Compagnie Générale des Tramways d'Anvers

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Compagnie Générale des Tramways d'Anvers (CGTA)

Vechi tramvaie ale CGTA în Muzeul Tramvaielor și Autobuzelor din Antwerpen.
Informații generale
Tiptramvai
Localități deserviteAntwerpen și localități învecinate, Belgia
Operare
Dată de deschidere24 aprilie 1899
Informații tehnice


Compagnie Générale des Tramways d'Anvers (în română Compania Generală a Tramvaielor din Antwerpen), prescurtat CGTA, a fost o companie de transport public local care a funcționat în orașul Antwerpen și în alte localități din Provincia Antwerpen.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În septembrie 1895 a fost înființată o societate financiară intitulată Compagnie Mutuelle de Tramways, având ca obiectiv preluarea întreprinderilor care exploatau serviciile de tramvai sau de omnibuz. În anii 1897-1899, societatea a început să negocieze cu diversele companii de tramvaie din Antwerpen cu scopul de a fuziona cu acestea într-o singură entitate și de a iniția un amplu program de electrificare a rețelelor. Rând pe rând, toate întreprinderile independente au fost achiziționate și înglobate în noua structură. Pentru o bună gestionare a procesului de exploatare, extindere și modernizare a serviciului de tramvai, Compagnie Mutuelle a înființat, pe 24 aprilie 1899, o filială intitulată Compagnie Générale des Tramways d'Anvers.[1]

Începând cu 1 ianuarie 1990, CGTA a început să se ocupe de întreaga rețea de tramvai din regiunea Antwerpen. Concesiunea unui număr de linii și autorizația de a trece la tracțiunea electrică i-a fost acordată în virtutea decretului regal din 27 martie 1900.[2] Gradual, rețeaua de tramvai a fost electrificată și extinsă. Licența de exploatare era valabilă până pe 31 decembrie 1945,[2] iar CGTA a cerut în anii de început o extensie de 10 ani. Ministerul Lucrărilor Publice și-a dat acceptul, dar consiliul local din Antwerpen a emis un aviz negativ. În 1925, CGTA a introdus pentru prima dată în serviciu în oraș și un număr de autobuze, pe o linie nouă, special dedicată acestora.

În 1926, CGTA a fondat compania A.A. (în română Autobuzele din Antwerpen) pentru a putea participa la noile concesiuni pentru liniile de autobuz. De asemenea, compania a fost creată și cu scopul de a primi concesiunea de la Autobus Belges și de a putea prelua serviciile independente de autobuze. În 1926, acționarii CGTA au votat pentru transferarea activităților și concesiunilor către o nouă societate. CGTA a fost înlocuită, pe 1 ianuarie 1927, cu Tramways d'Anvers, iar fosta companie a fost transformată în Electrafina.

Servicii[modificare | modificare sursă]

În perioada cât a funcționat, CGTA a exploatat diverse linii de tramvai, iar între 1925 și 1926 chiar și câteva linii de autobuz în regiunea Antwerpen. Exploatarea s-a efectuat folosind vechiul parc de vehicule al fostelor întreprinderi independente, precum și cu material nou, pus în operă pe măsură ce rețeaua a început să fie electrificată și extinsă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Historique” (în franceză). Pagina oficială a De Lijn. Accesat în . 
  2. ^ a b „Compagnie Générale des Tramways d'Anvers”. Verzameling der wetten en besluiten (în franceză). 88. Bruxelles: Imprimerie du Moniteur belge. 1901 [1901]. pp. 304–306. Accesat în 1.  Parametru necunoscut |lunăaccesare= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |anaccesare= ignorat (ajutor); Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)