Coffea robusta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Coffea canephora
Coffea canephora berries.JPG
Fructe verzi de cafea Coffea canephora
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiospermae
(neclasificat): Eudicotidae
(neclasificat): Asteridae
Ordin: Gentianales
Familie: Rubiaceae
Subfamilie: Ixoroideae
Trib: Coffeeae
Gen: Coffea
Specie: C. canephora
Nume binomial
Coffea canephora
Pierre ex A.Froehner
Sinonime

Coffea robusta

Coffea canephora sau Coffea robusta este o specie de arbore de cafea originară din centrul și vestul sub-Saharei Africane. Este o specie de plantă cu flori din familia Rubiaceae. Deși este larg cunoscută sub denumirea Coffea robusta, planta este identificată științific sub denumirea Coffea canephora, care are două varietăți - Robusta și Nganda.[1]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Arbustul de Coffea Robusta a fost descoperit la începutul secolului al 19-lea în Zair în bazinul râului Congo și numără aproximativ 50 de specii dintre care doar 5 sunt comestibile. Crește la altitudini joase și este mai rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Spre deosebire de cafeaua arabică, se adaptează ușor climatului sever, este rezistentă la boli și dăunători.
Fructele sunt rotunde rotunde au o durată de maturitate ce poate ajunge la 11 luni și conțin de două ori mai multă cafeină decât C. arabica. Cafeina are un gust amar, așadar și cafeaua robusta este mai amară.
Boabele sunt mici, au o formă neregulată și culoare maroniu - gălbuie.

Cultivare[modificare | modificare sursă]

Robusta crește cu preponderență în Vietnam, Brazilia, Indonezia, Africa centrală și de vest, Malaesia, Sri Lanka, India etc.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ J. Dagoon (2005). Agriculture & Fishery Technology Iv. Rex Bookstore, Inc.. p. 58. http://books.google.com/books?id=MPjMkLKebBQC&pg=PA58. Accesat la 22 iulie 2011