Colegiul iezuit din Poloțk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Colegiul iezuit din Poloțk

Colegiul iezuit din Poloțk a fost un colegiu (echivalent cu o școală secundară) din orașul Poloțk, care a făcut parte pe atunci din Marele Ducat al Lituaniei și mai târziu din Imperiul Rus.

Regele polonez Ștefan Báthory a capturat orașul Poloțk în 1579, în timpul Războiului Livonian și i-a invitat pe iezuiți în oraș, cu speranța de a reduce influența Bisericii Ortodoxe. Iezuiții au fondat în 1580 un colegiu, după modelul Academiei Iezuite de la Vilnius. Primul rector a fost Piotr Skarga.[1] Acestuia i s-a adăugat o facultate de filozofie în 1649 și o facultate de teologie în 1737. După prima împărțire a Uniunii polono–lituaniene din 1772, orașul Poloțk a devenit parte a Imperiului Rus. Colegiul a fost salvat de împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare care nu a respectat decretele papale prin care Ordinul Iezuit era desființat. Ca urmare a solicitării lui Joseph de Maistre, colegiul a fost ridicat la rangul de academie (echivalent cu o universitate) în 1812 de către țarul Alexandru I al Rusiei, dar a fost închis opt ani mai târziu, când Alexandru I I-a izgonit pe iezuiți din Imperiul Rus și a închis școlile lor.[2] Biblioteca Academiei, care avea până la 60.000 de volume, a fost dispersată între diferite instituții din Europa de Est.

Facultatea Pontificală de Teologie din Varșovia, înființată în 1998, revendică patrimoniul istoric al Colegiului iezuit din Poloțk.[3] În anul 2005 fostele clădiri ale colegiului au fost parțial reconstruite și transferate Universității de Stat din Poloțk.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ La Tribunal, Volumul 32, p. 293
  2. ^ Joseph de Maistre și Cititori Europene: De la Friedrich Von Gentz să Isaiah Berlin, p. 223
  3. ^ „PWTW Collegium Bobolanum Historia”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Учреждение образования "Полоцкий государственный университет". Arhivat din original la . Accesat în .