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Elena Moise[*], de la Partidul Național Liberal, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

    Partid Consilieri Componența Consiliului
Partidul Național Liberal 6            
Uniunea Națională pentru Progresul României 3            
Partidul Social Democrat 2            

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. . Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central[*] 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. . Accesat în . 
  6. ^ „Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Dognecea în Harta Iosefină a Banatului, 1769-72